Всеки фермер има краставици в градината си. Отглеждат се отдавна в централна Русия. Тези зеленчуци са изградени от вода и само малка част са органични киселини и етерични масла. Начинаещите се интересуват от въпроса дали е възможно краставиците да се отглеждат сами и кой е най-оптималният месец през 2018 г. според лунния календар за засаждане на краставична култура.

Оптимални сортове за региона на Москва

Трудно е да се засадят семена или разсад в земята, без да се знае как ще се вкоренят и как правилно да се грижим за тях. Много земеделски техници са загрижени за най-добрия начин за засаждане на краставици на открито в района на Москва. Преди засаждането трябва да вземете решение за сорта, от който има много. Посадъчният материал се избира според следните параметри:

 • времето за засаждане на краставици в региона на Москва (препоръчително е да се избират ранозреещи сортове, при които периодът на узряване е 1,5 месеца);
 • опрашване (по-лесно е да се засаждат самоопрашващи се хибриди) - това е важно, тъй като летният сезон не винаги е горещ и ако по-голямата част от лятото е дъждовно, насекомите ще се разпръснат и няма да опрашат цветята;
 • уговорка (салата, мариноване и универсално).

Забележка! За да засадите краставици в почвата и да получите реколта, е необходимо да отглеждате от 3 до 7 сорта едновременно в едно легло.

Всеки фермер обича да открива нов метод за засаждане на разсад от краставици. В допълнение към това как да направите това, трябва да решите кога да сеете краставици в района на Москва. Съвети от опитни градинари ще помогнат на начинаещите да засадят добра градина на своя сайт.

Отглеждане на краставици в Московска област

За районите на Московска област си струва да изберете хибриди:

 • Състезател;
 • Местен Нежински;
 • Реколта 86;
 • Съюз;
 • Непоносими 40;
 • Вязниковски;
 • Алтай рано;
 • Държавна ферма;
 • Вир 505;
 • Фонтанел;
 • Маша;
 • Херман;
 • Кран;
 • Земеделски производител.

Кога можете да засадите

Кога да засаждате краставици в региона на Москва? Според общоприетото вярване е по-добре да се сеят семена от краставици през последната седмица на май и началото на юни. Тази култура може да бъде засадена след 20 номера. Ако градинарят е решил, когато сее краставици на открито, трябва да започнете да подготвяте леглото.

Подготовка на площадката за засаждане на посадъчен материал

Отглеждането на краставици на открито в Московска област означава да се полагат правилни грижи за растението, за да се постигне богата реколта. Необходимо е да се подходи със страхопочитание при избора на място за кацане. Определено трябва да вземете предвид какви култури са израснали на избраното място през миналата година.

Краставиците ще растат добре след лука

Краставицата расте добре в почвата след:

 • Лука;
 • зеле;
 • домати;
 • грах;
 • пипер.

Но бобът се счита за лош предшественик, тъй като е засегнат от бяло гниене.

Подготовката на място за засаждане винаги започва през есента. Торът се нанася върху избраната площ под формата на тор с тор. На квадратен метър земя се използват около 6 кг оборски тор. След това почвата се изкопава върху щика на лопатата.

Забележка! За краставици можете самостоятелно да направите решетка (мрежа) или топло легло. Поради разлагането на растителните остатъци добивите се увеличават. В дупката се добавят окосена трева, листа от миналата година, слама и дървени стърготини

Леглото трябва да е високо 50 см.Необходимо е леко да се набие и да се поръси с гореща вода. Поръсете отгоре с пепел и покрийте с фолио за 24 часа. Торф, тревна почва, хумус и дървени стърготини се добавят и отново се покриват с фолио. Някой прави вертикални легла, а някой използва бъчви.

Как да засаждаме семена

Фермерите от Московска област знаят, че културите от краставици растат добре в техния регион, които се засаждат директно в земята - семена, а не разсад. Преди употреба посадъчният материал трябва да се намокри и да се постави върху марля. След няколко дни семената ще започнат да се излюпват. Важно е да поддържате стайна температура топла.

Преди да засадите семена в почвата, трябва да ги втвърдите:

 1. Посадъчният материал трябва редовно да бъде изложен както на топли, така и на студени температури.
 2. Семената се държат при температура 2 градуса в продължение на 2 дни.
 3. Покълналите семена се държат при температура 1 градус.

Забележка! Ако попаднете на посадъчен материал в многоцветна обвивка, тогава той не изисква втвърдяване. Тоест, тези семена не трябва да се накисват и покълват.

След това трябва да направите дупки и канали в градината. Интервалът между дупките трябва да бъде 50 см. След засяването семената се покриват с влажна пръст, леко набивайки. Семената трябва да са дълбоки до 2 см.

За да не се образува кора на земята, към нея се добавя торф, преди да се появят първите листа и покрити с филм. Ако навън е горещо, препоръчително е да разпръснете слама върху филма, за да засенчите по някакъв начин района с краставици. След появата на първите листа, филмът се отстранява.

Как правилно да се хранят с краставица култура

За да получите богата реколта, трябва редовно да храните растението. Ще бъде достатъчно веднъж седмично. Също така, краставиците се нуждаят от поливане. За хранене е отличен състав от птичи изпражнения със скорост 1: 5 или лопен 1: 4. Литър от този състав се разрежда с 10 литра вода. Един храст отнема до 2 литра тор.

Птичи тор

Като алтернатива можете да използвате торове Agricola, Effekton, Energen. Можете да изберете всяко лекарство или да ги редувате. Поливането се извършва с топла вода 3 пъти седмично.

Важно! За да избегнете заразяване на растението с брашнеста мана, поливайте го под корена.

За да опрашват пчелите цветя от краставици, можете да ги привлечете по народен начин. Вземете сироп за стръв от 500 мл вода и 1 с.л. л. тебешир. Напръскайте готовия продукт върху мястото, където растат краставиците.

Полезен съвет от опитни градинари

Вентилацията на храстите трябва да се извършва редовно, за да се увеличи плододаването. С инсталирането на решетка можете да предотвратите развитието на гъбична инфекция.

 1. Всички издънки и пъпки се отстраняват до първия лист. Това няма да позволи на плодовете, които са се появили, да възпрепятстват развитието на целия храст.
 2. Фермерите прищипват стъблото върху 5 издънки. В същото време страничните остават за по-нататъшен растеж.
 3. Клоните от втори ред (отстрани) се прищипват върху първия плод.

Подрязването трябва да се извърши. Също така е необходимо редовно да се отстраняват сухите жълти листа. По-добре е да извършвате всички подстригващи работи сутрин, така че до вечерта местата на изрязване да могат да изсъхнат и да се влачат малко.

В района на Москва прибирането на реколтата се извършва до 3 пъти. Краставиците е най-добре да се берат сутрин. Обрасли плодове не трябва да се оставят на храстите, тъй като те пречат на храста да се развива по-нататък. Освен обрасли, не трябва да се оставят повредени плодове.

Ако спазвате правилата за подготовка на посадъчен материал, фураж и вода навреме, можете да получите добра реколта.