Засаждането на лук може да се намери почти навсякъде в много руски легла. Растението, на първо място, е в земята, в самото начало на градинския сезон. Популярността му се дължи на факта, че толерира добре различни метеорологични условия и е устойчиво на болести и всякакви вредители.

Тези показатели са особено присъщи на хибридите и ранните зреещи сортове, като лукът Корадо, който е в голямо търсене сред летните жители. В тази статия ще разгледаме по-отблизо за какъв сорт става дума, какви са неговите предимства и има ли недостатъци.

История на сорта

Лукът корадо е сравнително скорошен хибрид, получен от животновъдите в Холандия. Той се появи в Държавния регистър през 2015 г. Култивира се на територията на Русия в 6 региона.

Характеристики и описание на лъка Корадо

По отношение на своите свойства, хибридът има следните характеристики:

 • На външен вид растението има мощна структура. Листата са добре развити, лъскави, сякаш покрити с восък;
 • Главите са гладки, правилни кръгли, с две примордии;
 • Цветът на плодовете е златист с кафяв и сив оттенък;
 • Приятен вкус със средна пикантност;
 • Луковичната шийка е тънка или със средна дебелина.

Корадо лък

Лукът от Корадо дава около 3 кг на квадратен метър, като се приема средно тегло на главата от 100 g.

Градинските луковици се добавят към зеленчукови салати, както и към различни ястия. Той е изсушен и замразен, използването му е чудесно, както при всички сортове от средния сезон. Препоръчва се за дългосрочно съхранение, лежи много добре и в същото време запазва външното си представяне.

Агротехника

Сортът лук Корадо расте добре на плодородни рохкави и леки почви, за него е подходящ песъчлив или глинест. Както при много градински култури, почвата за засаждане на лук се приготвя през есента, като се отдава предпочитание на слънчеви места в градината. По-добре е, ако на това място преди засаждането на лука имаше тиквички, тиква, картофи или зеле, както и краставици. Доматите, билките и фасулът също са добри предшественици.

Почвата се изкопава през есента, внася се изгнил компост или хумус и дървесна пепел. Ако е възможно да се приложи минерален тор, тогава вместо пепел се използват суперфосфат и калиев сулфат.

Комплектите лук от Корадо се засяват преди зимата, но това се прави с оглед на региона и може да се случи както през октомври, така и през ноември, основното е температурата на въздуха да е +5 градуса. В същото време обикновено се засажда зимен чесън. Модел за засаждане на лук: от 5 до 10 см между растенията и между редовете - около 20 см.

Важна информация! Необходимо е да се изследва материалът със специално внимание преди засаждането, като се избират само най-здравите крушки без видими повреди. Не трябва да има покълнали пера, още по-малко корени.

Не е необходимо да се накисват разсадът, както и да се използват стимуланти за растежа, защото когато се засаждат през есента, това, напротив, може да доведе до пагубни последици и по-специално до смъртта на лука. Ако семената са закупени от добър производител, тогава вероятно вече са преминали необходимата обработка.

Корадо лук в градината

Луковиците трябва да бъдат засадени в земята с необходимата дълбочина, която ще бъде 5 см над шийката, така че да могат да зимуват удобно. Също така за тази цел, след засаждането, те се поръсват с плодородна почва и се мулчират, което също е по-добре да не се пренебрегва.През зимата сняг се хвърля върху мястото за кацане, спасявайки носа от ниски температури.

Допълнителна информация! Засаждането преди зимата ви позволява да получите реколта по-рано, а плодовете също ще имат по-добро качество и сочност.

Сортовият лук Корадо също се засажда през пролетта. В този случай е необходимо да загреете комплекта, например близо до отоплителна батерия. Стимулантите на растежа се използват отново по желание, изобщо не е необходимо. Температурата извън прозореца за благоприятно засаждане трябва да бъде най-малко 12 градуса, в противен случай растенията ще започнат да отиват в стрелката. Предпочитаният тип почва е същият като при засаждането през есента.

Торове се прилагат върху леглата, които не могат да бъдат приготвени през есента. Лукът се засажда по абсолютно същия начин, с изключение на това, че този път над гърлото на луковицата, слоят почва трябва да бъде 2 или 3 cm.

Последващи грижи

В бъдеще, за да получите лук от ряпа, трябва да извършите редица обикновени и неусложнени действия. Те се състоят от своевременно поливане, плевене и разрохкване между редовете.

Поливане на лук

Поливането на растението трябва да се извършва веднъж или два пъти седмично, но честотата може да варира в зависимост от региона и метеорологичните условия в него. Ако времето е много горещо и няма дъжд, поливайте по-често и по-обилно.

Важно! Поливането спира напълно 2-3 седмици преди началото на реколтата.

Около 3 пъти на сезон, лукът Corrido трябва да се подхранва с торове. В началния етап на развитие лукът се нуждае от повече азотни торове. Те са необходими, за да може масата на зеленината да расте по-бързо. Това се прави след 2 седмици от момента на покълване.

След това го хранят месец по-късно с употребата на нитрофоска и препаратите Агрошкола и Кристалин.

Третият тор се произвежда в момент, когато луковиците вече започват да се образуват и се използват пепел, калиев сулфат и суперфосфат.

Сортовото узряване обикновено настъпва 3 месеца след засаждането, а лукът, който е засаден преди зимата, узрява 2 седмици по-рано от този, който е засаден през пролетта. Изкопаването на лука е за предпочитане предвид времето. По-добре е, ако е суха и когато зеленината вече е изсъхнала или пожълтяла, наведена към земята.

Реколта от лук

Изкопаните луковици се оставят за известно време директно в градината, за да се оставят да изсъхнат, а след това се отрязват върховете. Когато е невъзможно да изсъхне, например поради лошо време, трябва да прехвърлите реколтата под покрив или навес. Съхранението на реколтата от лук трябва да се извършва в условия на често проветряване на помещението. Препоръчителната температура е от 2 до 3 градуса по Целзий.

Вредители и болести

Лукът Корадо се счита за сорт, който е устойчив както на болести, така и на вредители. Но въпреки това е необходимо да се следват простите правила за отглеждане на растение, в този случай реколтата ще зарадва с изобилието си.

Предимства и недостатъци на сорта Corrado

Положителните характеристики на сорта лук Корадо могат да бъдат уверени в следното:

 • Добивът на лук е на ниво, може да се нарече висок;
 • Добро представяне на съхранението;
 • Растението на практика не дава стрели;
 • Кореновата система е мощна;
 • Много устойчив на болести и много видове вредители;
 • Степента на съзряване е 95-100%.

От недостатъците се отбелязва лоша толерантност към студено време, така че е за предпочитане и по-лесно да се засажда в средната лента и южните райони.

Препоръки за растителни проблеми

 • Листата върху лука могат да започнат да пожълтяват поради ниския прием на хранителни вещества в почвата. Решение - подхранване със субстрат и по-задълбочен режим на поливане, плевене;
 • Ако изведнъж има горчивина в лука по време на сухо време, решението на проблема ще бъде по-често поливане;
 • Ако зелените са скучни, тогава почвата няма достатъчно азот. За нормализиране се въвежда урея;
 • Калият не е достатъчен, когато перата започват да се навиват. Трябва да се добави калиева сол.

Лукът Корадо е хибрид в средния сезон, който с право се счита за един от лидерите сред подобни сортове от своя клас.Неговите предимства, като възможността за дълго съхранение и добър вкус, дават възможност на летен жител да се запаси с този основен зеленчук за цялата зима. Лекотата в грижите за него е още един плюс в полза на този вид лук.