Наблюдавайки цветя, можете да забележите една интересна точка. Много от тях затварят пъпките си през нощта. Има няколко теории, които обясняват това цветово поведение. Ето някои от тях.

Защита от насекоми

Много насекоми, които са будни през деня, търсят подслон през нощта от студа и други опасности. Цветните пъпки могат да бъдат чудесно скривалище за тях. Но цветята, както и другите живи същества, непрекъснато се развиват и много от тях започнаха да се затварят за през нощта, за да попречат на неканени гости да прекарат нощта в своите пъпки. Разбира се, това не винаги помага, тъй като някои насекоми наблюдават внимателно ситуацията и са се научили да летят в пъпката, преди тя да се затвори напълно, за да прекара удобно неприятен период от деня на топло.

Защита от поленова роса

Поленът е много важен за растенията, тъй като те се размножават чрез него. През нощта по цветята се натрупва роса, която може да увреди прашеца. Влагата прави прашеца твърд и насекомите-опрашители не могат да го прехвърлят от цвете на цвете. По този начин растенията, които се затварят за една нощ, осигуряват защита срещу изчезване.

Защита от студ

Понякога летните нощи са много студени и това може да причини смъртта на важни части от цветето - плодника и тичинките. Ако добавим към това образуването на нощна роса, тогава растението може просто да замръзне и да умре. Затворената пъпка акумулира топлината, натрупана през деня и позволява на цветето да изчака удобно тъмното и студено време на деня.

Преобличане от нощни хищници

През деня цветята радват окото с красотата си, но през нощта не се нуждаят от допълнително внимание. Факт е, че много животни се хранят през нощта, тъй като дневните набези са много опасни за тях - те самите могат да бъдат изядени. Много дребни сови обичат да се гнездят удобно на съцветията, чакайки насекомите да се появят, за да ги изядат. Такъв квартал не е твърде приятен за нежни и крехки цветя. И все пак, въпреки че бухалите са малки, под тежестта им цветето може да се счупи и могат да останат сериозни щети от острите им нокти, така че цветята са измислили как да избегнат това.

Какви цветя затварят за през нощта

Цветята реагират на слънчевата светлина. През деня те могат да се обърнат след слънцето, а когато залязва, да се затворят. В по-голямата си част цветята, които първоначално растат при неблагоприятни условия, на места, където има много студени нощи, бушуващи ветрове или чести валежи, имат този метод на защита.

По този начин водните лилии реагират на липсата на слънчева светлина. Лалетата и хибискусът също крият красотата си през нощта.