Опитните градинари са запознати с течността от Бордо, тъй като тя е един от най-добрите продукти, който активно се използва за защита на растенията отзаболявания и различни видове гъбични инфекции. Б.Течността Ordo е смес от два компонента: разтвор на меден сулфат и така нареченото варово мляко.

Приготвяне на състава

Днес по рафтовете на специализирани магазини можете да намерите опаковки от 100 и 300 грама меден сулфат, от които се получават 1% и 3% от полезен продукт, готов за употреба.

Как да приготвим 3% разтвор

В пластмасов съд трябва да разтворите 300 грама меден сулфат. За това ще са достатъчни два литра гореща вода. В друг подобен контейнер е необходимо да се разреждат 300-400 грама вар. Освен това всеки от компонентите се довежда с вода до обем от 5 литра. Варовият състав трябва да се филтрира и след това да се излее разтвор на меден сулфат в него. Цветът на композицията трябва да е бледосин.

След това, като използвате лакмусова хартия, трябва да проверите рН на готовия продукт - той трябва да бъде или неутрален, или леко алкален. За приготвянето на течност от Бордо използвайте само емайлиран, пластмасов или стъклен съд.

Как да приготвим 1% разтвор

Трябва да действате по аналогия с предишния метод, взима се само опаковка от 100 грама меден сулфат и всички компоненти се разреждат в един литър вода.

Как да използвате инструмента

През пролетта всички растения, които са податливи на гъбични инфекции, трябва да бъдат третирани с 3% състав, в останалите периоди - 1%.

В специализирани магазини можете да закупите готова за употреба смес от Бордо. Градинарят ще трябва само да разрежда състава на опаковката до желаната консистенция.