Понякога на своя сайт градинарят открива не дългоочакваната реколта от зеленчуци и плодове, а гъби, запълнили по-голямата част от свободното пространство. Защо се случва това? Това трябва да разберем днес.

Как растат гъбите

Ако изведнъж градинар открие такова явление в своята област, първо трябва да запомните, че гъбите не растат поотделно, а в цели групи. С прости думи, мицел се образува по определен периметър в градината и върху спиралите му растат гъби.

Причини за възникване

На първо място, важно е да мислите не за това как да се справите с посочените гости - гъби, а за това защо са се появили на сайта.

Струва си да се припомни, че те обичат влажна почва и растат бързо, ако например човек несъзнателно зарови парчета дърво или дървени стърготини в земята.

Как да се справим с тях

Не е толкова лесно да премахнете гъбите от вашата градина, но има редица методи, които ще повлияят благоприятно на този процес.

Аерация на почвата

Както беше отбелязано по-горе, гъбите обичат влажна почва. Следователно, за да се спре растежа им, последните трябва да бъдат добре проветрени. Най-лесният начин да направите това е с вили, леко повдигане и завъртане на горния слой.

Намаляване на поливането

Също така ефективен е метод, при който градинарят значително намалява или напълно елиминира поливането.

Премахване на мицел

Ако грешният метод не работи, трябва да действате по-радикално. Ще става въпрос за трудния процес, а именно отстраняването на мицела. Това е бяла нишка, която има остър мирис на гъби.

За да премахнете мицела, трябва да премахнете около петнадесет сантиметра от горния слой на почвата и да го разнесете на слънце. След това се опитайте да извлечете всички тези корени. След като земята изсъхне напълно, тя може да бъде върната на мястото си, като предварително я е изследвала.