Ментата е ценена заради приятната си миризма, лечебни свойства и непретенциозно отглеждане. Това растение ще украси всеки ъгъл на градината и ще даде на собственика на сайта добро здраве. Има много разновидности на мента, а растенията, които не принадлежат към този род, се открояват, но имат ароматна освежаваща миризма. Човек, който реши да подготви миризливи храсти за зимата, трябва да има информация и да помни как правилно да събира и изсушава културата.

Описание на културата

Ментовата билка представлява голямото семейство Липоиди. Друго име на семейството е Lamb. Отличителна черта на рода Mentha (Mentha) е изобилието от ментово етерично масло и ментолова субстанция. Културата е родна в средиземноморските и азиатските страни. Популярното име на растението е dragolyub, perekop.

Ментовата трева е многогодишно растение. Кореновата система е разклонена, мощна, пълзяща в хоризонтална посока. Стъблото е изправено. В зависимост от вида, размерът на стъблото може да бъде от 20 до 100 см. На всяко стъбло има много клони. Всеки клон расте предимно хоризонтално спрямо земята. Листата са продълговато-овални, заострени. Нарези са налице. Те приличат на коприва. Цветът е изумрудено зелен. Листните плочи растат една срещу друга. Дръжките са миниатюрни. Листата могат да имат косми.

Дребните цветчета обикновено прерастват в буйни цветове. На върха на културата се наблюдават цветя. В зависимост от сорта цъфтежът започва както в началото, така и в средата на лятото и продължава до късна есен. Венчелистчетата са бели, розови или лилави на цвят. Плодовете се появяват през есента. Те са ядки. Но растението не дава често плодове.

Ментова билка

Роднини

Босилек, розмарин, градински чай, лавандула, чубрица и др. Са посочени като роднини на мента в семейство Ясноткови. Ментата се различава от тях с по-освежаващ аромат и непретенциозно отглеждане. В допълнение, ментата е многогодишно растение, което е в състояние да расте и да запълни голяма площ от градината.

Допълнителна информация. Почти всички членове на семейството могат да се похвалят с богат химичен състав, ниско съдържание на калории и лечебни свойства.

Сортове ментови билки

Родът мента има около 40 разновидности.

Сред най-известните са:

 • Пипер;
 • Ментол;
 • Ароматни;
 • Поле;
 • Шоколад;
 • Вода;
 • Дълголистна
 • Английски зелен.

Освен това има растения, които не са пряко свързани с ментата, но имат освежаващ аромат.

Списък с билки с аромат на мента:

 • Риган;
 • Мелиса;
 • Коча билка;
 • Сврака и др.

Пипер

Пипер

Ментата е най-често срещаният ароматен храст от този род, многогодишен, устойчив на замръзване. Отглежда се в зеленчукови градини по целия свят. Височината варира от 50 до 110 см. Цъфти през цялото лято. Способен да расте бързо. Това е хибридно растение. Не можете да го намерите в природата.

Ментол

Ментоловата билка расте до 50-60 см. Има особено остър миризлив ментолов аромат. Това растение може да се различи със своите ярки стъбла, които имат тъмнокафявосив цвят.Особеността на ментол мента е силен имунитет. Тя не е болна и вредните насекоми я мразят.

Ароматни

Ароматната мента е разпространена в топлите страни на Средиземно море и Азия. Многогодишно. Може да изглежда като 30-сантиметрово джудже или метров гигант. Обича слънчеви хълмове с влажна почва. Цветовете са бели и лилави. Отглежда се като култура по целия свят. Този сорт е много плодотворен.

Поле

Поле

Сортът е разпространен в Азия, Русия, Европа. Гледката е дива. Предпочита да се заселва близо до езера, реки, езера, блата. Листовите плочи са удължени. На стъблото между листата се виждат пухкави пъпки. Малките цветя имат лилав оттенък. Отличителна черта е, че няма остра миризма и ментов вкус.

Шоколад

Най-красивите видове от рода. Листата са кафеникаво-изумрудени, тъмно люлякови. Малките цветя са снежнобяли. Тази билка се счита за вариация на мента. Вкусът и ароматът са приятни, сдържани, сладникави. Бушът е компактен и плътен. Височина - 35 см. Изглежда декоративно. Менто от шоколад може да се използва за създаване на грандиозна градинска пътека.

Вода

Благодарение на водната мента е отгледан хибридът на мента. Храстите се простират до 60-75 см. Листата са овално заострени с назъбени. Листните плочи са изумрудени, но имат червеникав оттенък. Диви видове. Можете да го срещнете в цяла Евразия, Африка. Водната трева предпочита водни площи. Обикновено се вижда близо до малки горски потоци и реки.

Дълголистна

Дълголистна

Билката, както подсказва името, има удължени листа, достигащи 10-13 см дължина. В противен случай прилича на пипер. Предпочита влажна почва. От това растение се произвежда зелено сирене.

Английски зелен

Друго име е хлад. Миризмата е остра, приятна. Охлаждащ вкус. Височина - около метър. Английският ментово зелено оставя богато светло зелено. Подходящ за домашно отглеждане.

Риган

Многогодишно растение от семейство Агнец. Друго име е тамянът. Растението има ароматен свеж аромат. Листата са яйцевидно-триъгълни. Цветът на листната плоча не е еднакъв. Горният ъгъл е зеленикав, долната част е светло зелена. Цветовете са лилави. Див храст може да се намери в Евразия, Средиземно море. Абсолютно не е придирчив към почвата.

Мелиса

Културата има ментов аромат с лимонови нотки. Листата са кадифени. Цветът им е тъмно зелен.

Коча билка

Коча билка

Този вид привлича котки. Другото му име е будра. Котките са луди по свежата миризма на коча билка. По външния си вид е трудно да се разграничи будра от полска мента.

Сврака, или бръшлян будра

Джудже храсти. Те се простират на 20-45 см над земята.Листата са заоблени, растат по двойки. Можете да срещнете свраката в умерените райони. Билков аромат, тръпчив, свеж. Вкус на листни чинии с горчивина.

Каква почва предпочита ментата

Билката мента е непретенциозно растение. Най-добре се развива обаче на рохки, плодородни почви, където съдържанието на пясък е минимално. РН трябва да бъде около 6 рН. Въпреки факта, че културата е влаголюбива, сортовете трябва да се засаждат в добре дренирани лехи.

Подходящо място за мента е отворено, но по обяд е по-добре да скриете дръжките с листа от преките слънчеви лъчи.

Размножаване

Културата се размножава по няколко начина:

 1. Семена;
 2. Чрез разделяне на корена;
 3. Стъбла.

Семената обикновено се култивират чрез разсад. Семената се засяват в контейнери с почвена смес, които се покриват с торба. Кълновете се появяват след 16-20 дни. След като младите растения станат по-силни, те се засаждат на открито.

Най-простият и ефективен начин е чрез разделяне на корена. Бушът се изкопава заедно с корена. Кореневите издънки с пъпки се отделят и се засаждат на хладно, осветено място.

Сврака

За размножаване на културата със стъбла, малък издънка се отрязва от възрастен храст. Стъблото се поставя във вода. Те чакат корените да се появят и засаждат в земята.

Културни свойства

За какво помага ментовата билка? Билката мента се счита за мощно лечебно растение. Това се дължи на неговия състав.

Всеки храст съдържа:

 • Витамини А, С, РР, група В;
 • Манган;
 • Цинк;
 • Мед;
 • Калий;
 • Калций;
 • Магнезий;
 • Фосфор и др.

Растението има ефект върху нервната, съдовата, пикочно-половата система и храносмилането. Ароматният билков чай ​​успокоява претоварените нерви, облекчава безпокойството. Тази напитка е незаменима при депресивни състояния. Тя може да ви помогне да върнете радостта от живота. Препоръчително е да използвате ароматни венчелистчета за нормализиране на храносмилането, премахване на киселини и подуване на корема. Културата може да помогне за премахване на спазми на болката, различни видове възпаления, елиминиране на токсини, токсини.

Забележка! Ментата помага при токсикоза, спира гадене и повръщане.

Отрасли, в които се използва култура:

 1. Лекарството;
 2. Козметика;
 3. Готвене.

Един градинар трябва да е наясно с негативното влияние на представител на семейство Лубе. Ментата понижава кръвното налягане, намалява съдовия тонус. Не трябва да се консумира от кърмещи майки поради намалена лактация. Чаят с ароматни листа не се препоръчва за бебета под 5-годишна възраст.

Болести и вредни насекоми

Сред неразположенията, които измъчват културата:

 • Ръжда;
 • Фузариозно увяхване;
 • Брашнеста мана;
 • Филостиктоза;
 • Септория.

Препоръките за борба с ръждата и брашнестата мана включват пръскане на ментови гъсталаци с течност от Бордо, пепелен разтвор, препарати Topaz, Tiovit Jet, Kuprozan. Издънките, заразени с фузариозно увяхване, се изкореняват и изгарят. Филостиктозата се третира с фунгициди Strobi и Vectra. Бордо течност, HOM, Revus ще помогне за премахване на септория.

Английски зелен

Вредители, които развалят насажденията:

 • Бълха;
 • Акара;
 • Листни въшки;
 • Листен бръмбар.

За да се отървете от насекоми, се използват инсектициди: Decis, Aktaru, Aktellik, Bi-58.

Събиране и набавяне

Събира се в момента на най-висока концентрация на ментово масло в тревата. Самият пик на натрупване на продукт се наблюдава в самото начало на цъфтежа. Съответно, събирането започва през юни и юли.

След отрязването на стъблата от тях трябва да се направят мини-букети. След като сноповете се окачват на топло, сухо място. Помещението трябва да е добре проветриво и там не е необходима светлина. Чудесно решение е да премахнете сноповете на тавана.

Важно! При сушене растенията се окачват с главата надолу. И така, всички хранителни вещества ще се прехвърлят в листата и апикалната част.

След 14-20 дни сухите стъбла се отстраняват в стъклени буркани или ленени торбички и се съхраняват в гардеробите.

Не напразно ментата е спечелила такава популярност. Той може да украси сайта, да даде на градинаря здраве и да придаде пикантен вкус на различни ястия.