Срещите с жилещи насекоми през лятото са доста чести. Освен това ухапванията от оси и пчели са болезнени и причиняват множество проблеми на хората, засегнати от тях. Не всеки знае, че 2 пъти повече жертви умират от такива насекоми годишно, отколкото от ухапвания на отровни змии. Стършелите заемат водещите позиции сред вредните жилещи.

Кои са стършелите

Природата има огромен брой насекоми, сред които осите съставляват голям процент. Днес са известни около 30 хиляди вида от тези Hymenoptera, най-големите и агресивни от които са стършелите.

Забележка! Обикновеният стършел, открит в Русия, достига дължина от 4 см и тегло над 100 g.

В допълнение към впечатляващите си размери, той не се различава много от роднините си на оси: има почти същия райест жълто-черен цвят, както при всички оси. Стършелът позволява на жилото си да влезе, за да се защити, от което се нуждае, за да запази дома и собствения си живот.

Ухапване на стършели и неговите последици

Стършелите могат да строят гнездата си:

 • в тавански помещения;
 • в мазета;
 • под корнизите;
 • на балкони;
 • под покривите на къщи;
 • в кухините на стоманобетонни подови плочи;
 • на стари дървета;
 • на земята.

Близо до гнездото, построено от насекоми, винаги има пазачи стършели, които ревностно пазят спокойствието на своя кошер. Всеки път, когато непознат (човек или животно) се опита да влезе в жилището, те излъчват предварително уреден сигнал, след което цялото население се изправя заедно, за да защити къщата.

Важно! Многобройните ухапвания, нанесени на жертвата от цял ​​рой, винаги носят тежки последици и представляват наистина смъртна опасност.

Най-опасните породи от този вид са стършели, които живеят в региони на Азия. Тези насекоми са се превърнали в истинска катастрофа за Япония, при която всяко лято се регистрират няколко десетки смъртни случая, свързани с ухапвания от отровен стършел.

За да избегнете трагични инциденти:

 • не можете да докосвате и раздвижвате случайно открито гнездо;
 • не е безопасно да се опитвате да го премахнете без специално оборудване, защитен костюм и подходящо преживяване;
 • погрешно е да правите вълни и резки движения с ръце, когато насекомо се приближава, тъй като това поведение събужда в него инстинкта за самосъхранение и увеличава вероятността от ухапване;
 • трябва да запазите спокойствие;
 • опитайте се да задържите дъха си, ако стършелът е в непосредствена близост.

Стършелите, както всички оси, са големи сладки зъби. Приготвянето на конфитюр привлича насекоми, което прави забавен процес изтощително изпитание.

Стършелите са привлечени от същите екстри, които хората заслужават уважение. Най-често стършелът ухапва в момента, в който влиза в устата на жертвата си, заедно с отхапване на сладка диня или сладолед. Такива ухапвания са най-вредни и особено опасни за нападнатото лице.

Подуване след ухапване

Сладките цветни и плодови аромати на парфюма карат неопитните насекоми да се задоволят със собствениците на вкусно миришещата парфюмерия. Често незабелязани в гънките на дрехите, те са подложени на случайно компресиране, изстискване, което ги дисбалансира и служи като сигнал за започване на атака.

Ухапване на стършели и неговите последици

Осите и стършелите са класифицирани като чистачи. Като хапят плячката си, те я излагат на риск от допълнителна инфекция.Поради високото съдържание на отрова в ужилването на стършел, засегнатата област е много болезнена, веществото, което е попаднало в кръвната плазма, води до интоксикация на тялото. Реакцията на токсините може да бъде локална или обща.

Локална (локална) реакция

Забележка! На мястото на ужилването се появява мехур, който може да бъде придружен от зачервяване на кожата. Характерен признак е подуване на засегнатата област, както и болка в засегнатата област.

Обикновено тези симптоми продължават от 10-15 минути. до 4-5 часа след атаката.

Обща реакция

Токсините, попаднали в организма, влияят на общото състояние. Неприятните усещания от ухапването се допълват от следните симптоми:

 • сърцебиене;
 • високо кръвно налягане;
 • затруднено дишане;
 • гадене и стомашно-чревни спазми;
 • повишаване на температурата;
 • болезнени усещания в цялото тяло, независимо от засегнатата област.

Пациентът може да изпита тези симптоми в продължение на няколко дни.

В първите минути след инцидента трябва да се предприемат следните стъпки:

 • огледайте раната и се уверете, че в нея не е останало жило с отровна торбичка;
 • ако се намери ужилване, опитайте се да го извадите от раната много внимателно;
 • третирайте засегнатата област на кожата с разтвор на водороден прекис или хлорхексидин, за да предотвратите инфекция;
 • не забравяйте да приложите студено върху увреденото място, тъй като това ще забави разпространението на токсините в кръвта.

  Премахване на жилото

Ухапване на стършели и неговите последици за човек с алергии

Отровите, които попадат в кръвта на жертвата, освен интоксикация, са опасни за някои хора с тежки алергични реакции. Ако стършел е ухапал, трябва да вземете антихистамин от второ поколение. Аптеките отпускат тези лекарства без рецепта и най-добре е винаги да имате едно от тези лекарства в домашната си аптечка, закупувайки го предварително.

Важно! Лекарствата имат срок на годност, който трябва да се проверява редовно по време на дългосрочно съхранение.

Пациентите, прегледани от алерголог и регистрирани при този специалист, трябва да имат антишоков комплект със себе си. Също така трябва да носите със себе си „паспорт на алергично лице“ с посочване на процедурата за оказване на помощ.

Какво ще се случи, ако стършел ухапе пациент с такава диагноза и къде точно това може да се случи, е трудно да се предскаже. Наличието на медицински инструкции, съдържащи се в такъв документ, ще помогне да се осигури необходимата спешна помощ преди пристигането на линейка.

Всяка жертва може да научи за съществуващата алергична предразположеност самостоятелно, сравнявайки размера на увреждането със силата на последствията от него.

Алармиращите сигнали трябва да бъдат:

 • зачервяване над 10 cm в обиколка;
 • оток, простиращ се далеч извън жилещата област;
 • силен сърбеж и лющене.

След като установите склонността да проявявате алергии, трябва да знаете какво ще се случи, ако стършелите ужилят втори, трети и следващи пъти.

Забележка! Реакцията на тялото към ухапване от стършели се развива постепенно. Ако при първата лезия се появят незначителни признаци на алергия, то при многократно, дори след много дълго време, реакцията на организма ще бъде по-изразена.

Рискови области

Трябва да бъдете особено внимателни по отношение на ухапванията от стършели, които са паднали върху връзките на големи артерии, кръвоносни съдове и лимфни възли. Ужилване, заседнало в такава част на тялото, хвърля отровата директно в кръвта и по този начин принуждава тялото да реагира много бързо на токсини и хистамини.

Ръка след ухапване

Това намалява ценните минути, необходими за осигуряване на аварийна поддръжка. Ако по някаква причина лекарите се забавят и няма налични средства за първа помощ, това може да има най-тъжните последици за жертвата.

Акцент:

 • площта на подмишниците;
 • области под коленете;
 • областта на слабините;
 • глава и шия;
 • лице и очи;
 • устни, вътре в устата и ларинкса.

Лечение

След първа помощ можете, ако е необходимо, да използвате гелове и мехлеми, специално предназначени за употреба след ужилване.

Важно! Излагането на пряка слънчева светлина, както и високите температури могат да предизвикат алергични реакции дори няколко дни след ухапването. След ужилване не трябва да посещавате банята, сауната и солариума.

Възстановяването на кожата в рамките на 4-5 часа след ухапването на стършели показва възстановяване на пациента и не изисква по-нататъшна медицинска намеса.

В случай на видими патологии (подуване, повръщане, повишена температура), трябва да посетите медицински специалист и в идеалния случай алерголог.

Времето на стършелите, както и на останалите жилещи насекоми, е ограничено до летния период на тяхното съществуване. За да избегнете разочарования и неприятни спомени от топлите и слънчеви дни, трябва предварително да сте сигурни, че имате защитни репеленти и лекарства.