Билка от любимец е многогодишно растение с много лечебни свойства, с прякор в обикновените хора като билка, планинска или зимна целина, любимец, зора, любов или любовна отвара, любовник, гайдар. И това далеч не са всички имена, на които се нарича растението. Lovage е единственият представител на рода Lovage от семейство Umbrella.

Описание на растението

Lovage има дебел корен с клони. Според някои източници корените на растението са отровни преди фазата на цъфтеж.

Основното стъбло е високо, около 1-2 м, изправено, голо, с празна среда, сочно. По-близо до върха, той се разделя, образувайки процеси.

Трева от любимец

Листата са тъмнозелени, лъскави, с форма на пера. Листните листа са леко врязани, ромбични или обратнояйцевидни.

Съцветията от любимец са сложни чадъри с диаметър около 12 см, образувани от колекция от малки, жълти цветя. Съцветията са заобиколени от малки, претъпкани, съседни листа (обвивки или пликове). Цъфти в началото на лятото, цъфтежът продължава до края на август.

Плодът има овално-елипсовидна форма, сплескан на гърба, с удебелени крилати ребра. Вътре има две семена с кафяво-жълт цвят. Плодовете узряват след цъфтежа на тревата - в края на август - септември.

Внимание! Билковият любимец има специфичен пикантен аромат, напомнящ леко на миризмата на целина.

Листата първоначално имат сладникав вкус, който в крайна сметка придобива горчив вкус.

Зони на разпространение

Афганистан и Иран се считат за родно място на растението. Но в днешно време зелените зеленчуци са аклиматизирани и култивирани по целия свят. Той е широко разпространен на териториите на страни, които преди това са били част от СССР: Украйна, Молдова, във всички руски региони и т.н.

Това е интересно: в различните региони растението се нарича по различен начин. Например, сред молдовците тя е известна като леуштянска трева, на руски, в зависимост от мястото на растеж, може да се нарече гайдар, зимна целина или любовна трева.

Характеристика:

Тревата от любимец е невзрачна за околните условия. Предпочита да расте на плодородни, глинести почви, богати на полезни микроелементи.

Не се нуждае от постоянна слънчева светлина, чувства се чудесно на сенчести места, а предкоренната част е дори за предпочитане да се държи на сянка, а не на слънце.

Lovage има добра устойчивост на студ и сухо време.

Устойчив на замръзване

Приложение на билка от любимец

Използване в козметологията

Билката се използва за придаване на сила и здраве на косата, от косопад.

Също така за лечение на дерматологични заболявания и техните последици, язви и рани по кожата.

Известни са рецепти за тинктури на основата на билка любимец, които са подходящи за премахване на лунички.

Тинктура от любимец

Приложения за готвене

Благодарение на ароматния си аромат, пикантен вкус и остър послевкус, любимецът се яде.

Използва се главно като подправка, която добавя подправка към ястията. В този случай се използват всички части на растението, дори корените.

Но освен подправка, билка от любимец се използва и като запарка за чай, съставка за салати и от нея се прави и сладко.

Конфитюр

Любимец в медицината

Lovage има огромен брой полезни свойства, благодарение на които се използва във фармакологията.

Лечебна билка:

 • заглушава болката;
 • има успокояващ ефект;
 • подобрява сърдечната функция;
 • тонизира тялото;
 • премахва спазмите и огнищата на болка;
 • има диуретичен ефект;
 • премахва храчките от дихателните пътища;
 • повишава апетита;
 • премахва чревните колики и подуване на корема;
 • инхибира образуването на пясък и камъни в бъбреците, увеличава скоростта на тяхното отделяне;
 • помага при заболявания на костите и ставите;
 • увеличава сексуалната активност.

Допълнителна информация: Нанесеният върху кожата любимец действа като афродизиак. Може би затова едно от имената му е любимец, билка за любов. А билката, смесена с водка, предизвиква отвращение към алкохолните продукти.

Противопоказание: струва си да се въздържате от употреба при деца, бременни и кърмещи майки, както и хора с пиелонефрит и гломерулонефрит. Използването на билката при хемороиди може да доведе до нежелани последици.

Засаждане и напускане

Размножаването става по три начина: чрез разделяне на храста, чрез семена, резници.

Семето се поставя на открито през пролетта, след като снегът се стопи и почвата се затопли. Или се отглеждат като разсад.

Допълнителна информация: семената на любовната трева се приемат дори при температури 3-5 ° C, но развитието им е бавно в този случай. При температури над 15 ° C растежът е бърз, издънките ще се появят в рамките на седмица или две.

Когато новородените издънки пораснат леко, те трябва да се изтънят, като между единиците се остави разстояние около 0,5 м. Редовете трябва да са разположени на 0,7 м един от друг.

Разделянето на любимец също се извършва през пролетта, най-големите храсти се размножават.

Последният метод на засаждане се извършва чрез изрязване на резници с 2-3 листа от големи твърди стъбла. След това тези резници се засаждат във влажен пясък. Те бързо растат корени, след което се трансплантират в субстрата.

Корени от любимец

Растението се нуждае от умерено поливане през целия сезон. Lovage не понася както суша, така и излишната влага. Отървете се от плевелите и разхлабете почвата според нуждите. Любимицата трябва да се тори два пъти през лятото с минерални превръзки.

Внимание! В една област не трябва да отглеждате реколта повече от 5-7 години - трябва да спазвате сеитбообръщението.

Празна

Предмет на поръчката:

 • Коренна система.
  Най-добре е да използвате корените на две или тригодишно растение. Събирането трябва да се извършва през есента, след като съцветията избледнеят и плодовете узреят. След изкопаване изплакнете обилно, избършете на сухо, нарежете на малки парченца, подсушете, като поставите на сенчесто, проветриво място.
 • Трева.
  Издънките се събират през лятото, през периода на цъфтеж. Прясно набрано растение се използва като съставка за салатата, докато дръжките се отстраняват. В други случаи билката се изсушава и съхранява в хартиени торби, пликове от плат, тенекиени или стъклени буркани.
 • Семена.
  Те се събират за по-нататъшно засаждане, след като узреят. Периодът на събиране е септември - октомври.

Семена

Податливост към болести и вредни насекоми

Ако дръжките и листата започнаха да изглеждат болни, покрити с жълти и кафяви белези с черни точки в центъра, това е доказателство, че растението е болно от септория. С течение на времето листата ще отмират и любимецът ще умре. За да предотвратите това заболяване, трябва да наблюдавате умереността на поливането, да избягвате преовлажняване и застояла вода.

Пожълтяването и изсъхването на листата може да сигнализира, че моркова муха е нападнала кореновата система. Също така, любимецът е атакуван от листни въшки и охлюви.За да се предпази растението, кореновата област трябва да се покрие с пепел, а върху него да се постави гранулирана фосфорна превръзка.

Lovage е ценно растение, което е полезно в ежедневието. Полезните му свойства ще помогнат за излекуването на голям списък от болести, а подправката от тази билка ще придаде на ястията уникален вкус.