Не е тайна, че листата на марулята, както и другите култури, имат много полезни свойства и са неразделни компоненти на редица ястия. В тази връзка изобщо не е изненадващо, че градинарите непрекъснато търсят нови семена и сортове, които да засадят на своите парцели. Сортовете, които се развиват добре на открито, са особено търсени.

Популярни сортове за открит терен

Като се имат предвид най-добрите сортове семена от маруля за открит терен, специално внимание трябва да се обърне на следните сортове популярни градински зеленчуци.

Кучерявец

Салата Kucheryavets се отнася до култури със средна зрялост. Може да се събере в рамките на 70-75 дни след засаждането. Листата от маруля са светлозелени на цвят. Основната им разлика се крие в фестонните ръбове. Kucheryavets има доста хлабава люлка, чието тегло може да достигне 400 грама. Сортът трябва да се отглежда в райони, които са добре осветени и защитени от ветровете. Сортът е силно устойчив на стъблото. Тази салата идеално ще се побере във всяка зеленчукова градина, разположена в Московска област или всеки друг регион на централната ивица на Русия. В по-суров климат ще бъде по-добре да засадите растението у дома: на перваза на прозореца или в оранжерия.

Отглеждане на салати в градината

Айсберг

Разглеждайки видовете салати, не можем да не си припомним едрогабаритната салата Айсберг. Този сорт е сравнително нов. Реколтата може да бъде събрана 75-90 дни след засаждането. За разлика от повечето други салати, този продукт е чудесен за дългосрочно съхранение в хладилник. Тази голяма салата запазва първоначалния си вид и свежест средно три седмици. Салатата от този сорт е хрупкава, мехурчеста, има ярък или светло зелен цвят и леко вълнообразни ръбове. Главата на растението зеле е доста голяма - теглото му може да варира от 300 до 600 грама. Айсбергът е най-подходящ за отглеждане през пролетта и лятото. Той е много устойчив на образуване на стрели. Почти всяка плодородна почва е подходяща за засаждане.

Салата Айсберг

Градинарите високо ценят Айсберг за леко сладникавия и приятен вкус без ни най-малка нотка на горчивина. Листата на тази салата често се използват вместо традиционно зеле, когато се правят зелеви кифлички.

Евридика

Когато се изброяват сортовете маруля и зелена салата, трябва да се спомене Eurydice. Всеки градинар и земеделски техник познава тази салата много добре, тъй като тя е доста популярна и се използва за засаждане както на открито, така и в такава структура като филмова оранжерия. Характеризира се с тъмночервен (дори доста бургундски) цвят на листата. В същото време розетката от листа е доста компактна, полу-повдигната с вълнообразни ръбове. Височината му може да бъде до 35 сантиметра с диаметър около 30 сантиметра. Евридика има отличен вкус. Масата на зряло растение е най-малко 450 грама, в зависимост от селскостопанската технология.

Хрупкав витамин

Един от популярните сортове листни салати е хрупкав витамин. Това е едно от средно ранните растения, от което можете да започнете да събирате още 39-45 дни след появата на първите зелени издънки. Културата е компактна.В същото време името на салатата говори само за себе си - листата на сорта са хрупкави и съдържат голямо количество витамини и други полезни вещества и компоненти. От особено значение е стойността на хрупкавия витамин като източник на каротин.

Този листен сорт има изправена розетка. Средното му тегло е около 200 грама. Сред предимствата на сорта е необходимо да се отбележи не само висока степен на добив, но и устойчивост на образуване на стрели, ниска осветеност на отглежданата площ. За засаждане може да се използва не само семе, но и предварително изразена фиданка.

Сорт Хрупкав витамин

Гранд

Продължавайки да изброява сортовете маруля и маруля с глава, е необходимо отделно да се отбележи Grand. Това е средно ранен сорт култури, чиято реколта узрява средно един месец след засаждането на семената. Розетките на сорта също са изправени. Височината им може да бъде от 20 до 30 сантиметра със среден диаметър 25 см. Листата са светлозелени, не са големи по размер, но са доста плътни и имат красива заоблена форма с вълнообразни ръбове. Главата на зелето е отворена и доста разхлабена.

Сортът Grant се характеризира с висока степен на добив и ниска склонност към стъбло. За да се постигне последното, при отглеждане на растение в открита почва, сортът трябва да бъде снабден с допълнително покритие от филм. Средното тегло на зряла глава зеле Grant е около 200 грама.

Има и други салати и техните сортове, които могат да бъдат намерени в руските градински парцели. Те включват Сандвич, Гигант, Firebird, Kitezh, Royal, Gourmet, Lolo San, Yeralash, Kolobok, Obzhorka, Robin, Mischievous, Tatsfun, Frillis и много други.

Засаждане и отглеждане на маруля от глава и листа

От всички сортове листни култури именно отглеждането на салата от листа и глави в условията на нашата страна заема водеща позиция. Селскостопанската технология на тези видове зеленчуци за салати не се различава твърде много. Те растат добре както на открито, така и в парникови условия. Но с последната опция за засаждане (с участието на филмово покритие), реколтата може да бъде получена по-бързо.

Всяка сортова салата е устойчиво на студ растение, което е взискателно към светлината, което се оставя да расте по време на подзимната и ранната пролетна сеитба. Можете да засадите реколта, без да се страхувате от ниски температури. Семенният материал ще започне да покълва веднага щом температурата достигне +5 градуса.

Важно! Марулята и нейните семена могат да понасят студове до -4 градуса без повреди. Единственият път, когато студът може да навреди на растението, е по време на формирането на главата.

Като цяло, оптималната температура за отглеждане на всеки сорт сорт салата е от +15 до +20 градуса. Ако температурата през вегетационния период е по-ниска от посочената, главите на зелето ще станат по-хлабави, а ако по-високи, те ще станат малки, до голяма степен ще загубят сочността си и дори могат да започнат да имат горчив вкус.

Засаждане на маруля

В търсене на отговор на въпроса как да се отглежда маруля или маруля, трябва да се помни, че културата е много податлива на влагата както на почвата, така и на въздуха и затова изборът на почвата и условията на отглеждане трябва да се подхождат особено задълбочено. В сухите региони вероятно ще са необходими хидропоника или други ефективни напоителни системи за постигане на прилични резултати.

Преди да започнете да отглеждате култура, трябва да се внимава почвата, в която ще се сее сортовата салата, да е достатъчно наситена с фосфор, както и азот. Ако тези елементи не са достатъчни, културата ще отслабне и ще образува малка практически плоска глава.

Отглеждането на големи марули и листни листа трябва да се извършва на неутрални почви по отношение на киселинността.Марулята и нейните семена са много чувствителни към концентрацията на соли в почвата и растат много слабо на кисели почви: семената на семената покълват бавно, листата пожълтяват и понякога се покриват с болезнени и неапетитни петна.

Марулята е доста ранно узряваща култура; много градинари не я хранят. Торенето все пак си заслужава. За да получите отлична зеленина, която ще прилича на картина и може да украси всяка рецепта, ще ви помогне прост състав за подхранване: 10 g карбамид, 15 g калиев хлорид и 20 g суперфосфат трябва да се излеят с 10 литра вода и да се използват за поливане на растенията.

Какви семена са подходящи за региона на Москва

Съществуват повече от дузина сортове семена от маруля. Повечето от тях ще се чувстват отлично в региона на Москва. Единствената разлика е, че някои сортове могат да се засаждат на открито, докато други могат да се поставят в парникови условия. Напоследък в района на Москва и Московска област са особено търсени следните видове маруля: Бона, Гурме, Витамин Лист и Азарт.

Ако просто планирате да откриете описаната култура по отношение на засаждането на площадката, има смисъл да изберете най-лесния за грижи и да отглеждате разнообразие от марули, съхранението на които е с достатъчна продължителност. Като цяло това може да бъде почти всеки ранен или средно-ранен сорт, чието описание може лесно да бъде намерено в Интернет, ако е необходимо.

Асортирани семена от салата

Засаждане на разсад от маруля

След като сте проучили всички видове листа от маруля и техните видове, както и като цяло сте измислили как да отглеждате реколта от семена, можете да обърнете известно внимание на алтернативните методи за събиране. Засадено в земята семе (семе) в никакъв случай не е единственият начин за отглеждане на салата. Освен това отглеждането може да се извършва от разсад.

Разсад маруля не се засажда твърде често. Тази техника обаче се практикува понякога за ускоряване на процеса на съзряване на дадена култура.

На бележка. Можете да приготвите разсад по саксиен метод със или без гмуркане.

Отглеждането на разсад от маруля в саксия ще ускори времето за прибиране на реколтата. По този начин можете лесно да спестите от седмица до 10 дни. Ако разсадът се отглежда с кирка, първоначално семената се засяват в кутии или други подходящи контейнери. Няколко седмици след кълване на разсада, разсадът се гмурка в отделни саксии. Важно е обемът на контейнера за засаждане на всяко растение да е поне 150 милилитра.

Можете да получите разсад за засаждане на открито или оранжерия без задължителното гмуркане. Много градинари смятат този метод за най-правилния и рационален. Отнема по-малко време и много по-малко усилия. В този случай сеитбата на семена първоначално се извършва в отделни саксии и няма нужда от бране като такова.

Тъй като цената на семената салата на пазара не е твърде висока, нищо няма да се случи, ако посеете 2-3 семена в една саксия, в случай че някои може да не поникнат. В този случай излишното растение може просто да бъде премахнато, оставяйки по-здрав и здрав екземпляр да расте.

Когато разсадът се появи на повърхността, разсадът трябва да бъде поставен на светло място и да осигури температурен режим от +20 градуса през деня и не повече от 10 градуса през нощта.

Когато растението има три до четири листа, разсадът може безопасно да бъде засаден в земята.

Разсадът, който трябва да бъде засаден, в идеалния случай не трябва да бъде повече от 35 дни след появата на зелени издънки. Тъй като приблизително най-добрите семена за салата за открита почва могат да поникнат до 4 дни, просто не си струва да се засаждат растения за разсад по-рано от 40 дни преди разсаждането в открита почва. В средната лента оптималното време за стартиране на разсад е средата на март.

Важно! Ако планирате да отглеждате салата в оранжерия или оранжерия, без да използвате саксии, трябва да предвидите разстояние между растенията от около 5 сантиметра. Това трябва да е достатъчно за нормалното развитие на културата и прилична реколта.

По желание салатата може да се отглежда в апартамента на перваза на прозореца. Най-важното е да се осигури достатъчно култура на културата. Ако няма светъл балкон или лоджия, ще трябва да се погрижите за изкуствена светлина. Може лесно да се организира с помощта на LED или флуоресцентни лампи.

Подходящ и готов за употреба грунд може да бъде закупен в магазина. Ако засаждате култура в обикновена почва, ще трябва да използвате всеки универсален течен тор на интервали от веднъж седмично. Но най-важното е да запомните, че нито един вид салата не благоприятства трансплантацията, следователно, когато засаждате растение на перваза на прозореца, се препоръчва да вземете контейнер за растеж. Тогава културата ще се чувства комфортно и след един и половина до два месеца, в зависимост от сорта, ще зарадва с реколтата.