Морковите са много популярен кореноплоден сред летните жители, заедно с репички, картофи и цвекло. Той е сочен, хрупкав, богат на витамини и минерали. За това всички я обичат.

Засаждането на моркови има свои собствени характеристики, които ще бъдат разгледани в тази статия.

Подготовка на почвата

Първоначално е необходимо правилно да се подготвят леглата. Почвата трябва да е без камъни, в противен случай корените ще растат грозни и криви. За морковите е необходима слабо кисела или неутрална почва, мястото трябва да е добре осветено. Изгнилият тор е добър тор.

След като лехите са подготвени, можете да започнете да сеете. Основният проблем на семената от моркови е малкият им размер. Той създава проблеми при кацане, губи много време и усилия. Но има няколко начина да направите кацанията по-лесни и приятни.

Методи за засаждане

Най-лесният начин е да купите семена в готова обвивка. Те ще бъдат с размерите на зърна пипер и черупката ще снабдява семената с хранителни вещества за първи път.

Можете сами да направите черупката, като заварите паста за това. За приготвяне на пастата 3 супени лъжици нишесте се разреждат в чаша топла вода и след това се изсипват в тенджера с вряща вода. Охладената паста се изсипва в пластмасова бутилка, след което там се изсипват семена в размер на 1 супена лъжица семена на литър. Съдържанието се разбърква старателно и равномерно се излива във вече подготвените лехи. Остава само да поръсите семената със земя.

Можете също така да смесите няколко супени лъжици семена с кофа пясък и да излеете тази смес в подготвените лехи. Пясъкът никога не трябва да е мокър. След това леглата трябва да се поливат обилно и отгоре леко да се покрият с пръст. Този метод на засаждане не изисква допълнително разреждане.

С репички и лук

Морковите са идеални за засаждане с репички. За това семената се смесват, добавя се малко пясък и се изсипва в жлебовете. При такова съседство растенията ще се предпазват взаимно от плевели. Репичките се появяват и растат много бързо, а в градината има повече свободно място за моркови. По този начин няма да се налага да засаждате допълнително моркови.

Можете също така да засадите моркови с лук. При това засаждане плевенето ще отнеме много по-малко време, а лукът и морковите ще се предпазят взаимно от вредители.

Начин на баба

Друг необичаен начин за засаждане на моркови е този на баба. Семената се изсипват във вода, след което тази вода се поема в устата и се изплюва върху лехите. Така кацането е повече или по-равномерно. Методът, разбира се, не е за всеки, но е не по-малко ефективен.

Пояс на семена от семена. В магазините можете да си купите готови семена, залепени на панделки, или да изградите сами такава структура. За това се взема лента от тоалетна хартия и паста, върху която се засаждат семена.

Семената могат първо да покълнат и едва след това да бъдат засадени в жлебовете. Важно е при този метод да поливате градината веднага след засаждането и да я поддържате влажна още няколко дни. Този метод е добър, защото разсадът ще се появи много по-бързо, отколкото при редовно засаждане.