Тревата Matryoshka принадлежи към многогодишните растения от семейство Labiate. Височината му може да достигне 75-80 см. Стъблото на растението има формата на удължен тетраедър, в горната му част има едва червена област. Листата са груби, а формата им наподобява пилешки яйца, те са разположени един срещу друг. Цветята са доста ароматни, събрани в малки съцветия. Matryoshka цъфти в средата на лятото, отличителната й черта е непретенциозността и устойчивостта на много болести и вредители.

Не всеки знае това име. Какво е другото име за матрешката трева:

 • тамян;
 • риган;
 • matryushkalyar (татарска трева);
 • любител на пчелите.

Матрешка трева

Любими места, където растат амулети, са горски сечища, храсталаци и отстрани на селските пътища, добре осветени зони с големи гъсталаци. Тревата може да расте във всеки регион на голямата ни страна. Любителят на пчелите е непретенциозен растителен вид. Отглежда се за промишлени цели, тъй като има лечебни свойства.

Сортове Matryoshka

Matryoshka, подобно на много други растения, има няколко вида, които се различават леко един от друг.

 • Компакт. Този вид прилича на доста компактно цвете, има полезни свойства. Височината му не надвишава 20 см, листата са малки, а цветята са розови. Отличителна черта са малките косми, разположени в цялото растение.
 • Селски крем. Височина около 15 см. Цъфти много рядко, листата са обградени от широка кремообразна ивица.
 • Вариегата. Листата са оградени с бяла ивица с различна ширина.
 • Ауреум. Височина около 25 см. Листата имат златист оттенък, а съцветията имат приятен розов оттенък.
 • GoldTip. Отличителна черта на този вид са златните върхове на листата.
 • Красотата на Кент. Отличителна черта на това растение е неговата лоша зимна издръжливост. Изобщо не толерира зимните студове. Външно изглежда като стилизиран квадрат със страни, равни на 20 см. Листата са заоблени.

Ауреум

Възпроизвеждане на гнездещи кукли

Тъй като растението обича слънчеви парцели, струва си да отделите градинско легло в градината за засаждането му, което се намира на слънце. Единственото място, където риганът не може да расте, е влажна зона в градината. Почвата трябва да бъде добре дренирана и със средна киселинност. Руският риган е отлична находка за отглеждане в райони, където лятото е сухо. А засаждането и грижите за дадено растение не изискват много време и усилия. Риганът може да се култивира дори от начинаещи градинари.

Matryushkalyar (татарска трева): засаждане и грижи

Интензивността на цвета на зеленината на растението и неговите лечебни свойства зависят от условията на отглеждане.

Важно!Работите по развъждане на риган се извършват най-добре през пролетта или есента.

Амулетът може да се размножава вегетативно или с помощта на семена. Размножаването по първия начин включва разделяне на кореновата система. За да направите това, растението трябва да бъде изкопано, кореновата система трябва да бъде разделена на няколко сегмента и засадена отново, но в различни луни.

За размножаване на разсад от риган трябва да използвате семена. Семенният материал дава най-много издънки, ако е предварително накиснат.Необходимо е да се сеят семена в подготвени чаши някъде в края на март. Само в този случай можем да очакваме растението да цъфти през първата година от растежа. Искате ли да получите красиви цветя за новогодишните празници? След това растението трябва да се засява в саксии през май и през лятото, да се държи на балкона, а през зимата на южния перваз на прозореца в апартамента. И две години след сеитбата, любителят на пчелите ще зарадва производителя със своите цветя.

Отглеждане на риган

За да поникне всяко семе е необходимо да се подготвят контейнери с направени в тях дренажни отвори. Еднократните чаши са идеални за отглеждане на разсад от риган. Контейнерът трябва да се напълни с обогатена почва, която може да бъде закупена във всеки специализиран магазин. Ако желаете, можете да добавите малка част от пясъка към него. Навлажнете и уплътнете леко. След това направете малки вдлъбнатини и сложете семена в тях. Отгоре се поръсва отново с малко количество пръст, чийто слой не трябва да надвишава 0,9 см. Напръскайте отново с пулверизатор и покрийте със стъкло. Това ще помогне да се създаде парников ефект и да не изсъхне семената.

Понякога е необходимо да проверите засадените семена и, ако е необходимо, да ги навлажнете. Веднага след като се появят първите издънки, стъклото се отстранява и, ако е необходимо, разсадът се полива внимателно. След появата на два истински листа, растението трябва да се потопи. Риганът може да бъде засаден на открито през май, веднага щом отмине заплахата от нощни студове.

Свойства на матрьошка

Растението се използва широко в медицината. Успешно се използва от традиционни лечители и привърженици на традиционните методи на лечение. В крайна сметка това е отлично успокоително. Използва се и при лечение на психични разстройства, свързани със стресови ситуации. Сухият риган ще се превърне в отлично лекарство при първите прояви на настинки от всякакъв вид.

Чай от риган

Учените са установили, че матрьошката съдържа селен, който помага за унищожаването на раковите клетки. За да предотвратите образуването им, трябва да пиете чай със сушен тамян. Използването на матрьошки ще засили защитните функции на целия организъм.

Противопоказания

Както повечето лечебни билки, матрьошката има някои противопоказания:

 • Бременност. Използването на билката може да допринесе за свиването на матката, което влияе отрицателно върху носенето на плода.
 • Детство.
 • Мъжете трябва да бъдат много внимателни, когато приемат препарати от риган, тъй като неговият седативен ефект може да доведе до временна сексуална дисфункция. Ето защо трябва внимателно да разгледате инструкциите за употреба.

Тъй като растението има приятен аромат, то се използва широко в парфюмерийната и космическата индустрия. Маслото се използва в производството на парфюми, лосиони, кремове и друга козметика.

Важно!Растението се използва при лечение на затлъстяване, ставни заболявания и други заболявания.

Друга област на приложение на риган е готвенето. Но в тази област растението се използва за наричане "риган". В суха форма се използва за приготвяне на разнообразни ястия и препарати.

Болести и вредители

Растението перфектно толерира атаките на различни вредители от насекоми и не е склонна към болести. Единственият вредител, който все още е в състояние да зарази риган, е листната въшка, която се заселва по листата му. Листните въшки могат да бъдат унищожени чрез обработка с вливане на тютюн и вар.

Важно!За да унищожите вредители от любител на пчели, в никакъв случай не трябва да използвате химикали.

Събиране и събиране на матрешка трева

Необходимо е да се събира тревата по време на периода на цъфтеж. Събират се само цветя и листа, това трябва да се направи с ножици или ножици за подрязване. Не можете произволно да разкъсвате тревата с ръце, трябва да оставите определено количество от растението за по-нататъшния му растеж и размножаване.Необходимо е да се събира амулет на горски поляни, далеч от пътното платно.

Най-добре е риганът да се суши на малки гроздове навън на сянка. Температурата, при която растението може да бъде изсушено, не трябва да надвишава 33 ° C. Изсушаването на матрьошката е много лесно и най-важното е, че не отнема много време и усилия. Изсушеният и натрошен амулет се съхранява в плътно затворен съд. Ако растението е събрано и изсушено правилно, то има много приятна, горчива миризма. Използва се за приготвяне на инфузии и за приготвяне на чай.

В стари времена риганът беше основното лекарство, използвано от лечителите. И в момента полезните му свойства ще дадат сила и ще засилят имунитета, както и ще помогнат за лечението на различни заболявания.