Август и началото на септември са времето на масово узряване на много сладки и много вкусни плодове. Наличието на грозде и дини на масата за хранене, ароматът на прясно сварено сладко привлича вниманието на неканени гости: мухи, пчели и оси. Сред роднините на осите те се открояват с големия си размер, както и с най-сериозните последици от ухапването на стършели.

Как ухапва стършел

Стършелите, подобно на оси, не нападат хората без причина. Това обикновено се случва, когато става въпрос за защита на кошера или собствения ви живот. Обстоятелства, които могат да предизвикат атака на стършели:

 • Заплахата от съсипване на гнездото. Стършели ревниво пазят дома си, край който винаги летят „пазачи“, предупреждаващи рояка за възможна опасност, издавайки специални звуци. След като сте се натъкнали на гнездото на стършели, не бива да проявявате любопитство, да се опитвате да го прободете с пръчка или други предмети, да пъхнете ръце вътре или да приближите лицето си.

  Стършел

 • Механично въздействие. При среща с насекомо е необходимо, ако е възможно, да запазите спокойствие, да не махате с ръце и други резки движения. Често стършелите ужилват хора, които без да го забележат, стъпват или седят на дебнещо насекомо. Не по-рядко се случва ситуацията, когато стършел попада в устата на човек заедно с отхапване на парче диня или сладолед. Ако стършелът ужили жертвата си, докато е в устата, тогава нараства опасността от подуване на ларинкса и дихателните пътища. Такова нараняване може да бъде животозастрашаващо за жертвата.

Важно е да не пренебрегвате децата, които често дори не знаят дали стършелите хапят и могат да страдат поради любопитството си да открият гнездото на стършелите и да обезпокоят обитателите му.

Не бива да се биете сами със селището стършели, намерено в страната. Многобройните ухапвания могат да бъдат много вредни за здравето. По-разумно е да се повери премахването на гнездото на специалисти, които имат гащеризони и необходимото оборудване за това.

Спокойните и плавни движения могат да ви спасят от ухапване на стършели. Ако стършелът е седнал на ръка или дрехи, по-добре е да не дишате няколко секунди и да се опитате да не се движите, за да не пречите на насекомото. Стършелът ужилва, когато е уплашен или ядосан; без видима заплаха, той няма да атакува първи.

Стършел отрова

Внимание! Тези социални оси имат 2,5 пъти повече отрова от пчела и се смята, че 7 ухапвания от стършели убиват кон, а 3 - човек. Всъщност всичко зависи от вида на насекомото, човешката имунна система, възрастта и наличието / отсъствието на алергична реакция.

Ухапването на стършел е доста болезнено, тъй като до 2 mg отрова попада в раната на жертвата. Подобно на другите оси, стършелът е надарен със способността да атакува плячката си няколко пъти подред, като по този начин причинява множество ухапвания. Отровното вещество причинява изгаряния, което е особено опасно, ако отровата попадне в очите и върху лигавицата на човек.

Тъй като това насекомо яде отпадъци от протеинова храна и не презира мършата, то освен всичко друго, то може да бъде носител на инфекции.

Как изглежда стършел и ухапването му, последици

Стършелът е член на семейство оси. Основната му външна разлика от неговите колеги е размерът му, благодарение на което той се счита за най-големият вид сред хименоптерите. На територията на Русия най-често срещаният представител на това семейство е обикновеният стършел, който достига средна дължина от 4 см и тегло около 200 g.

Ухапване на стършели

Жертвата, след като е ужилена от стършел, развива токсична реакция, изразена чрез появата на малък мехур, локално зачервяване и болка на мястото на предполагаемата ухапване.

Ако ухапването се случи в областта на лицето, лигавицата, лимфните възли или големи съдове, тогава отровното вещество попада в кръвта и има токсичен ефект върху нервната система.

Последиците за ухапан от стършел човек могат да бъдат доста трагични и дори фатални. Видовете на това насекомо, живеещи в югоизточните райони на Азия, са особено опасни за човешкия живот.

Япония е водеща по брой смъртни случаи, причинени от стършели. Всяко лято японските лекари регистрират над 60 смъртоносни ухапвания.

Допълнителна информация! Всяка година на планетата умират 2 пъти повече хора от ухапвания на оси и стършели, отколкото от отровни змии.

Ако ужили стършел, се наблюдават следните симптоми:

 • рязък спад на кръвното налягане;
 • затруднено дишане;
 • спазми на стомашно-чревния тракт;
 • нарушение и изчезване на пулса;
 • бледност на кожата.

Също така не е изключена възможността за алергична реакция. В този случай усещането за сърбеж в областта на ухапване се увеличава и подуването на кожата започва. Болезнените усещания могат да продължат от няколко минути до няколко часа.

Забележка! Когато е изложен на температура (баня, сауна, солариум), реакцията на тялото може да се появи дори след няколко дни след ухапването.

Какво да правите след ухапване

Ухапването в крайник е по-малко опасно, отколкото ако стършел ухапе или ужили в:

 • глава;
 • горен раменен пояс;
 • шия;
 • местата, където големите кръвоносни съдове преминават през подмишниците и под коленете;
 • слабините;
 • език.

Първа помощ

Ужилването остава в кожата

Алгоритъм на действия за ухапване от стършели:

 1. Трябва да започнете с изследване на раната. Ако ужилването остане в кожата, то трябва да се отстрани. Това трябва да се прави много внимателно, по възможност с пинсета. Не трябва да се опитвате да изцедите жилото, това може да доведе до повече отрова в тъканта.
 2. Препоръчително е мястото на ухапването да се третира с разтвор на водороден прекис, така че инфекцията да не попадне в раната. Стършелът е хищник; диетата му може да съдържа мъртви насекоми, мърша и други органични отпадъци.
 3. Трябва да се прилага студено върху засегнатата област, което ще попречи на абсорбцията на отровата в тялото и по този начин ще забави интоксикацията. Ако под ръка няма лед, тогава ще стане студен компрес.
 4. Трябва да се вземе антихистамин. Това трябва да се направи, дори ако няма признаци на алергична реакция.

Важно! Когато човек е ухапан от оси и стършели, имунитетът не се развива. Реакцията след първия опит има тенденция да се влошава.

Рисковата група се състои от хора, чиито последици по своята сила не съответстват на размера на нараняването. Например при ухапване на пръста кракът се подува до коляното и нагоре. Това включва и ситуация, когато общото състояние на човек се влошава и придружаващите симптоми продължават няколко дни.

Ако е било забелязано, че жертвата е преживяла трудно последствията от ухапването, това означава, че следващия път, нападнат от насекомо, реакцията на тялото му ще бъде по-активна и алергичните процеси ще се проявят много по-бързо.

На всеки, който страда от алергии, се препоръчва винаги да има със себе си специален антишоков комплект, който включва специални спринцовки с разтвор на адреналин. Ако е необходимо, инжекциите се инжектират чрез дрехи в която и да е част от тялото на пациента.

Освен това алергологът издава специален паспорт на регистрираните си пациенти. Информацията, съдържаща се в този документ, трябва да помогне на хората около пострадалия, които се намират наблизо, да действат правилно.

Внимание! Ако здравословното състояние бързо се влоши след ухапването, е необходимо да не отлагате контакта с лечебни заведения, където ще бъде осигурена шокова терапия. Понякога реакцията може да бъде много бърза и бурна. В такава ситуация съществува риск от анафилактичен шок, който от своя страна може да доведе до смърт.

Как да лекуваме ухапвания

Ако тялото се е възстановило след ухапване в рамките на 3-5 часа, тогава най-вероятно човек не се нуждае от медицинска помощ. В този случай можете да намажете раната с гелове и мехлеми, продавани в аптеката без рецепта. Такива лекарства отлично облекчават сърбежа от засегнатата област на кожата. Антихистамини се предлагат и на гише. Те не само облекчават желанието за надраскване на раната, но и спомагат за намаляване на подпухналостта.

Лечението трябва да бъде предписано от медицински специалист, ако площта на зачервяване надвишава 10 см по размер, а треска, главоболие и гадене продължават през следващите няколко дни.

Никой не е имунизиран от ухапвания от насекоми. Но спазването на прости правила за поведение в критична ситуация ще помогне да не се губят ценни минути, необходими за спасението, и да се избегнат трагични последствия.