В продължение на няколко века сладката билка се използва като лекарство за всякакви болести и като подсладител за храна, като успешно замества захарта в диетичната храна. Стевията е особено популярна в Япония. Японците обясняват високата степен на дълголетие с наличието на трева в храната. Коя е тази вълшебна билка, която помага да се живее до сто години?

Описание на културата

Билката стевия е многогодишно растение от двусемеделния клас от семейство Астрови, далечен роднина на глухарче и фармацевтична лайка. Стевията е много топлолюбива, така че може да умре при температури под 10 ° C.

Тревата на стевия прилича на храст с високи стъбла, малки бели цветя, събрани в сложни съцветия и малки овални листа.

Области на естествен прираст - Централна и Южна Америка. Широко се култивира в Япония, Китай (световен лидер в износа), Корея, на полуостров Крим. Отглежда се на открито и затворено място.

Билка стевия

Забележка! Среща се и под различно име - медена билка.

Билковият род се състои от 241 вида, но само един мед от стевия (Stevia Rebaudiana Bertoni) се отглежда за промишлена преработка. За производството са подходящи само тревни листа.

Сортове и техните имена

Има няколко популярни сорта стевия. Разликата между тях е в устойчивост на замръзване, устойчивост на болести и малко по-различни вкусове.

Най-популярни са 2 разновидности:

 • Стевия Детскоселская. Сортът е отгледан чрез кръстосване и подбор на най-силните екземпляри от вида. Храстът е със среден размер: диаметър около 0,3 м, височина до 1 м. Листата са зелени, леко опушени, широки 2 см. Цветята имат бледорозов оттенък. Добивът на Detskoselskaya stevia е до 0,5 kg на 1 m², което се счита за доста добър показател.
 • Стевия Дулсинея. По същия начин с първия - резултат от внимателен подбор на най-силните. Този храст е висок до 1,1 м и 0,45 м в диаметър. Листата на Dulcinea stevia са малки, тесни, широки 1 см, гъсто опушени с бял пух. Цветовете са бели. Добивът е висок - 1 кг от 1 м² засаждане.

Билката стевия изисква много топлина, слънце и обилно поливане. На плодородна почва растението достига височина 1,5 м. Въпреки това в руския климат се отглежда като едногодишно, което изисква преместване в саксии през зимата за съхранение на закрито.

Как се размножава растението

За разпространение на тази култура се използват 2 метода

Сеитба на семена

Разсадът се отглежда от семена. Степента на покълване е много ниска - около 50%. Билкова стевия се засява на разсад от края на март до началото на април.

Стевия Детскоселская

За сеитба пригответе почвена смес: смесете хумус, пясък, тревна почва. Семената се разпределят равномерно по повърхността на почвата, поливат се, покриват се със стъкло или филм. Докато кълновете покълнат, кутиите се държат на слънчево, топло място (температура от 20 до 25 ° C). Първите издънки се появяват след седмица. Стъклото се отстранява. Разсадът се полива редовно. Тъй като растат 2 истински листа, те се гмуркат в отделни чаши.

Разсадът се засажда на открито, когато заплахата от повтарящи се студове отмине. Препоръчителното разстояние между засадените редове е 0,4-0,6 m, а между растенията - 0,25-0,3 m.

Чрез резници

В периода от края на февруари до юни се събират резници от стевия. За целта вземете горната част на летораста с 4 междувъзлия.Долната част се третира с всякакъв стимулатор на растежа, поставя се в мокър пясък, а отгоре се изгражда оранжерийна капачка от филм. Под филма трябва да има висока влажност, която лесно се създава чрез пръскане от спрей бутилка.

Резници

След 15-20 дни корените трябва да растат и младата трева се засажда в земята. Билката стевия обича рохкава, добре дренирана почва. Към глината допълнително се добавят пясък и компост.

Важно! Мястото за засаждане е избрано слънчево, тъй като на сянка стевията расте бавно.

Културни свойства, характеристики и характеристики

Билката стевия съдържа гликозиди, което я прави естествен заместител на обичайната гранулирана захар (1 кг сухи листа замества 30 кг захар), но има ниско съдържание на калории. Употребата му не повишава нивото на кръвната глюкоза, не провокира възпалителни процеси в организма, което е особено важно за диабетици, хора с наднормено тегло, както и такива с възпалителни заболявания на вътрешните органи.

В допълнение към гликозидите, сладката билка съдържа:

 • витамини (A, B1, B2, C, P, PP, F, бета-каротин);
 • минерали (калий, калций, фосфор, магнезий, силиций, цинк, мед, селен, хром);
 • флавоноиди;
 • полиненаситени мастни киселини;
 • пикантни ароматни вещества.

Билките от стевия се използват за профилактика и лечение на такива заболявания:

 • затлъстяване;
 • диабет;
 • кръвна захар;
 • хипертония;
 • исхемия, ангина пекторис;
 • възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт;
 • авитаминоза.

Сладката билка се използва в храната:

 • пресни листа;
 • хапчета;
 • билкови екстракти на прах;
 • течни добавки;
 • изсушени листа.

Екстрактът от листа на билка Стевия е най-безопасният подсладител, естествен заместител на захарта. Той е популярен сред хора, които са загрижени за отслабването и не консумират захар.

Освен това те отбелязват ползи в борбата с хипертонията, високия холестерол, диабета. Помага и при настинки и кашлица.

В инструкциите за употреба се отбелязва повишено внимание при употребата на стевия за пациенти с хипотония, тъй като може да влоши състоянието им, понижавайки и без това ниското налягане. За инсулинозависимите диабетици трябва да се има предвид, че приемът на билка Стевия с мед леко намалява чувствителността. Това може да е противопоказание.

Важно! Използването на билка стевия в готвенето се свежда до добавянето й към кафе, чай, кисело мляко, по време на готвене на каша и печене.

За болестите и вредителите на стевия

Оранжерийна белокрилка

В средните ширини растението не боледува и практически не се влияе от вредители. Проблемът може да възникне на етапа на отглеждане на разсад. При ниски температури на въздуха и висока влажност, черният крак може да навреди на разсада, увреждайки стъблото в точката на контакт със земята. Предотвратяването на това заболяване е дезинфекция на почвата с вряща вода или слаб разтвор на калиев перманганат.

На закрито саксиите със стевия могат да бъдат атакувани от оранжерийната белокрилка. Вредители - ларви на пеперуди - се заселват в долната част на листата и изсмукват соковете от тях. За борба с бялата муха и нейните ларви се използва сапунен разтвор.

Събиране и подготовка на трева

Билката се събира в началото на цъфтежа, когато нивото на гликозидите е най-високо. Стъблото се отрязва от земята, изсушава се в сушилни или на слънце. Колкото по-бързо изсъхва, толкова по-добри са суровините.

Забележка! Ако изсушените листа са смачкани, получавате стевия на прах, която е 10 пъти по-сладка от захарта.

Различни лечебни свойства и предимства, липса на вреда превръщат билката стевия в едно от най-полезните растения за хората. Но ще трябва да се забъркате с отглеждането му, тъй като културата е капризна и не винаги се корени в Русия. Но който не рискува, той не яде естествена захар, получена от листата на тревата, която е в пъти по-полезна от обикновената захар!