Жив плет или жива ограда е уникален атрибут на дизайна на жилищен район. В зависимост от желанието и нуждата, тя може да бъде с различна височина и плътност. Някои растения, които съставляват жива ограда, могат да добавят разнообразие от цветове към общия зелен фон. Живата ограда перфектно ще предпази имението от вятър и прах, диви и домашни животни. И не е лесно човек да премине през гъста стена от растения.

Видове живи огради

Живите огради, в зависимост от предназначението, могат да бъдат различни по височина, състав, брой редове, формация. Най-често живата ограда изпълнява функцията за ограничаване на зоните на площадката или е директно жив плет. Най-често срещаните живи плетове са със средна височина - от 60 до 160 cm. Обикновените живи огради обикновено се състоят от един растителен вид и имат един ред. Те могат да бъдат или подрязани, или свободно растящи. Помислете за най-простите и непретенциозни видове растения, с които най-лесният начин да направите жива ограда.

Мехурчесто растение

Един от най-непретенциозните храсти за отглеждане. Има сортове с различен цвят на листата. Перфектно се поддава на оформяне. С негова помощ можете да получите плътен и красив жив плет през 4-та година след засаждането на резници. Съцветията и плодовете също са красиви.

Cotoneaster

 

Изключително непретенциозно и издръжливо растение. За разлика от пикочния мехур, той не расте толкова бързо. Той обаче има по-плътна корона. Забележително качество на кизилника е промяната в цвета на листата в зависимост от сезона. През лятото е зелено с блестящо докосване. През есента листата на кизилника придобиват цвят: от ярко жълт до кафеникаво златист.

Берберис

Рекордьор за скорост на растеж и разнообразие от цветове. Може да образува жива ограда 2 години след засаждането. Непретенциозен, устойчив на сянка и устойчив на замръзване. Този дълъг черен дроб може да радва с много цветове повече от 50 години. Безспорното предимство на берберисовата ограда са нейните остри шипове - надеждна бариера за неканени гости.

Глог

Подобно на берберис, той образува бодлива, плътна стена. Изключително неизискващ храст, който съчетава перфектно красота и функционалност. Стъблата на глог лесно се увиват около опори от всякаква форма, което ви позволява да оформите от него не само стена от ограда, но и композиции от различни форми. Алените плодове от глог са не само декорация за жив плет, но и ценна медицинска суровина.

Чубушник

Това растение е по-познато на всички като жасмин. Живата ограда от чубушник е по-грациозна, благодарение на тънките издънки и съцветия с прекрасен аромат. Много е непретенциозен и малко придирчив към почвата и грижите.