Растението сена е известно и под имената cassia acutifolia или cassia alexandrian. Културата обаче получи най-често срещаното си име „Сена“ от арабите, на чийто език има думата „сана“. В древни времена те са били наричани лечебни суровини, изнасяни от Александрия, така че културата днес често се нарича „александрийски лист“ или „александрийски шушулка“.

Главна информация

Тъй като родното място на културата е не само Африка, но и Азия, в друга част на света Сена получи китайското си име - Jue Ming Zi, или просто „китайска трева“.

Интересно е! В Китай една невероятна легенда е свързана дори със сенна трева, сякаш даоски монах е консумирал плодовете на сена през целия си живот и благодарение на нея той е живял повече от 100 години с перфектен слух, зрение и стройно тяло.

Днес китайците използват боб касия навсякъде. Смята се, че растението сена е особено полезно за онези хора, които прекарват много време на работа пред компютъра и водят неактивен начин на живот, тъй като билката сена помага за намаляване на умората и напрежението в очите.

Благодарение на многобройните си полезни качества билката сена е популярно народно и фармацевтично лекарство за лечение на голямо разнообразие от заболявания.

Билка сена

Културата на Касия, към която принадлежи Сена, има и други разновидности:

  • Касия Фистула или Касия тръбна. Разпространява се в Индия, Южен Пакистан и Шри Ланка. А в Тайланд цветето на това дърво е национален символ. Както жителите на африканския континент, така и жителите на Южна Америка се опитват да го обработват. Растението е с дървовидна форма (до 10-20 м височина) с ярко жълти цветя, които образуват дълги съцветия с четка (около 20-40 см). Плодовете са кафяво-черни, с цилиндрична форма и като правило не се отварят. Отварата от зърната на това дърво се използва като слабително средство, за прочистване на червата и за облекчаване на запек.
  • Касия Хипофал или Касия Хипофали. Можете да намерите този сорт само в Мадагаскар и само в гористи райони на надморска височина от 0-499 м. Храстът се простира на височина до 20 м, с диаметър на ствола 50 см. Кората на дървото е бледосива, а листата са разположени в спирала от 13-20 чифта плочи и имат къси косми. Цветята се събират в големи метли и имат почти правилни очертания. Те са жълти на цвят. Когато плодовете узреят, се получават цилиндрични зърна, шушулката достига 3 см ширина и до 20 см дължина. Въпреки факта, че те също са се доказали добре като слабително, за жителите на Мадагаскар самата дървесина от касия, използвана като строителен материал, е от голяма стойност.
  • Касия Еремопита или Касия Еремофила. Среща се в пустините на Австралия, както и в субтропиците на южното полукълбо. Това е малко дърво или по-често храст с височина до 2 м със заоблена корона. Характеризира се с много висок темп на растеж. Листата са тесни и много малки и при твърде лоши условия могат да се свият до появата на игли. Когато цъфти, той е осеян с обилни ярко жълти пъпки с форма на молец. Когато узреят, бобът наподобява акациеви плодове.

Тъй като касията е холи или сената е най-широко разпространена и се използва навсякъде, струва си да се спрем на нея по-подробно.

Описание на растението

Сена е храст или полухраст с малка височина, не по-голяма от 1 м. Сената трева е типично многогодишно растение.

Кореновата система е слабо разклонена и навлиза дълбоко в почвата. Плочите от листа се движат последователно. Сдвоените листовки имат около 4-8 двойки листовки. Листата на сена са с копиевидна форма, заострени към върха и имат плътен ръб. На оста листата са прикрепени с къси дръжки.

Касия Еремофилус

Тревата на сенна традиционно се характеризира с жълтеникави цветя (но понякога те са бели или розови), неправилна форма. Всички те се събират в гроздовидно съцветие. Освен това има плодове - мрежести боб с тъмнокафяв тон. Плодовете на сенна са оформени с форма на ъглова форма на сърце, с плосък контур и леко набръчкана повърхност. По размер те са широки около 2,5 см и дълги до 5 см.

Важно! Тревата цъфти през лятото - през юли-август, а плодовете узряват през септември.

Как да отглеждаме сена

Градинарите предпочитат да размножават и отглеждат сена чрез семена. За да направите това, първо трябва да накиснете семената за 2-3 часа в топла вода. След това вече можете да ги посеете в земята. Културата обича леката почва, която съдържа много торф. Тежките почви няма да работят за сена.

Важно! За жителите на средната лента и студените райони ще бъде изключително трудно да отглеждат това растение, тъй като то е много топлолюбиво. Покълването и образуването на растение се случва при постоянна топла температура, близка до + 21-23 ° C. Когато времето е променливо, в оранжериите се създават най-оптималните условия за сена.

След като сената покаже първите 2-4 двойки листа, тя трябва да бъде трансплантирана или в саксия, или на открито, ако районът е топъл. На постоянното си място растението започва да расте активно и се развива много бързо.

Как да отглеждаме сена

Растителни болести и вредители

Гъбични заболявания като кладоспориаза и церкоспориаза могат да бъдат заплаха за сената при твърде студени условия и прекомерна влага.

От вредителите следните паразити могат да паразитират в културата: листни въшки, листни червеи и червеи.

Ползи от Senna Herb

Растението се използва широко в билкови препарати и може лесно да се намери в аптеките.

Използвайки билка сена можете:

  • Премахнете запека и прочистете тялото. Поради силното си слабително действие, билката действа върху функцията на червата, позволява на изпражненията да омекнат и в резултат на това се получава пречистване. Дори в официалната медицина често се препоръчва да се приема под формата на отвара или чай при тежки случаи на запек.
  • Нормализиране на черния дроб и жлъчния мехур. С приемането на сена има изтичане на жлъчка и прочистване на организма от токсини и токсини.
  • Помощ при отслабване. Растението не води директно до загуба на тегло, но поради способността си да прочиства тялото, да ускорява метаболизма и да премахва излишната течност, то ще помогне на организма да направи това самостоятелно. Освен това тежестта върху бъбреците значително намалява, което им помага да функционират по-добре.
  • Отстранете камъните и пясъка от отделителната система.

Внимание! Инструментът трябва да се използва само съгласно инструкциите, без да се превишава дозировката, за да не донесе вреда вместо полза. Дете може да се дава в много малки дози, като слабително, само от 6-годишна възраст.

Билка сена: инструкции за употреба

Изсипете 1,5-2 ч. Л. В емайлирани съдове. суровини и се заливат с 200 мл вряща вода. Затворете плътно и го оставете да се запари на парна баня за поне 30 минути. След това свалете от огъня и изчакайте пълно охлаждане. Едва след това сместа се филтрира и полученият обем се довежда до 200 ml с преварена вода.

Инструкции за употреба

Възрастните приемат отвара топла в 1/3 или 1/2 чаша през нощта. Като алтернатива позволява използването на 1 с.л.л., но 2-3 пъти на ден.

Полученият бульон се съхранява не повече от 2 дни при температура от +8 до + 15 ° C. По-добре е да се консултирате с лекар относно продължителността на лечението.

Внимание! Много хора предпочитат да използват не сена листа, а плодове. Те често се произвеждат в торбички за чай, което е малко по-лесно за използване. Но дозировката, посочена на опаковката, в никакъв случай не трябва да бъде нарушена. Не можете да смесвате тази суровина с други слабителни билки.

Противопоказания за употреба

  • Растението не трябва да се използва от хора с обостряне на патологии в червата, склонни към диария и с възпаление на стомашно-чревния тракт.
  • Също така не се препоръчва употребата на продукта за бременни или кърмещи жени.
  • Билката сена е противопоказана при малки деца (под 6-годишна възраст).

Как да събираме и събираме трева от сена

По принцип листата на културата се вземат за лечение. Можете да започнете да ги събирате едва след като са напълно развити. След това се откъсват от стъблото и се оставят да изсъхнат в добре проветриво помещение. Времето за събиране започва през август. През целия сезон понякога е възможно тревата да се събира три пъти.

Плодовете също се берат след окончателно узряване и се сушат на сухо място.

Събраните и подготвени суровини могат да се съхраняват не повече от 2 години.

Сред хората растителните лекарства стават все по-популярни. Ефективността на билката сена е известна отдавна, няма съмнение. Разбира се, както всяко друго лекарство, сена трябва да се използва с повишено внимание. Само в този случай ще се постигне положителен ефект.