Първото наистина топло слънце предизвиква у градинарите неистово желание да отидете в градината възможно най-скоро и да започнете работа. Но малко хора знаят, че на сайта има такива събития, които впоследствие се оказват безполезни.

Градинарството е набор от специфични задачи, които градинарят изпълнява от година на година. Но хубавото е, че знанията на хората бързо се увеличават и се появява нова визия по отношение на някаква работа. Ето само някои от грешките, които градинарите често допускат:

Тъпчещ сняг

През пролетта много хора, надявайки се да защитят корените на растенията от замръзване, се опитват да натъпчат снега. Това силно не се препоръчва. Тъй като се превръща в ледена кора, която след това изобщо не може да се стопи дълго време. Следователно, пъпките по дърветата вече цъфтят и корените не получават храна и светлина.

Варовик

Покриването на стволовете и клоните на дърветата с варосване не се прави, за да се изплашат вредителите, както мнозина мислят, а за да се предпазят от слънчева светлина и изгаряния. Това трябва да се направи преди март, ако срокът е пропуснат, тогава е по-добре да не губите време за това.

Отстраняване на покриващия материал

Пролетното слънце всъщност е много измамно явление. Понякога хората бързат да премахнат подслона от храсти и растения, забравяйки например за честите нощни студове.

Ранна обработка

Всички градинари знаят, че третирането срещу вредители трябва да се извърши преди отварянето на първите пъпки. Това трябва да се направи, когато земята вече се е затоплила достатъчно. Ако обработката се извършва дори по време на замръзване, това няма да завърши добре.

Торове

Някой предпочита да разпръсне пепел или хумус директно върху нетопения сняг. Това не си струва да се прави, защото това само ще допринесе за дългото спускане на ледената кора. Също така никой не е защитен от факта, че торът просто ще изтече по-късно.

Изчистване на клони от сняг

 

 

Смята се, че отърсването на сняг от клоните ще доведе до добра реколта. Не, това ще доведе само до нараняване на дървото.

Горяща трева

Мнозина започват сезона на летните си вили, като изгарят стара трева и мулч. Това води не само до отстраняване на естествени отломки, но и убива много полезни насекоми и буквално разваля почвата. Земята на мястото на пожара вероятно ще остане безплодна.

Фиданки

Подготвяйки се за лятната вила, хората купуват разсад с вече цъфнали листа. От една страна, това показва, че растението е живо. От друга страна, вегетационният процес не толерира отворени корени. Такова растение най-вероятно няма да оцелее на открито.

Натоварвания

Летният сезон обикновено се отваря по-близо до месец май, така че хората се опитват да свършат огромно количество работа през уикенда. Основното тук е да не прекалявате, защото по този начин можете лесно да навредите на здравето си.

Засаждане на разсад

Когато купувате готови разсад, трябва да запомните, че те не могат да бъдат дълго време с отворена коренова система. Засаждането на открито трябва да се извърши незабавно. В случай на съмнение за замръзване, не забравяйте да покриете растенията.