Компостирането е най-простият, но най-ефективен метод за торене. Той се появи в ежедневието на градинарите преди много векове и се използва активно и до днес, като не отстъпва по своите свойства на други вещества.

Какво е компост

С прости думи, това е смес от различни елементи, които имат органични, минерални и животински компоненти. Чрез гниене се получава висококачествен тор, който може да подобри растежа, узряването и добива на много растения.

 

Приготвянето на компост не изразходва много енергия и финансови компоненти за градинарите, така че те с удоволствие го подготвят за хранене на растенията си.

Възбудени отпадъци

Кой би помислил, че добавянето на рога и копита на животни влияе благоприятно върху състава на компоста. Това е склад на витамини и микро-минерали за почвата. Чрез гниене те също ще наситят почвата с азот, който е толкова необходим за все още незрели разсад.

Стърготини

Също така е полезно да добавяте дървесни компоненти към компоста. Въпреки факта, че същите дървени стърготини са трудни за разлагане, те въпреки това придават на почвата хлабавост и порьозност. Следователно, благодарение на тях, той ще се затопли и ще се проветри добре.

Важно!

В никакъв случай зеленчуците не трябва да се хвърлят в компостната яма или да се почистват с болести, например фитофтора. В този случай желанието за подобряване на почвата и растенията ще има напълно противоположен ефект. От такъв компост ще има само загуби и неприятности.

Неорганични компоненти

Понякога, за да се ускори процесът на разлагане на битовите и животински отпадъци, не може да се направи без добавяне на така наречените неорганични ускорители. Това включва вещества като "Compostar", "Sanex комплекс" и други подобни. Те значително намаляват времето за приготвяне на компоста, като същевременно насищат съдържанието му с необходимите ензими.

Поливане

За да може компостът да узрее добре, трябва периодично да добавяте вода към него. Основното тук е да не прекалявате. Не трябва да се допуска пълнене и последващо разлагане.

Също така, такъв органичен тор се нуждае от въздух. Следователно градинарят трябва да го смесва, като повдига всичко, което е отдолу нагоре. И обратно.

Тези прости правила ще ви помогнат да получите висококачествен и най-важното, абсолютно безопасен и естествен компост.