Зеленият лук е билка с отлични пикантни вкусове, която се използва в много славянски ястия. Освен вкус, ароматните стъбла съдържат много витамини и микроелементи, които са незаменими за човешкото тяло. А какво да кажем за луковичната миризма, която не само ви предизвиква апетит, но и убива патогенните бактерии. За укрепване на имунната система през зимата, когато сезонът на пресните домашни зеленчуци отдавна е приключил, градинарите все повече отглеждат лук на перваза на прозореца. Как да отглеждаме зелен лук и колко трудно е това?

Агротехника на културата

Можете да отглеждате лук на перваза на прозореца по всяко време на годината, но зимата е идеалното време за отглеждане на лук, не само за укрепване на тялото, но и поради температурния режим. Така че оптималната температура за появата на зеленина е +25 С.

Няколко дни по-късно, когато височината на кълновете достигне около 2 см, контейнерът с растенията се прехвърля на южния или югоизточния перваз на прозореца.

Забележка! Ако няма достатъчно светлина, перата ще загубят външния си вид и вкус. Основният признак, че растението няма достатъчно слънчева светлина, е увяхване, жълти стъбла. Следователно насажденията, които живеят в северната или западната част на къщата, в най-кратките зимни дни, трябва да бъдат осветени с флуоресцентни лампи.

Зелен лук

Важно! Можете да осветявате домашен лук през цялата нощ - това ще има само положителен ефект върху растението. Зеленчуковата култура се развива според принципа: колкото повече светлина, толкова по-бързо расте.

През лятото е по-добре да оборудвате мини градинско легло на средно осветено място, тъй като пряката слънчева светлина може да изгори нежни стъбла. Нещо повече, при температури над + 30С перата изобщо спират да растат.

Въпреки търсенето на осветление, не се препоръчва тавите с лук да се излагат на светлина веднага след засаждането. За да може луковицата бързо да образува добра коренова система, за предпочитане е контейнерът да се постави на хладно място, където практически няма светлина.

Кацане

Много контейнери на достъпна цена могат да се използват като контейнер за кацане: специални контейнери, нарязани 5-литрови бутилки или тави за храна или избити от дървени дъски. Изобретателни градинари, които нямат място да подредят мини легла, засаждат лук в 5-литрова бутилка, пълна с пръст, с прорези отстрани. Такова вертикално легло не само заема минимум място, но и украсява къщата с оригиналния си вид.

Как правилно да засаждаме лук върху зеленчуци у дома? Можете да си купите почва за отглеждане на лук в цветарски магазин или да си приготвите своя, като смесите тревна почва, торф и изгнил тор. За унищожаване на бактериите, натрупани в субстрата, почвата се калцинира при температура 60 С. За по-добро изтичане на вода, на дъното на контейнера се поставя вермикулит, керамзит или друг дренажен материал.

Важно! За да се предотврати стагнацията на излишната вода, в дъното на контейнера с култури се правят малки дренажни отвори и се поставят върху палет.

Изборът на посадъчен материал

След като взехте решение за отглеждане на зеленина, едно от най-важните неща в процеса е изборът на семената. За пикантни стъбла е най-добре да засадите средно голям лук. Ако засадите твърде малък зеленчук, перата, съответно, ще бъдат тънки, а в обратния случай - твърде дебели. Добри резултати у дома показват шалот или, както го наричат ​​повечето градинари, кущевка.

Подготовка преди кацане

Как да покълне лук, така че зелените да се образуват възможно най-скоро? Опитните градинари подготвят луковиците за засаждане по този начин:

 1. Опашките на луковиците, избрани за сеитба, се изрязват и корените се оставят в първоначалния им вид;

Забележка! Отрежете горната част, така че диаметърът на изрязване да е възможно най-голям. В този случай луковиците ще имат най-голям брой точки на растеж, в резултат на което добивът от културите ще се увеличи значително.

 1. Покълването на лука се случва във вода: непосредствено преди засаждането посадъчният материал се накисва в леко топла вода за 24 часа.

Благодарение на тези малки трикове, зелените се появяват с порядък по-бързо от необработения посадъчен материал.

Как да засадите покълнал лук в земята? Луковиците се поставят в плитки ями и след това почвата леко се изстисква около тях. Разстоянието между семената може да бъде всяко, тъй като тази стойност не е важна за зеленината.

Отглеждане на лук във вода

Как можете да отглеждате лук у дома, ако не обичате да се занимавате със земята? Мнозина ще бъдат изненадани, но отглеждането на зеленина може да бъде организирано в поднос с вода.

Забележка! Не се разрешава използването на хлорирана вода, тъй като тя има вредно въздействие върху растенията.

Такова "кацане" се извършва съгласно следния план:

 1. Малко вода се излива в тава за печене или пластмасов плитък правоъгълен съд и след това в нея се поставя картонена тава, в която се продават пилешки яйца;
 2. Предварително обработеният севок се поставя в клетки;
 3. Веднага след като лукът поеме водата, добавете течност, ако е необходимо.

Важно! Невъзможно е да засадите луковиците директно в съд с вода - те бързо гният.

Водата в тавата, където още не са се образували корените, се сменя 2 пъти на ден: в идеалния случай сутрин и вечер. След появата на стъблата водата се сменя веднъж на ден. За да се предотврати появата на плесен по дъното на съдовете и по самите корени, контейнерът и долната част на лука се измиват под течаща вода.

Възможно е да се предотврати развитието на процес на гниене с 4% разтвор на водороден пероксид или слаб разтвор на калиев перманганат.

Зеленината в този дизайн расте като вода. Първата реколта може да бъде събрана 12-15 дни след засаждането.

Форсиране на пера в дървени стърготини

Как да засадите лук върху зеленчуци у дома в дървени стърготини? Дървените стърготини или дървени стърготини са отличен естествен материал, използван от градинарите за мулчиране на култури и отглеждане на някои култури, една от които е зеленият лук.

Как да отглеждаме здравословен зелен лук у дома в тази среда:

 1. Закупете насипни или пресовани дървени стърготини от зоологически магазин;

  Стърготини

 2. За целите на дезинфекцията, както и за да се направят брикетите по-рехави, материалът внимателно се излива с вряща вода;
 3. Обелени от излишната обвивка и нарязан лук за 2-3 часа се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат или микроспорин. В случай, че няма такива средства, можете да използвате физиологичен разтвор (1 супена лъжица вещество на 1 литър вода);
 4. Посадъчният материал се поставя по такъв начин, че да няма свободно място в тавата.

Перата растат нежни и ароматни. Можете да съберете реколтата 15 дни след сеитбата. Средната височина на зеленината е 35 см.

Отглеждане на зеленина в торба

Можете също така да отглеждате лук в обикновена опаковка. Всичко, от което се нуждаете, е чанта и ролка тоалетна хартия.

Отглеждането на лук у дома в редовен пакет е подредено по следния начин:

 1. Почистете, подрежете и обработете посадъчния материал в течности за дезинфекция и стимулиране на растежа;
 2. На дъното на торбата се полагат няколко слоя хартия или слой дървени стърготини с дебелина 2-3 см и след това материалът се напоява с топла вода;
 3. Луковиците се полагат една до друга, без задълбочаване;

  Луковиците се полагат една до друга

 4. Чантата се надува, завързва се с въже и се поставя на тъмно, хладно място за 2 дни;
 5. След като кореновата система е добре оформена, на перваза на прозореца се поставя импровизирано легло;
 6. Веднага след като перата пораснат, чантата се отваря. Отворен контейнер стои до момента на прибиране на реколтата.

При този метод перото ще расте само за 10 дни. Това е най-бързият начин за отглеждане на здрави зелени.

Поради тази скорост на форсиране, някои предприемчиви градинари са започнали собствен бизнес за отглеждане на пера. За получаване на зеленина се използва оранжерия или апартамент с голяма площ. Целогодишната продажба на лучени пера изисква минимални физически усилия от собствениците и носи стабилен доход.

Как да се грижим за лука

Отглеждането на зелен лук у дома практически не се различава от отглеждането на стайни цветя. Всичко, от което се нуждае една култура, за да формира бързо стъблата, е вода и хранителни вещества.

Грижа за лука

Поливане

Поливайте лука с хладка, утаена вода веднага след като почвата в контейнера изсъхне малко. Зелените пера ще бъдат сочни и нежни, ако поливането в корена се редува с пръскане от спрей. Невъзможно е да държите луковиците във вискозно блато или субстрат, изсъхнал върху камък - всяко растение не може да издържи на такива напрежения и скоро ще умре. Ако е възможно, през топлите дни мини-леглото се прехвърля на балкона за няколко часа.

Подхранване

За да може почвата да съдържа максимално количество микроелементи, се използват минерални и самоподготвени торове.

Сред промишлените смеси за хранене на лук са подходящи универсални течни торове за стайни цветя. Такива смеси се въвеждат съгласно схемата, посочена от производителя.

 

Промишлени смеси за хранене на лук

За да нахраните лук, отглеждан във вода, добавете към 1 литър вода:

 • 2 ч.ч. минерален тор с балансиран състав;
 • 5 г дървесна пепел;
 • 2 g суперфосфат, по 1,5 g всеки калиев хлорид и амониев нитрат;

Торовете започват да се прилагат от момента, в който кълновете започват да стават зелени.

Тези, които се страхуват от химични съединения и предпочитат да глезят растенията с органични смеси, могат да приготвят запарка от яйчени черупки. За това смачканата съставка се изсипва в буркан, излива се с вода и се настоява за 5-7 дни. Течността се прилага като кореново или листно подхранване.

Лукът, засаден в тава за дървени стърготини, не се нуждае от хранене. Единственото нещо, което понякога трябва да се направи, е да разлеете растенията със слаб разтвор на водороден прекис (1 супена лъжица 3% течност на 1 литър вода).

Важно! През лятото трябва да пръскате зеления лук, който расте на прозореца сутрин или вечер. През деня, когато слънцето грее най-ярко, не се препоръчва манипулация, тъй като изгарящите лъчи на слънцето могат да изгорят нежните стъбла.

Реколта

Перото започва да се реже 2,5-3 седмици след засаждането на лука. Нещо повече, трябва да започнете да прибирате от перата, които са по краищата.

Зелен лук

Така зеленината, растяща в центъра, ще може да достигне максималните си размери. За да имате зелен лук на масата през цялата година, интервалът от време между насажденията трябва да бъде около 10-15 дни. Основният признак, че е време да изберете зелен лук, е наклонът и едва забележимото увяхване на стъблото.

Лукът, който продава реколтата, ден преди прибирането на реката, напоява обилно лука и едва след това напълно отрязва розетката от пера. Кафявият цвят, който се образува на върха на луковицата, се отстранява от страничния процес. Така приготвените кълнове по правило имат добро представяне и високи органолептични характеристики.

За да подготвите перо за дългосрочно съхранение, това е около 3 месеца, трябва да направите редица манипулации:

 1. Изберете високи и ярко оцветени растения;
 2. Подрязвайте сухи краища или механично повредени части;
 3. Измийте под течаща вода и изсушете;
 4. Нарежете на филийки.

Зелен лук

Зеленият лук може да бъде замразен. Благодарение на този метод, зелените могат да се съхраняват около 12 месеца. Има 2 начина да запазите лука дълго:

 • Перото, натрошено на парчета, се поставя в малки форми и се пълни с вода;
 • Парчетата се държат във вряща вода за 3-4 минути, хвърлят се обратно в барабан и се разпръскват в малки торбички или форми.

Някои домакини, които постоянно отглеждат лук у дома, изсушават подправката.Сушенето на билки се препоръчва в добре проветриви, топли помещения. Невъзможно е парчетата да се поставят на пряка слънчева светлина, тъй като по този начин полезните витамини се изпаряват по-бързо от тях.

Ако няма необходимото помещение за сушене, зелените се предпазват от слънцето с листове бяла хартия, които се поставят върху ароматната заготовка. Можете да се уверите, че перото е сухо, като разгледате структурата му. За зимата могат да се полагат само хрупкави, чупещи се парчета. Лукът, събран в суров вид, бързо ще мухлясва и изгние.

Важно! Ако правилно съберете реколтата и се подготвите за съхранение, можете да запазите лука доста дълго време.

Отглеждането на зелен лук на перваза на прозореца е невероятно лесно. Всичко, което е необходимо, за да се избият стъблата от луковиците, е малко търпение и сила. Поради такава проста селскостопанска технология, не само хората, които имат лятна резиденция, но и учениците от гимназията могат да направят принуждаване на пера на балкона. За да получите добра реколта от домашно пикантно растение през зимата, ви трябват само няколко тави, шепа разсад и чаша тор.