Златистожълтият мед е познат на всички. Но понякога можете да намерите и други пчеларски шедьоври на пазарите. Зеленият мед се счита за особено необичаен деликатес. Често купувачите го гледат с недоверие. Но самите пчелари също са озадачени от зеления продукт. Защо се получава зеленикав мед, от който се извлича от пчелите - полезна информация в публикацията.

Характеристики и свойства

Меденият мед, събран от иглолистни дървета, се счита за един от най-добрите европейски сортове. По отношение на цената той значително надвишава цветния нектар. Това не е изненадващо: продуктът има уникални лечебни свойства поради високото съдържание на естествени антибиотици, фитонциди, минерали, ензими и органични киселини.

Зелен мед

Най-важното е, че вкусът и цветът на продукта директно зависят от вида на дървото източник на медена роса. Цветът може да варира от богат смарагд до приглушен тон. Има и откровено тъмни сортове. Най-често срещаният обаче е именно тъмнозеленият нюанс.

Вкусът на нектар от медена роса е от категорията "за любител" - вкусът му е горчив и като цяло донякъде особен. В него има известна сладост, но не толкова приятна и ароматна като тази на нектара, извлечен от цветя. Ароматът не е особено изразен, но не е обичайно да се нарича.

Пчелният мед е плътен, вискозен и много вискозен поради голямото количество декстрини, които съдържа. Той е захаросан и кристализира много бавно, тъй като съдържа по-малко фруктоза и захароза, отколкото цветния мед.

Важен момент: тъй като поради хигроскопичността продуктът има тенденция бързо да вкисва, той се съхранява на хладно място и в стъклен буркан.

Как медът става зелен

Опитните пчелари уверяват за съществуването на мед, който първоначално има зеленикав оттенък по природа. За нектара на медена роса това е нормално, тъй като е продукт на преработката на медена роса - сладки секрети от цветя, растения, насекоми, от които пчелите събират мед.

В сухо или, обратно, дъждовно лято или при липса на достатъчен брой медоносни растения, пчелите търсят алтернатива на нектара, който обикновено се събира от цветя. Те събират сладки секрети както в широколистни, така и в иглолистни гори.

Зелен иглолистен мед

Уникалните ензими, съдържащи се в листата на дърветата и храстите, от които е събран медът, пряко влияят върху цвета му. Именно те му придават нюанси, които са априори необичайни за този деликатес - тъмнокафяв със зелен оттенък, цвета на младата зеленина и междинните цветове. Ако в иглолистните гори се събират медена роса и сладка смола, десертът придобива подчертано изумрудено зелен цвят.

Мед с добавка на прополис

Имайки предвид някои характеристики, зеленият мед е сравнен с прополиса. Приликата се крие в метода за събиране и свойствата. Пчелите приготвят прополис, като използват растителни смолисти вещества, получени от пресни клони, пъпки на широколистни дървета и шишарки от иглолистни дървета. Цветовата схема на прополиса също не може да се нарече монотонна: прополисът може да бъде изумруден или почти черен.

Ако смесите мед и прополис, се образува жълто-зелено вещество с доста оригинален аромат и вкус на горчивина и сладост едновременно. Зеленият прополисов мед, който се продава активно в аптеките и магазините, може да се приготви и у дома.

Правилно приемане

Важно! Знаейки за ползите от зеления мед, както и разглеждайки някои противопоказания и възможни вреди, е необходимо да го приемате правилно.

Прополисният мед се използва:

  • външно;
  • вътре.

Външно - използвайте под формата на лосиони, компреси, инхалации и за гаргара. Що се отнася до поглъщането, препоръчителната дневна доза за възрастен е 3 супени лъжици, а за дете 2 чаени лъжички. Препоръчително е да използвате продукта непрекъснато от 3 месеца до шест месеца.

Мед с прополис

Как да проверите за автентичност

За да се изключи закупуването на фалшив продукт, ароматизиран с оцветители, трябва да се извърши тест за вар.

За да се провери автентичността на здравословен меден десерт, варът се гаси в дестилирана вода в съотношение 1: 2. Сместа струва 4-5 часа, варната вода се отцежда. След това се смесват част от мед, част от дестилирана вода и 10 части от варова вода. Съставът се кипва.

Ако медът е натурален, тогава сместа се превръща в люспи, но ако това е обикновен боядисан продукт от жизнената дейност на пчелите, който е получил подходящия цвят, ще остане само течност.

Всеки, който е придобил този прекрасен лечебен деликатес, има всички шансове да спести от лекарства - и аптечката не е препълнена, а бюджетът не е за сметка на.