В света на подправките и билките има много подправки, които са малко или напълно непознати за руския народ. Орехова билка е една от многото подправки, които готвачи от Дагестан, Грузия, Армения използват с удоволствие. Много от тях наричат ​​две напълно различни растения орехова трева: sut кръг, или jimdzhilim, и синя сминдух, или utskho-suneli. Сминдухът има остър пикантен вкус, добавя се към много ястия от кавказката кухня, но на вкус изобщо не прилича на ядка, като изсушени кръгли грудки. Вдясно само кръгъл кръг може да се нарече ядкова трева.

Ядкова трева - какво е това

Кръгъл сит (Cyperus rotundus) е многогодишна билка от семейство Острови. Тя има много добре развита коренова система под формата на дълги хоризонтални грудкови подутини. От клубените растат единични, гладки, триъгълни стъбла-сламки с височина до 40 см. В края на стъблата цъфтят двуполови съцветия, подобно на чадър. Цветята са малки и незабележими, разположени върху лъчите на чадъра, скриващи се в пазвите на малки ръждиво-червени люспи. Гредите за чадъри могат да бъдат с различна дължина. В основата на всяко стъбло от корена растат няколко тесни, дълги листа. Растението цъфти през юни - юли. В края на цъфтежа образува един малък плод - тъмносива кутия, подобна на ядка.

Ядкова трева:

Има много други видове в рода Syt. Има около 600 вида. Сред най-известните видове са папирус (Cyperus papyrus), годни за консумация (Cyperus esculentus), надута осока (Carex physodes), пясъчна осока (Carex arenaria)

Syt папирусът расте в Египет, Мала Азия и Сицилия. Дълго време от него се правеше хартия от папирус, но днес това използване на стъблата на папирус вече не е актуално. Това голямо водно растение с височина до 3 метра и други видове храни се използва за декоративно тъкане на постелки и килими.

Името на ядлива храна, или земни бадеми, или тигрови ядки, или чуфа, говори само за себе си. Отглежда се като култивирано растение в много страни. Грудките му са богати на олио и захар и на вкус много приличат на бадемите. Чуфата в много страни е отличен заместител на кафето, така че може да се нарече универсална билка.

На бележка! Подутият острица е богат на протеини и протеини и поради това се оценява като отлично фуражно растение за говеда, живеещи в пустинята.

За пясъчната острица в Холандия е намерила приложение. Засява се върху дюни, за да задържа песъчлива почва при силен вятър.

Много билкови видове от семейство осокови се отглеждат като декоративни растения и се използват за украса на изкуствени резервоари в ландшафта. Например, памучната трева вагиналис има много красиви копринени съцветия, подобни на топчета. Това придава на растението елегантен вид. Езерото Schenoplectus играе ролята на естествен филтър в изкуствени резервоари.

Декоративни фуражи

Кръглото черно не е култивирано растение. В целия свят се нарича плевел, който потиска оризовите и памучните култури на полетата. Cyperus расте добре на пясъчни влажни брегове на реки, блата и влажни ливади. Асортиментът му включва Европа, Азия, Австралия и Америка.

Размножаване

Кръглата коренова система има уникални свойства да пуска корени във всички посоки.В умерен и тропичен климат върху влажни песъчливи почви той заема толкова бързо големи площи, измествайки други растения, че се счита за много агресивно растение.

Част от кореновата система на ситостта расте нагоре, образувайки грудка, от която расте въздушната част. Друга част от корените расте в дълбочина, като осигурява на растението хранителни вещества, а друга част расте хоризонтално, улавяйки нови територии. Растението изразходва всичките си енергийни резерви за бързо разпространение, така че горната му част изглежда много скромна и образува малко плодни кутии със семена.

Нарастваща ситост

Полезни свойства на храненето

Въпреки репутацията си на плевелно растение, Stipe Round намери своя път в кулинарията и традиционната медицина. Древните лечители са го използвали като антисептик в борбата срещу стрептококи, заздравявали са натъртвания и рани, дезинфекцирали питейна вода с грудки, а също така са го използвали като ароматен агент.

Химичният състав на обикновения фураж:

 • етерични масла, които съставляват само 0,5%, но се различават много на вкус и мирис;
 • терпеноиди;
 • флавоноиди;
 • мастни киселини (глицерин, линолова, линоленова и олеинова киселини);
 • сексвитерпените, по-специално ротондон, са отговорни за пиперливата нотка в аромата и вкуса;
 • витамин Ц;
 • восък.

Днес се провеждат научни изследвания за полезните свойства на кръгли фуражи:

 • Учените са установили, че фуражните зеленчуци имат репелентни свойства.
 • Ефективно е да се използва етеричното масло от фураж в борбата срещу различни бактериални и гъбични щамове, включително Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli и сенна бацила.
 • Водният екстракт от наситените грудки помага при чревни разстройства.
 • Спиртният екстракт облекчава спазмите.
 • Фуражът може да се използва за антитромбоцитна терапия.

Интересно! В народната медицина кръглият плевел се използва за лечение на женски полови органи. Инфузия на грудки се използва за възпалителни процеси в пикочния мехур и бъбреците, за да се отърве от чревните паразити и да стимулира чревния тракт.

Кръглото сирене намери голямо приложение в готвенето на страните от региона на Кавказ. Сухите растителни грудки се натрошават и се добавят като подправка към различни национални ястия, като бутер хинкал, бастурма или при печене на хляб.

Приложения за готвене

Болести и вредители

Билката Jimjilim е много устойчива на различни гъбични заболявания и вируси. Всички проблеми в растежа и развитието на растението възникват от липсата на светлина и влага.

Признаци на болно растение могат да бъдат:

 • Ако новите стъбла не растат, фуражът не получава достатъчно светлина.
 • Ако листата пожълтеят и станат летаргични, това е ясен знак за липса на влага.
 • Ако по листата се появят бели петна, тогава растението е засегнато от паяк.

Листни въшки, белокрилки, мащабни насекоми, трипси или брашнести червеи също могат да преодолеят кръглото черно. За да се борите с тях, можете да използвате химически препарати в строга дозировка или да направите воден разтвор на сапун за пране и старателно да изплакнете листата и стъблата на растението. След 14 дни процедурата трябва да се повтори.

Събиране и набавяне

За направата на суха подправка от кръгли фуражи се използват клубените на растението. Всяко време е подходящо за набавяне на суровини. Клубените се изкопават, почвата се отърсва, надземната част се отстранява и няколко пъти старателно се измива в течаща вода.

Събиране на орехова трева

Освен това суровините се излагат под навес върху плат или хартиена подложка. Мястото трябва да е добре проветрено. Най-добре е да събирате суровини през лятото, когато температурата на въздуха е висока и можете да прибирате орехова трева на открито без специални разходи.

След продължително сушене клубените се сгъват в платнени торбички и се съхраняват на сухо и тъмно място. Срокът на годност е не повече от две години. При необходимост сухите грудки се изваждат и смилат, след което се използват за готвене или за медицински цели.