Когато хората са на къмпинг или живеят в провинцията, те могат да бъдат нападнати от оси. Тази ситуация винаги е неприятна, тъй като летящите насекоми болят доста болезнено. В този момент много се губят и не знаят как да се държат.

В тази статия ще бъде разгледано подробно какво представлява ужилване от оси и какви последици могат да бъдат от нападение от насекоми. Ако има ужилване след ужилване на оса, какво да направите първо и каква помощ да предоставите. Подробни инструкции как да премахнете ужилване от оса, ако не се вижда.

Ужилване от оси: методи за извличане от човешкото тяло

Осите не са големи насекоми, така че ужилването им е дълго само няколко милиметра. Само женската има жило; мъжките не. След като човек е ужилен от оса, мнозина веднага се опитват да го изтръгнат или да извадят жилото от тялото. Те обаче не го намират и започват да се паникьосват.

Ужилване на оса - как да го извадя

Тук трябва да се отбележи, че според статистиката по-често хората са ухапани от пчели и хората са донякъде свикнали с тяхното поведение. Например, малко хора знаят, че ако оса ужили, тя рядко оставя жило в човешката кожа. Ето защо търсенията не водят до резултати.

Важно! Мнозина веднага се губят и не знаят какво да правят, ако оса е ухапала и е оставила жило. Не изпадайте в паника - първата стъпка е да изследвате засегнатата област на кожата, да я дезинфекцирате и да опитате да откриете ужилването.

Къде е жилото на осата

Хората често бъркат осите с пчелите и не са сигурни дали осата има ужилване. Както бе споменато по-рано, само женската има ужилване. Тя може да изглежда като малка игла, ако индивидът е млад, или като прозрачна сива пръчка, ако насекомото вече е възрастен. Точното местоположение на жилото е нишата, където се образуват яйцата на женската. Яйцекладът се намира в долната част на корема, а жилото се използва, за да получи храна за себе си, за да изхрани цялото гнездо на оси.

Мъжете нямат ужилвания, тъй като тяхната анатомична структура на тялото е различна и те не могат да произвеждат яйца. Преди това ужилването на оса не беше отровно, но в хода на еволюцията тялото на насекомото започна да произвежда отровен ензим за защита и лов. С помощта на отрова те се защитават от други хищници или ужилват някого да убие и яде. Осите никога не ловят нарочно хората, така че ако са ужилили някого, това не се е случило нарочно.

Първа помощ

Ще бъде трудно да получите сами жилото

Ще бъде проблематично да вземете жилото сами без специални предмети и да го гледате без лупа е двойно. Ако ухапването е на крака ви или пръстът на крака ви е наранен, можете да използвате пинсета, за да премахнете жилото. Много по-трудно е, ако раната е на гърба на тялото, което е трудно да се изследва самостоятелно. В този случай не можете без външна помощ.

След ухапване кожата набъбва за броени минути и около мястото, където се предполага ужилването, се появява зачервяване.

Внимание! Отровата не може да бъде изцедена. Когато натиснете върху кожата около ухапването, има опасност отровният ензим да се разпространи по кожата и да навлезе в кръвта.

Необходимо е да се предотврати този процес, незабавно да се третира ухапването с водороден прекис и да се приложи студен компрес. Човек може веднага да има алергична реакция, така че трябва да вземете едно от лекарствата, които се борят с алергиите:

 • тавегил;
 • супрастин;
 • кларитин.

Студеният компрес постепенно ще облекчи болката и подуването ще започне да отслабва. За да премахнете жилото, трябва да намерите стая с добро осветление и с помощта на лупа или друго лупа да изследвате мястото на ухапване. Ще бъде възможно да се премахне жилото, ако се забележи точка върху кожата. Ще бъде прозрачно сиво. Струва си да действате внимателно и да хванете главата на жилото с пинсета. Стискането с форцепс трябва да се извършва едновременно с рязко движение встрани - това дръпване ще ви позволи да го издърпате.

На бележка! В никакъв случай не трябва да облекчавате стреса с алкохол. Алкохолните напитки само ще провокират разпространението на отрова в човешкото тяло.

Как изглежда ужилването на оса на човешко тяло след ухапване?

Жилото е с дълга структура, много издръжливо със заострен край. Вътре е куха, което позволява на отровата да се движи по ужилващия канал. Отровата се произвежда от жлеза, която се свързва с ужилването в корема на осата. Ужилването напуска тялото на осата с помощта на рязко свиване на мускулите при нападение.

Оса може да ужили в разгара на лятото, ако човек почива сред природата или живее близо до гориста местност. Осите живеят там, където има водни обекти и много растителност. Осата няма целенасочено да проследи човек и да го ужили. Това може да се случи по време на полет, когато човек случайно закачи насекомо с тялото си.

На бележка! Осата се различава от пчелата по това, че може да ужили няколко пъти и пчелата умира след първата такава атака.

Необходимо ли е да се премахне ужилването на оса от мястото на ухапване

Ако жертвата е сигурна, че ужилването остава след ужилването на оса, по-добре е веднага да го премахнете. След изследване на мястото на ухапване, ако няма ясни признаци на ужилване, трябва да използвате увеличителни устройства или незабавно да се консултирате с лекар. Дори ако се вземе решение да се отиде на пункта за първа помощ, е необходимо да се дезинфекцира засегнатата област на кожата.

Ако ужилването е забележимо по кожата, тогава няма да е трудно да го премахнете у дома и е по-добре да го направите веднага. За да не го разделим на две части, човек не трябва да бърза. Ако парчето остане вътре, тогава ще започне сериозен възпалителен процес.

Необходимо ли е да се премахне ужилването на оса от мястото на ухапване

Опасността от ухапване от оса може да бъде различна. Всичко зависи от концентрацията на отровата, попаднала под кожата. Освен това има много разновидности на оси и ако човек е ухапан от стършел, най-големият индивид от този вид, тогава количеството на отровен състав, който може да попадне в кръвта, ще стане смъртоносно.

Интересно е! В Япония, където има много от тези насекоми, смъртта от ухапване на стършели не е необичайна. Европейските сортове са по-малко опасни и по-малко агресивни.

Методи за премахване на жилото от човешкото тяло

Ако вече е настъпила среща с насекомо, хората веднага се губят и не знаят какво да правят, ако ужилване остане след ухапване от оса. Няма нужда да се паникьосвате. Най-често ужилването остава в човешкото тяло заедно с корема на насекомото. Ако отгоре се вижда, можете да опитате да го издърпате с пръсти. Не можете да избутате чужд предмет в тялото, трябва да направите рязко движение далеч от себе си.

Освен че използвате пръсти или пинсети, можете да използвате игла, за да опитате да отвлечете кожата около ухапването. Преди да започнете работа, наложително е да дезинфекцирате кожата и иглата. И след стъпките на екстракция, направете щателен преглед на засегнатата област на кожата и се уверете, че ужилването е напълно отстранено. Ако това е невъзможно визуално да се определи, по-добре е незабавно да се консултирате с лекар.

Важно! Ужилване в човешкото тяло след ужилване на оса е рядкост. Не можете обаче да рискувате. По-добре е внимателно да се изследва мястото на ухапване.

Ако жилото е премахнато, тогава трябва да изстискате ихора от раната, да го третирате с антисептик и да го запечатате с мазилка. За надеждност можете да третирате раната с брилянтно зелено и да пиете анестетично лекарство за облекчаване на болковия шок.

Народни средства за защита

Има редица популярни народни методи, които ще помогнат при ужилване на оса:

 1. Трябва да навлажнете ухапването с обикновена вода и след това да напълните мястото с гранулирана захар. Захарта извлича добре отровата.
 2. Можете да смажете раната с амоняк.
 3. Компрес от магданоз ще помогне.Изсипете вряла вода върху прясна или суха трева, след това сложете сварената каша върху раната и я фиксирайте с превръзка.
 4. Необходимо е да се смаже раната с йод. Той частично деактивира отровата.
 5. Можете да използвате разтвор на сода за хляб за облекчаване на сърбеж и дразнене. За това се развежда 1 ч.л. сода в 100 мл топла вода. С помощта на салфетка или превръзка трябва да направите соден компрес и да го фиксирате на мястото на ухапването с мазилка. Лосионът трябва да се държи върху тялото поне 20 минути, след което се отстранява и третира раната с антисептик.
 6. Ефективен е и оцетен компрес. Той деактивира добре отровите от насекоми. Ако имате 6% или 9% оцет за маса у дома, тогава трябва да го разредете малко с вода (есенцията се разрежда с течност едно към едно). Дръжте компреса не повече от 15 минути.
 7. Подуването и подуването ще бъдат добре премахнати от лимонов сок, който трябва да се навлажни с памучен тампон и да се приложи върху раната. Можете да фиксирате компреса с мазилка.
 8. За да облекчите болката и възпалението, можете да използвате домат, ябълка, лук или чесън. Плодовете трябва да се режат и да се нанасят върху раната с пулпата.
 9. Ако каланхое расте у дома или на парцела има листа от живовляк, тогава компресът от тези растения неутрализира отровата почти веднага.
 10. Ментовият сок облекчава сърбежа и дразненето.

Ментов сок

Ако у дома има синя или бяла глина, тогава тяхната смес, разредена с вода, ще деактивира отровата и раната бързо ще заздравее. За по-ефективна рецепта вместо вода използвайте отвара от лайка, коприва или мащерка. Също така, смачкана таблетка аспирин, смесена с вода, ще облекчи болката и ще неутрализира отровата върху кожата. Ако човек има влошено здравословно състояние след препоръчаните мерки, наложително е да се обадите на лекар.

Важно! Човек след ухапване трябва да пие повече течности. В противен случай дехидратацията ще забави лечебния процес.

Предпазни мерки

Най-опасният период от време, когато има много жени, е краят на лятото и началото на есента. През този период те събират прашец от цветя и съхраняват храна за зимата. Голяма концентрация на тези насекоми може да бъде намерена в гората. Гнездата на трепетлика са разположени в големи дървета. Човек ще бъде предупреден за опасност не със силно, но забележимо жужене.

Внимание! Не трябва да се приближавате до гнездото и още повече да го безпокоите с пръчка за забавление. В този случай осите ще защитават дома си и човек няма да слезе с една хапка.

С няколко ухапвания от тези насекоми може да се получи смъртоносна доза отрова дори от малки индивиди. В този случай човек може дори да не бъде откаран в болница и вече няма да е толкова важно дали осата е оставила жило или не.

Експертите посочват няколко превантивни мерки:

 • Облеклото трябва да е в тъмни нюанси.
 • Миризмата на парфюми и козметика отблъсква тези насекоми.
 • Не трябва да ходите в близост до гнезда на трепетлики и е по-добре да избягвате ходенето по тревата без обувки.
 • Трябва да се помни, че пчелите и другите медоносни растения са привлечени от сладкиши (разлято сладко, отворени бонбони и др.)

Ако операцията у дома е била успешна, тогава трябва незабавно да третирате раненото място с водороден прекис и да се свържете с пункта за първа помощ. Премахването на жилото не означава, че опасността е отминала. Най-вероятно отровата вече е влязла в кръвта. Лекарите ще дадат направление за тестове и ще предпишат необходимите лекарства.

Във всеки случай човек винаги трябва да бъде бдителен, да следи отблизо дейността на насекомите наоколо. И тогава неприятностите могат да бъдат избегнати.