Козята рута е многогодишна билка. Лечебното растение е намерило своето приложение не само в земеделието, но и в медицината. Други имена на козята рута са галега, козя рута и чокабук, рутовка, Galega officinalis.

Описание на културата

Принадлежи към семейство Бобови. Галега е широко разпространена в Украйна, главно расте в Крим, Карпатите, в Днепърския регион. Козята рута е фуражна трева, срещаща се в Черноморския и Долноволжкия регион на Русия, в Кавказ и Молдова. Чокабук расте до реки и потоци, в близост до волски лъкове, на ливади сред храсти, в планински степи и по дерета, край пътища.

Как изглежда растението:

 • галега - трева с право стъбло, буйни клони, които са покрити с продълговати листа;
 • цветето се състои от 4 чашелистчета, 5 листенца, един плодник и 10 тичинки.

Фамилията бобови растения също включва детелина, люцерна, леща, акация, мимоза, инга, глициния и др. Галега, за разлика от други растения от семейството, е висока. Тревата е медоносно растение, благодарение на плитките нектари, лесно се опрашва от пчели и други насекоми. Плевелът узрява по-рано от детелина и люцерна. В допълнение, козината рута е устойчива на студ и устойчива на замръзване.

Трева от козя рута

Забележка! Растението е подобно на ароматната рута. Внимавайте да не се объркате.

Бобовите растения са най-надеждният източник на евтини растителни протеини и суровини за зимни фуражи. Фуражната стойност на растението галега е значително по-висока от тази на другите билки от това семейство.

Сортове и размножаване

Видовото разнообразие на козината рута е представено в два варианта. Растенията са много различни и не могат да бъдат объркани.

И за да може козината трева да бъде хранителна и да даде добра реколта, трябва да знаете как се размножава и на какви почви расте най-добре.

Имена на сортовете, разлика и особености на растежа

Има два вида чокабук - ориенталски и лечебен. Източната козя рута е фуражно растение, медоносно растение и азотен фиксатор.

Допълнителна информация. Учените са установили, че този вид растения могат да издържат на наводнения в продължение на 15 дни.

Лечебната галега се използва изключително в медицината. Растението се използва за приготвяне на народни средства за лечение на диабет.

Описание на приликите, разликите и характеристиките на растежа:

 • лечебна трева галега и фураж имат ключова и мощна коренова система, проникваща на дълбочина 50-80 см;
 • лечебният вид достига 1 м височина, обикновено не расте повече от 20 см. Фуражният вид е 80–140 см. Понякога стъблото достига 2 м;
 • лечебното растение има лилаво-сини цветя. Крилата са бели, а дължината достига 25 см. Кърмата - ярки люлякови цветя в размер на 25-70 парчета, китката е дълга. Периодът на цъфтеж и при двата сорта е през юли;
 • боб. Форма - заострена, брой - 3-7 броя, дълги 2-4 см. Не се пропуквайте сами;
 • листата на лечебните видове са нечетно-перати с 6–8 двойки, от фуражните видове - нечетно-перисто овални;
 • площ за отглеждане. Лечебна билка - Украйна, Русия, Молдова. Отглеждат се и в Китай. Фураж - горска и горскостепна зона на Кавказ.

Характеристики на растежа.

Козята рута е светлолюбива култура. Изисква много светлина. През първите 40-50 дни след поникването, той се нуждае особено от слънчева светлина. Засяването на растение под прикритие не е желателно. Това ще доведе до намаляване на производителността. Chokabuk - инхибира растежа на други плевели. Въпреки това, през първата година след сеитбата тя почти не се конкурира с тях, това е важно да се вземе предвид, ако искате да получите плодородна трева. Семената поникват 8-15 дни след сеитбата, сеитбата се препоръчва не по-късно от 20 юни, така че растението да оцелее през суровата зима.

В територията на Алтай има още две форми на рута на източната коза - севернокавказката и орийската. Растежните характеристики са едни и същи, други характеристики са сходни.

Лечебна галега

Как се размножава растението

Козината рута се размножава със семена. Те се намират в боба. Черупката рядко се отваря сама, поради което методът за размножаване на семена е труден.

Допълнителна информация. Основната причина за получаване на лоши добиви е нарушаването на изискванията на селскостопанската технология. Необходимо е семената да бъдат подложени на инокулация и скарификация преди сеитба. В този процес се нарушава твърдата обвивка, кълновете се показват по-бързо и броят им става по-голям.

Също така, галегата се размножава чрез разделяне. Кореновата система е в състояние да образува нови издънки. Новите издънки се трансплантират внимателно, като се внимава да не се повреди основният корен.

На каква почва расте

Козята рута лесно понася пролетно или есенно наводнение. Тревата може да престои до 2 седмици във вода и да даде добра реколта.

Културата не трябва да се засажда близо до подпочвени води и в тежки, плаващи почви. Козината рута е влаголюбиво растение, но постоянното наличие на влага е вредно за нея.

Почвата за тревата трябва да е рохкава, водопропусклива с леко кисела или неутрална реакция. Расте на черна почва, сива гора, дерново-подзолисти почви и на рекултивирани торфени блата.

Културни свойства

Използването на козя рута в медицината е неофициално. Растението не е включено във фармакопеята. Веществата в билката обаче са доста добре разбрани.

Източна козя рута

Къде, в каква индустрия се използва

Източната козя рута се използва в животновъдството. От него се добива сено и силаж. Храна се дава на зайци, овце, кози, свине и крави. Ползите за животните са очевидни - много хранителни вещества, повишена лактация и наддаване на тегло.

Използването на лечебна галега се практикува от традиционните лечители. Приготвят се билкови отвари и запарки.

Как е полезно растението и как влияе на хората

Съцветията и семената съдържат танини, алкалоиди, мазнини и захари, органични киселини. Най-често билката се използва за приготвяне на колекции от няколко растения.

Използването на корен се практикува при захарен диабет. Експериментално беше разкрито, че този алкалоид е способен да упражнява хипогликемичен ефект. Козята рута помага за намаляване на нивата на кръвната захар. Извежда течността от тялото.

Chokabuk повишава тонуса на кръвоносните съдове, подобрява тяхната еластичност и укрепва гладката вътрешна мускулатура. Благодарение на това действие се намалява концентрацията на вредния холестерол.

Суха козя рута

Козята рута е работила добре при лечението на диабет и други заболявания, но не се препоръчва да се използва без консултация с лекар.

Други свойства на Galega officinalis са диуретични и потогонни. Чревната двигателна функция се стимулира, зениците са стеснени.

Лечителите предписват приема на отвари като противоглистно средство.

Противопоказания:

 • деца под 16 години;
 • бременни жени;
 • индивидуална непоносимост към растенията;
 • анемия.

Сред страничните ефекти има нарушения във функционирането на червата, алергични реакции под формата на обрив и артериална хипертония.

Характеристики и характеристики

При сеитба през пролетта, без да се спазват условията на земеделската технология, на практика няма издънки. Също така, растението от време на време цъфти в южните райони при първото засаждане на семена.

През първата година растението достига височина от 40–60 см. От пролетното покълване до узряването на семената са необходими 2–3 месеца. Тревата понася добре слана.

На коренището се появяват 2–18 издънки, отначало те растат хоризонтално до 30 см, а след това излизат навън, образувайки стъбло.

Семената са жълто-зелени или маслиненозелени, когато се събират. И по време на съхранението те потъмняват, стават тъмнокафяви.

За болестите и вредителите: какво има и как да се справим с тях

Galega не трябва да се засажда до свързани култури (люцерна, грах или детелина), за да се избегне миграцията на вредители. По листата и стъблата могат да се появят листни въшки и гъсеници.

Болестите могат да бъдат избегнати. Преди засаждане, инокулирайте и мариновайте бъбрека, за да се предпазите от гъсеници и листни въшки. Гравиран с Fundazole. След сеитбата почвата се наторява и обработва с макроелементи.

Галега също е засегната от сиво гниене, брашнеста мана, рамулариаза, аскохит. Масовото разпространение на тези заболявания не се наблюдава и предварителното офорт помага да се избегнат.

Когато можете да събирате трева и да прибирате реколтата. Сушене и съхранение

Цветята и съцветията се събират в началото на фазата на цъфтеж. Необходимо е само да се събират цъфналите пъпки.

Съцветията трябва да бъдат сортирани, да се разстила мека тъкан на сянка и да се разстила суровината на тънък слой. Може да се суши на хамаци от марля, като се закачат на тавана. Изсушено растение се счита, когато цветята станат сухи на допир, когато се изстискат, те не се слепват в бучка.

Съхранявайте в хартиени торбички или торбички. Изсушените цветя се поставят в стъклени буркани. Да се ​​съхранява на тъмно място, срокът на годност е 2 години.

Козината рута е включена в Червената книга на областите Ростов и Лвов, тъй като нейният лечебен ефект е безценен.

Галега е отлично медоносно растение и ценна фуражна култура. Лесно за отглеждане и прибиране на реколтата.