Босилекът се свързва предимно с класическата италианска кухня. Затова много хора смятат, че тази ароматна билка произхожда от Италия. Всъщност родното място на базиликата е Азия. Това растение е много разнообразно по цвят и аромат на листата. В Южна Европа най-често можете да намерите зелен или светло зелен босилек. Въпреки южния му произход, можете да отглеждате босилек по нашите географски ширини. Лилавият босилек расте добре в средната лента, Ленинградска и Московска област и дори в Урал и Сибир.

Агротехнически изисквания

Преди да научите как да отглеждате босилек, трябва внимателно да обмислите основните изисквания, които тази култура поставя за условията на засаждане. Най-голям добив може да се получи чрез засаждане на босилек в мека, плодородна почва. Най-добре е чернозем или пясъчник, но можете да работите и с други видове почви. Това ще изисква подобряване на тяхното представяне с азотни и калиеви торове.

Когато кълновете се излюпят от почвата, трябва да осигурите щедро поливане с топла, утаена вода. За тези цели можете да изберете отделен контейнер, например цев, и да го поставите в оранжерията. Невъзможно е да се запълнят растенията, тъй като има голяма вероятност за поява на гъбични заболявания, но винаги трябва да следите постоянното съдържание на влага в почвата. Ако има залив с босилек, тогава трябва да разхлабите почвата, така че въздухът да тече към корените.

Слънчевата светлина също е важна за тази култура. Най-добре е да поставите леглата на открито място или в близост до млади храсти и дървета, които дават леко засенчване. Няма нужда да засаждате босилек до плътни насаждения, той не понася силна сянка и определено няма да расте добре.

Босилек

Важно е да знаете! Преди да засадите босилека, трябва да се уверите, че в региона вече не се очаква застудяване, тъй като растението не понася екстремни температури и замръзване.

Възпроизвеждане на култура

2 метода са най-добри за отглеждане:

  • Семена от босилек. Това е най-лесният начин, който гарантирано ще даде положителен резултат. Засяването на босилека се извършва в средата на пролетта (1-2 десет дни на април);
  • Рязането е метод за размножаване от готов материал. Трябва да вземете няколко здрави клонки с дължина 7-10 см и да ги поставите в съд с чиста вода. За да стимулирате образуването на корени, можете да добавите Kornevin. След 14-20 дни трябва да се появят корените, което означава, че босилекът може да бъде засаден.

Сеитба със семена

Времето за сеитба е малко по-различно, тъй като можете да засадите семена от босилек на открито или в саксии у дома. Основното условие е поддържането на температурния режим, разсадът се появява при температура от + 23 ... + 25˚C. Трябва да посеете семена у дома на 10-15 април. Сеитбата в градината зависи от метеорологичните условия. В южните райони оптималното време за сеитба на открито е до 10 май, в средната лента - не по-рано от средата на юни.

Засяване на босилек

Преди да сеете босилек, трябва да подготвите почвата. Най-добре е да направите смес от торф, хумус и универсална почва или земя от лятна вила. След това можете да напръскате калиево-фосфорния състав, разреден с вода, на повърхността, съгласно инструкциите на опаковката. Семената трябва да бъдат заровени на 1 см. Ако сеитбата се извършва на открито, тогава разстоянието между редовете трябва да бъде около половин метър ширина.При сеитба в саксии семената се засяват заедно с последващото бране на босилека в отделни съдове.

Сеитба в саксии

Саксиите се покриват с фолио или стъкло и се оставят на светло, топло място за 1-2 седмици, докато се появят кълнове. От грижи през този период е необходимо да се гарантира съдържанието на влага в почвата, тя в никакъв случай не трябва да изсъхва. Когато се появят 2 истински листа, разсадът може да се потопи в отделни контейнери. В този случай дълбочината на засаждане не се променя; няма нужда да покривате кълновете със земя. Можете да прищипите растението, когато се появят 8 истински листа. Тази процедура провокира появата на странични издънки. Втвърдяването трябва да започне 2 седмици преди засаждането на босилека на открито. Контейнерите с разсад се изнасят навън всеки ден, за няколко часа.

На бележка. Ако няма дневни и нощни скокове на температурата, тогава можете да го оставите денонощно. От 15 до 25 май можете да засадите босилек в градината. В този случай си струва да се уверите, че в региона вече не се очакват студове.

Сеитба на открито

1 месец преди сеитбата леглото се изкопава и се внася органична материя в размер на 2 кг / м2. Компостът или изгнилият тор са най-добри. Няколко дни преди сеитбата леглото се покрива с филм или материал, за да се затопли почвата. Семената се мариноват с 1% разтвор на калиев перманганат. В деня на сеитбата градинското легло се полива с топла вода. Семената трябва да се разпръснат по 1 парче на всеки 20-25 см. За презастраховане можете да направите по-плътна сеитба и след това да изтъните разсада. Семената трябва да бъдат покрити с 1 см слой почва и покрити с фолио. След появата на кълновете филмът може да бъде премахнат през деня, а през нощта си струва да продължите да го покривате, за да го предпазите от екстремни температури.

Засаждане на разсад

Отглеждането на разсад от босилек е най-безопасният начин. Разсадът може да бъде засаден в градината, когато средната дневна температура на въздуха е зададена на + 20˚C. Малки колебания в температурата в рамките на ± 5 ˚C няма да навредят на растението.

Разсад на босилек

Най-добре е да вземете решение за място за кацане през есента. Това трябва да е зона, която е добре осветена през по-голямата част от деня, без да се духа от вятъра. Цветята могат да бъдат засадени като защитен жив плет. През есента си струва да изкопаете почвата и да оцените нейното качество. Глинестата почва трябва да се разрежда с пясък и торф. За да увеличите плодовитостта, можете да добавите комплекс от органични и минерални торове. Компостът (2 кг / м2) и калиево-фосфорните торове (според инструкциите) са подходящи.

Несъмненият плюс на босилека е неговата непретенциозност към предшествениците. Това значително разширява възможностите за кацане. С настъпването на пролетта избраното легло трябва да се разхлаби на дълбочина 10-15 см, да се почисти от отломки и плевели. След това в продължение на 2-3 дни леглото трябва да бъде покрито с филм, така че земята да се затопли.

В деня на засаждането на градинското легло трябва да се маркират канали и дупки. При засаждане в редове е необходимо да се направи разстоянието между браздите 45-55 см. Ако засаждането се извършва в дупките в шахматна дъска, тогава разстоянието между дупките трябва да бъде около 30 см. Дълбочината на засаждане и в двата случая не трябва да бъде повече от 10 см. Подготвените седалки трябва да се поливат и напръскайте с разтвор на минерални торове. Разсадът се изважда от контейнера заедно със земна бучка, за да не се повреди кореновата система, и се поставя в дупка за засаждане. Поръсете разсада със земя не дълбоко, до първата пъпка.

Грижа за културата

Въпреки че босилекът е от южен произход, отглеждането обикновено не е голям проблем. Засаждането и грижите за босилека на открито не се различават от другите растения:

  1. Правилно и навременно поливане - ключът към доброто развитие на растенията. Почвата винаги трябва да е леко влажна. Няма специфична честота на поливане за босилек. Най-добре е да се съсредоточите върху метеорологичните условия. Основното правило е да не се позволява почвата да изсъхне. За да осигурите достъп на въздух до корените, можете леко да разхлабите почвата преди поливане;
  2. Премахване на плевелите необходимо е, тъй като силно черпи хранителни вещества от почвата, а също така пречи на развитието на храста, запълвайки пространството в градината;
  3. Оплождане трябва да се прави 2-3 пъти на сезон. Първият път - по време на засаждането, след това следват още 2 превръзки с интервал от 1 месец. За развитието на широколистната част трябва да направите нитрофоска в размер на 1 супена лъжица. за 5-6 литра топла, утаена вода. Краен разход на тор - 3л / м2;
  4. Доливане необходимо е, така че храстът да образува достатъчен брой стъбла и да расте добре в ширина. На ниво 5-8 листа, трябва да прищипите издънката. В случай на засаждане на разсад от босилек, прищипването може да се извърши в деня на засаждане;
  5. Болести... Най-често босилекът има заболяване като черен крак - това е гниене на стъблото на растението. Причината за това заболяване е прекомерното поливане. Превантивните мерки за контрол са стриктно спазване на водния режим и постоянното му адаптиране. В случай на заболяване е необходимо да спрете поливането, да разхлабите земята, така че въздухът да започне да тече към корените и стъблото. Третирането на растението с Fundazol е приемливо. Въпреки че най-често трябва да премахнете растението от градината. Когато се държи в оранжерия, босилекът може да бъде засегнат от гъбички от сива плесен и фузарий. Причината за това е горещ, влажен въздух. Като превантивна мярка веднъж седмично върху почвата се поръсва тънък слой пепел. Пръскането на растенията с инфузия на лукова кора с вода в съотношение 1: 4 помага да се отървете от гъбичките. От насекомите босилекът най-често се уврежда от листни въшки. Не си струва да третирате храстите с химикали, тъй като те не могат да се ядат. Пръскането със сапунена вода или запарка от ароматни билки (чесън, пелин и други) спасява растението от паразити.

Как се бере реколтата

Босилекът се консумира пресен, като се добавят листата към салата или като суха подправка, използвана в месни и зеленчукови ястия. Босилекът не е подходящ за замразяване, тъй като губи вкуса и хранителните си вещества.

Беритбата включва изрязване на листата. Срокът за тази процедура е в края на юли-средата на септември. Ако едновременно с изрязването на широколистната част се отстранят дръжките, тогава обемът на зелената маса на растението ще се увеличи и съответно добивът ще се увеличи.

Колекция босилек

Събирането на семена се извършва към края на септември. Преди това няма смисъл да се прави това, тъй като те все още не са узрели, което означава, че не са подходящи за засаждане през следващата година.

Босилекът се суши на малки гроздове в тъмна стая с добра вентилация. Можете да изсушите листата отделно. За да направите това, те са разположени на повърхността в един слой, желателно е те да не се допират помежду си. Готовата подправка се опакова в хартиени пликове или стъклени буркани.

По-добре е да изберете метод за засаждане предварително, тъй като босилекът може да се отглежда само при топли условия. Ако лятото в региона ви позволява да издържате на температури над + 20˚C, тогава можете безопасно да засадите растението в страната на открито. При липса на необходимите условия се препоръчва тази билка да се отглежда на перваза на прозореца или в оранжерия / оранжерия.

Видео