Отглеждането на пресни зеленчуци в апартамент е лесно по всяко време на годината. Особено когато става въпрос за здравословен лук. Основното нещо е да разберете някои от тънкостите на процеса, преди да засадите комплекти лук у дома. Прави впечатление, че има няколко начина за получаване на изумрудени пера. Например лукът расте добре в бутилка. Използват се и методи без използване на земя. Сега са популярни хидропонните машини. Благодарение на тях, луковите пера растат за 15 дни. В продължение на месец такава инсталация осигурява на семейство 1-2 кг пресни билки.

Основи на селскостопанската технология

Комплектите лук са средно големи глави с размери от 1 до 3 см. Sevok е едногодишен продукт, отглеждан от семена. Именно от севката можете да получите максимално сочната зеленина за дома си. Културата има голям брой сортове, например Спаски, Тимирязевски, Бесоновски, Кармен, Союз. Всички те са подходящи за отглеждане на пера. Продавайте глави в градинските магазини.

Посадъчен материал

Преди да засадите комплекти лук у дома, се избира достоен посадъчен материал. Главите трябва да са здрави, лъскави, без дефекти и плесени, с гладка и равномерна обвивка. Не трябва да засаждате мек продукт, който излъчва гнилостна или сладникава миризма. За засаждане се допуска леко покълнал комплект.

Местен сорт Bessonovsky лук. Подготовка за кацане

Състав на земята

Лукът, който трябва да засади къща в контейнер, трябва да създаде условия, близки до естествените. Необходимата почва е лека, неутрална, дишаща, с добър дренаж. Позволено е да закупите готова почвена смес в градински изход. Също така, собственикът ще го направи сам без никакви проблеми.

За да напълните контейнера, смесете:

 • 300 г торф;
 • 100 г едър и фин пясък от брега на реката;
 • 100 г хумус;
 • 100 г трева;
 • 100 г обикновена градинска почва.
 • 50 г пепел.

Почвената смес се дезинфекцира. За да направите това, той се маринова във фурната или на пара. Препоръчва се добавяне на агроперлит към субстрата при смесване на съставките. Този компонент ще направи земята лека и дишаща.

Сорт лук Даниловски

Температура

На открито място сеитбата на реколта се извършва, когато въздухът се затопли до +11 градуса и повече. Процесът на развитие на растенията започва при температура от +18 градуса. Същите характеристики трябва да се спазват при изпълнение на домашните. След засаждането пластмасовата кутия с лук се отстранява на хладно място, в което е около + 11 ... + 14 градуса. При такива условия контейнерът се съхранява 10 дни, след което се прехвърля в топло помещение (където + 20 ... + 26 градуса), на перваза на прозореца. Необходимо е да се закали растението, за да се повиши имунитетът му, да се развият здрави корени и да се получат по-качествени суровини.

По-добре да не държите контейнера с централата близо до батерии или фурни. Твърде горещият и сух въздух ще унищожи севока, перата му ще бъдат закърнели и безвкусни.

Важно! Отглеждането на зеленина в апартамент включва често проветряване. Това се прави по няколко пъти на ден, ако навън няма силен вятър или виелица.

Влажност

Почвата, в която се намират главите, трябва да бъде добре навлажнена. Но не можете да го напълните, тъй като това ще причини гниене или развитие на гъбични инфекции.

Лук сорт Караталски

Светлина или сянка

Лукът е светлолюбиво растение.В градината се опитват да го засаждат на открити площи, където има достатъчно слънчева светлина. Домашният лук също се нуждае от светло пространство. Ако перата станат крехки, цветът им е светло зелен или белезникаво зелен, тогава лукът няма достатъчно светлина. В този случай на перваза на прозореца е монтирано допълнително осветление.

Процесът на засаждане на лук у дома

Подготовка на материала

Независимо кой метод за засаждане е избран, е необходимо да се подготви севока.

За това се извършват прости действия:

  1. Закупеният продукт е подреден. Избират се по-големи и здрави глави.
  2. Част от обвивката се отстранява. Крушката е освободена от няколко обелени горни кори. Не можете да я оставите напълно гола.
  3. Върховете са внимателно подрязани. Това ще помогне на перата да се излюпят по-бързо.
  4. За да се събуди точката на растеж, комплектът се поставя в много топла вода за няколко часа, чиято температура е + 35 ... + 45 градуса.
  5. В края на процедурата към водата се добавя манган. По този начин материалът се дезинфекцира.
  6. След всички манипулации няма нужда да се изсушава културата. Позволено е да се засажда веднага.

Метод с пръст в контейнер

Почвеният субстрат се излива в кутията. В кутията трябва да има дренажни отвори. След това главите се поставят в земята. За да получите достатъчно зеленина, трябва да се спазва едно условие. Говорим за засаждане на луковиците точно една до друга. По този начин крушките ще бъдат по-устойчиви, тъй като всяка от тях ще поддържа своите съседи. Главите се поставят в земята не напълно, а наполовина.

Метод на пакета

Има няколко метода за отглеждане на зеленина без използване на почва. Например лукът може да се засее в торба. Как да отглеждаме зелен лук в торба? За това, в допълнение към пакета, ще ви трябва пресовани дървени стърготини. Можете да ги получите в магазина за домашни любимци. Предимствата на пълнителя са неговата ниска цена и икономичност при използване.

Преди започване на засаждането пълнителят се запарва с вряща вода. Всяка стърготина трябва да набъбне възможно най-много. Врящата вода ще дезинфекцира материала. След като пълнителят се охлади, той се поставя в обикновена торба. Дебелината на слоя дървени стърготини е 2-4 см. Главите могат да се посеят в подутия леко влажен материал. Те не са погребани. След това торбата се пълни с въздух и се завързва здраво. В тази форма се отстранява там, където е достатъчно топло. След 2-5 дни трябва да изчакате перо. Веднага след като зелените започват да се появяват, торбата се отваря и оставя, за да покълне напълно главите.

Забележка! Вместо дървени стърготини за метода на отглеждане на комплекти в торба са подходящи мокра подута тоалетна хартия, блатен горски мъх и лукови люспи. В същото време при методите с дървени стърготини и хартия има възможност за гниене на реколтата. При люспите и мъха това не се случва, тъй като те съдържат елементи, които предотвратяват образуването на мухъл.

Метод за контейнер за яйца

Най-лесният метод за отглеждане на пера от лук е поставянето на главите във вода. Това се прави в училище по програма за първи клас. Много удобен дизайн може да се направи от пластмасов контейнер за яйца.

Половинките се изрязват. В една от частите на всяка клетка се правят дупки (те са необходими за корените на лука). Водата се излива във втората част на контейнера. След това първата част с дупки се поставя върху втората (където се излива вода). Между тях се поставят пръчки, които ще предпазят първата страна да не се потопи напълно във втората. Лукът се поставя във всяка клетка на горната спукана част на кутията. Структурата е поставена на прозорец.

Метод на бутилката

Можете да отглеждате лук в бутилка. За да направите това, ще ви е необходима обикновена пластмасова бутилка с вода от пет литра. В стените му са направени малки дупки. Постепенно контейнерът се пълни с почвена смес. Там също трябва да засадите материала. Луковиците се поставят в дупките, така че кореновата част да е в бутилката с пръст, а опашката, от която ще отидат перата, да гледа навън. Горната част на контейнера се отрязва. Останалите крушки ще бъдат поставени в земята.

Бутилка с дупки, от която стърчат опашките на лука, се поставя върху поднос, за да може излишната влага да изтече през малките дупки на дъното. Дизайнът на лука в петлитрова бутилка изглежда необичаен и привлекателен, особено когато зеленината обгръща контейнера.

Принуждаване на зеления лук хидропонно

Най-ефективният начин за отглеждане на зеленина в апартамент днес е с лук хидропоника. Хидропониката е изкуствен метод за отглеждане на растения с помощта на специален разтвор, тъмнина и въздушен компресор. Не се изисква субстрат на земята. Всяка луковица се захранва с достатъчно богата на хранителни вещества вода, за да произведе качествени, мощни пера.

Магазините продават хидропонни инсталации. Те са компактни, стилни и удобни. Когато използвате такива устройства, не е необходимо да поливате растенията, да подготвяте почвения субстрат. Производителите уверяват, че лукът не гние, не се разваля и мухи, когато е в такива тави.

Допълнителна информация. Домашните хидропонни инсталации позволяват да се получат 1-2 кг пресни сочни зеленчуци от 30 крушки на месец. За 15 дни перото нараства до 30 cm.

Премахването на билки от луковици с помощта на хидропоника е лесно:

 • Като начало пригответе лука. Той е частично обелен и поставен в топла вода, която се доставя с газ. Този процес се нарича балонче. След 5 часа посадъчният материал е готов. Процесът е необходим, за да започне активен растеж на корени и пера.
 • Луковиците се поставят в тава или място за засаждане, направено от клетки.
 • Тавата се поставя в контейнер. Контейнерът е затворен съд, в който се излива хранителният разтвор. Подложката за кацане действа като капак.
 • Половинките на луковиците се поставят в съд с воден разтвор.
 • В контейнера с разтвора се вкарва маркуч от въздушния компресор. В края на маркуча има въздушен дифузор.

Приблизителната цена на малка хидропонна централа (за 20-30 крушки) е около 800-1200 рубли. За да не плащате пари, е напълно възможно да направите инсталацията у дома. Направи си сам хидропоника за лук се прави от обикновен контейнер за храна. В капака се правят дупки, в които се вкарват главите на лука. Долната част на контейнера е обвита в непрозрачен материал. Наблизо е монтиран компресор, който подава въздушни маси към водата. През тръбата тече въздух. В края има въздушен дифузьор.

Хидропонно отгледани пера от лук

Хранителният разтвор се приготвя от водоразтворима смес, която включва основните елементи (азот, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, калций). Такива продукти се продават в специализирани градински магазини.

Важно! 10 дни след началото на експеримента се поставя допълнителен източник на светлина над инсталацията, дори ако наблизо има прозорец. Светлината ще има положителен ефект върху растежа на зеленината.

Грижа

Дейностите за грижа за културата са прости. Основното нещо е да сеете материала правилно. Освен това изисква минимална поддръжка.

Основни процедури:

 1. Поливане. Саксията с пръст, в която расте лукът, се навлажнява на всеки 2-4 дни. Не трябва да се допуска преовлажняване на почвата. Топлата стояща вода е подходяща за напояване.
 2. Кутията за зелени е поставена на южния прозорец. Освен това се препоръчва да инсталирате флуоресцентна лампа. Само ако има достатъчно светлина, можете да получите вкусни, месести, ароматни пера.
 3. Разкъсването на първите пера не е разрешено. Това ще спре растежа на последващата зеленина.
 4. Растението не се нуждае от допълнително хранене. Зелената маса получава необходимото хранене от самата крушка.
 5. Ако една от главите започне да гние, тя веднага се отстранява. В противен случай лукът ще зарази съседите.

Култура за събиране на реколтата

Земеделските производители препоръчват да се обърне особено внимание на прибирането на домашните зеленчуци. Перата се берат не по-рано от 21-25 дни от момента на засаждането или когато перата се удължат до 16-22 cm.При хидропоника този период варира от 14 до 20 дни.

Известно е, че всяка здрава луковица може да изгони зелените за 40-60 дни. След този период културата се изчерпва. Материалът трябва да бъде заменен с нов.

Отглеждането на здравословна зеленина на перваза на прозореца не е трудно. Освен това тези, които желаят да се включат в този процес, могат да изберат подходящ метод за засаждане на култура. За някои е подходящо отглеждането на растение в контейнер с почва, за други хидропонното растение ще се хареса.