Земната оса получи това име поради факта, че подрежда къщата си в земята. На пръв поглед е малък, но направен по такъв начин, че в него да може да се побере пило. Тези насекоми живеят отделно, но по време на размножителния период женските поставят клетки близо една до друга. Резултатът е цяло гнездо на стършели. Земните оси се хранят с листни въшки, малки мушици и цветен прашец на растенията. Те хранят бъдещото си потомство с мъртви насекоми, които остават след паяци.

Земните оси са много агресивни и следователно опасни. Ако тези ужилващи съседи хименоптери са се установили на мястото, те могат да бъдат унищожени с помощта на химикали или народни методи. Вторият вариант е по-малко вреден и доста ефективен. Осите трябва да бъдат унищожени, когато започне да се стъмнява и възрастните се връщат в домовете си, за да пренощуват. Но все пак трябва да бъдете внимателни, ядосаните хора могат да излетят от приюта си и да наранят. Най-безопасният и ефективен народен метод за справяне с тях е изгарянето на гнездото, но можете просто да го излеете с вряла вода или да го излеете с дизелово гориво.

Стърнене на оса на земята

Земните оси в задния двор са много опасни съседи. Човек може да не забележи гнездото и да го стъпче или счупи по време на разкопките. При най-малкото увреждане на дома осите атакуват и ужилват. Раните след ужилването им са не само болезнени за човек, но и опасни, тъй като могат да причинят алергична реакция, оток и треска.

Земна оса

Поразително, насекомото не оставя жило, а просто инжектира отрова и отлита. След това това място боли, набъбва, зачервява се, започва да сърби много. Ако имате алергия, определено трябва да се консултирате с лекар.

Ако по време на работа на сайта човек е усетил ухапването от земна оса, какво да направя в този случай? Ако тя ужили в крака, тогава ще помогне стегната превръзка, наложена върху раната, което ще предотврати по-нататъшното разпространение на отровата по тялото. Мехлемите Elok, sinaflan и адвантан също помагат добре. Те облекчават болката, зачервяването на кожата и сърбежа. Но трябва да се има предвид, че те могат да причинят странични ефекти в случай на непоносимост към един от компонентите, които съставляват техния състав.

Освен това мехлемите могат да помогнат, ако човек не е алергичен към отрова от оси. В противен случай раната, нанесена от тези насекоми, е много опасна, тъй като ако помощта не бъде предоставена своевременно, това може да доведе до сериозни последици, а понякога дори до смърт. Ето защо, ако след ужилването на осата се появят странни реакции на тялото (гадене, световъртеж, загуба на творение, обилно подуване), трябва спешно да потърсите медицинска помощ.

Не можете да се справите без помощта на лекар, ако започнат да се появяват следните симптоми:

  • общо неразположение, което продължава няколко часа;
  • тялото е покрито с обрив или воднисти мехури;
  • телесната температура е достигнала 38 ° C и дори повече;
  • мястото на лезията е силно подуто;
  • появиха се гадене, повръщане, замаяност, задух и тахикардия;
  • след нападението на осата настъпи анафилактичен шок и оток на Квинке.

Забележка! Отровата за оси е много опасна за човек, който е болен от диабет от всякакъв тип.

Земни оси

Всички тези симптоми са много опасни и ако се появят, не трябва да се колебаете, по-добре е да отидете веднага в болницата, за да започнете своевременно лечение, в противен случай може да настъпи задушаване от оток на вътрешните меки тъкани. Определено трябва да се консултирате с лекар, ако рояк земни оси е нападнал човек и е ужилил няколко индивида.В този случай концентрацията на отрова в кръвта се увеличава и ако човек не е податлив на алергични реакции, това все още е много опасно.

Земните оси се хранят не само с цветен прашец, но и с месо, риба и плодове. През лятото има много такива в близост до кофите за боклук. Следователно те са носители на инфекция и тяхната отрова е токсична, поради което след ужилване възниква различна реакция на тялото. Невъзможно е да се предпазите напълно от оси, тъй като те могат да пълзят под дрехите, те могат лесно да бъдат закрепени, без да забележат или дори да искат. Във всеки случай трябва да бъдете изключително внимателни, особено през юли и август, когато плодовете са узрели.

Важно! Изключително внимателно е да се предпазват децата от контакт със земни оси, тъй като млад, крехък организъм е по-чувствителен към тяхната отрова. Ако осата въпреки това ужили детето, тогава е по-добре незабавно да потърсите медицинска помощ без самолечение.

Как да помогнем с ужилване на оса у дома

Ако не е възможно да се избегне нежелан контакт с осата и тя все още е ужилена, можете да смажете мястото на ухапване с всеки мехлем: лед, хепароид, прилокаин, випратокс, нурофен, долгит, нис, кеторол. Те облекчават болката и подуването, когато се прилагат веднага след ужилване от насекомо. В случай, че в домашната аптечка няма нито едно лекарство, което да помогне за облекчаване на болката и подуването, можете да лекувате ухапването с народни методи. Те са не по-малко ефективни от мехлемите.

След ужилване на оса, първата стъпка е да се изследва раната.

След ужилването на оса, първата стъпка е да се изследва раната. Понякога оса, ако бъде притисната силно, може да остави жило, което трябва да се извади. Препоръчва се мястото на ухапване да се третира с антисептик. Ако в дома ви няма водороден прекис или алкохол, можете да използвате сапун, водка, живовляк или магданоз. За да облекчите подуването, можете да компресирате с разтвор на сода-сол. За да направите това, в 1 супена лъжица. вода се разрежда с 1 чаена лъжичка сол и сода, парче марля или превръзка се навлажнява в получения разтвор и се нанася върху мястото на лезията. Тинктурата от лед или невен добре облекчава болката и подуването, което е достатъчно, за да смажете раната веднъж.

Забележка! Оцетният компрес облекчава болката от отровата на оси. Ако насекомото ужили далеч от дома, тогава можете да използвате всякакви кисели плодове, листа киселец или сок от глухарче, както и човешка урина.

Лук и дафинов лист, които трябва да се приложат върху раната, помагат от ухапване. Компреси от вратига, листа от живовляк, бял равнец облекчават болката и подуването. Можете да правите вани, като добавяте към тях масла от карамфил, розмарин или евкалипт. Положителни резултати могат да бъдат получени чрез третиране на кожата с прополис и мед.

Ако има тенденция към алергични реакции, трябва да вземете антиалергично лекарство и да пиете възможно най-много течност. Всички напитки с високо съдържание на захар са добре. Честото пиене ще насърчи обилното уриниране и по този начин токсините, получени след ужилването, ще бъдат елиминирани от тялото.

Помага за захапване на лук и дафинови листа

Важно! Хората, които са податливи на алергии, астматици и сърдечни заболявания, когато излизат сред природата или на почивка, винаги трябва да имат антиалергично лекарство, инхалатор, хапчета за сърце, турникет. В случай, че насекомо е ужилило ръка или крак, турникетът ще помогне да се спре разпространението на токсините в тялото.

Колко бързо преминава болката от отровата на оса

Обикновено болката и подуването от ужилващите оси ще изчезнат доста бързо. След 10 дни човекът вече няма да помни, че е бил ужилен. Има моменти, когато след една година мястото на лезията напомня за себе си с болезнена болка, но това вече се случва по-скоро на подсъзнателно ниво.

Анафилактичният шок е най-опасен при ухапване. Реакцията протича от няколко секунди до 5 часа. В някои случаи, ако не се вземат спешни мерки, тя може да бъде фатална. Следователно, ако се появят някакви признаци:

  • силна болка;
  • потъмнява в очите;
  • мястото на лезията набъбва бързо;
  • около тумора се появява обрив;

Тогава това е анафилактичен шок, трябва спешно да отидете в болница.

Важно! Отокът на Квинке може да бъде друга реакция на отровата на оси. Освен това е опасно, тъй като причинява задушаване. Отокът не изчезва бързо, обикновено се вижда само на 2 или 3 ден.

По този начин ужилванията на оси далеч не са безобидни и трябва да бъдете внимателни през периода на тяхната дейност. Не бива да дразните насекомите, още по-малко да нахлувате в гнездата им, в противен случай всичко може да завърши тъжно.