Това растение се използва широко за озеленяване. Въпреки това може да се отглежда и у дома. По-специално, thuja се използва за отглеждане на бонсай. Тази статия ще ви разкаже за това как туя може да се отглежда в саксия у дома.

Описание на културата

Туя принадлежи към семейство Кипарисови. Има друго име - желязно дърво. Този вечнозелен расте диво в Северна Америка и Япония. Има повече от сто от нейните декоративни форми.

Иглите на туя са малки, с форма на диамант, плоски клони. Конусите са с удължена форма, висящи надолу по клоните. Младите издънки са със зелен цвят. Докато растат, те постепенно започват да пожълтяват и да придобиват дървесен цвят.

Туя в саксия

На мястото, където са били цветните пъпки, след опрашването се образуват шишарки. Те са с малки размери - не надвишават 1 см.

Листата на това растение съдържат камфорно масло, което придава на растението приятна миризма.

Факт. Туя е непретенциозно растение, може лесно да издържи няколко трансплантации.

Тя има няколко от най-често срещаните видове:

 • Западна туя, наричана още Дървото на живота;
 • Съчуан, наричан е още китайски;
 • Корейска туя;
 • туя Standish или японски;
 • Сгъната или гигантска туя;
 • Източна туя.

За отглеждане на туя в апартамент обикновено се използва последният от изброените сортове. Въз основа на този сорт са създадени няколко растителни форми джуджета. Една от разликите между тях е, че имат различен цвят на листата. Има зелени, сребърни, сини или златни цветове. Също така бяха отглеждани сортове, чийто цвят е смесен.

Видове туя

Има такъв знак, че това растение е в състояние да прогони злите духове от къщата, където се намира. Освен това някои суеверия са свързани с туя.

Домашната туя, която се отглежда в саксии, обикновено принадлежи към един от следните сортове:

 • Западен Теди;
 • Даника;
 • Мириам;
 • Западен Златен глобус;
 • Тийни Тим;
 • Сгънат Vipcord;
 • Малкият гигант;
 • Сгънати кагери Beauty;
 • Джудже;
 • Източна Ауреа Ана;
 • Западен Мики.

Грижа за растенията

За отглеждане на туя у дома, почвата трябва да бъде добре разхлабена. Това е необходимо, за да преминава добре въздух и влага към корените на растението.

Земята за обработка може да бъде закупена в специализиран магазин. Препоръчително е да се използва състав, който е предназначен за иглолистни дървета.

Грижа за туя

Можете сами да подготвите почвата за туята. За това се препоръчва да се използват 4 части иглолистна земя, 8 части широколистни и 1 част пясък. Разбъркайте ги добре преди употреба.

За грижите и отглеждането на туя в апартамент е важно да изберете саксия с подходящ размер. Ако е малка, обикновено се използва саксия с обем от 20 до 30 литра. Ако говорим за по-голям екземпляр, тогава трябва да изхождаме от факта, че бучка корени и пръст по обем трябва да съставляват една трета от саксията.

Преди да засадите туя у дома, на дъното на саксията се полага дренажен слой. Неговата задача е да се увери, че влагата не застоява на дъното на саксията. Това ще предпази корените от възможно гниене. Един от начините за образуване на дренажен слой е да се използват парчета пяна или отрязани тапи.За тази цел е разрешено да се използва чакъл, но трябва да се има предвид, че в резултат теглото на саксията ще се увеличи.

Саксията с растенията трябва да се полива често. Поставете го на светло място, но не на пряка слънчева светлина. Ако няма достатъчно светлина, короната може да стане по-тънка.

Почва за отглеждане на туя

С течение на времето, за да се грижите за туя у дома, ще ви е необходима почва, която има различен състав. За да го приготвите, са ви необходими 3 части торф, към които добавете 1 част листна земя и 1 част пясък.

Нивото на земята в саксията трябва да е на нивото на листната яка. Ако е по-висока, това може да доведе до гниене на растението.

На бележка. Туята в саксия също може да е навън за известно време, ако метеорологичните условия позволяват.

През лятото е важно туята да се полива редовно - грижете се за нея. Важно е да се гарантира, че растението не е изложено на пряка слънчева светлина. Туя не толерира наличието на течение.

През зимата при напускане на преден план излиза поддържането на необходимите температурни условия. През зимата се препоръчва да се спазват температури от 5 до 15 градуса. Такива условия могат да бъдат постигнати, например чрез поставяне на растението на балкона. Поддържането му в топла среда с ниска влажност може да доведе до изсъхване на растението.

Важно! Не се препоръчва да поставяте саксията до радиатори или нагреватели, в противен случай почвата ще стане суха.

Поливането трябва да се извършва по-рядко през зимата, отколкото през лятото. В този случай човек трябва да се ръководи от факта, че саксийната земя не може да изсъхне. Трябва да се помни, че излишната влага може да бъде вредна: провокира гниене на корените.

Подхранване

Подхранването се извършва през есенно-летния период. За да направите това в полза на растението, е необходимо ежемесечно. Торът трябва да се разрежда добре поради факта, че в противен случай туята ще започне да расте бързо и за домашно отглеждане това обикновено е нежелателно.

Това растение понася добре резитбата на короната. Това ви позволява да му придадете желаната форма, която да се хармонизира добре с околната среда.

Размножаване на растенията

Възпроизвеждането на това растение може да се извърши по различни начини:

 • семена;
 • резници;
 • наслояване;
 • клонове.

Най-жизнеспособните растения се получават с помощта на семена. Процедурата за отглеждане на разсад обаче отнема шест години. Едва след като те са изтекли, можете да започнете да отглеждате растението.

Семена от туя

Тук има още един важен момент. Когато туята се отглежда от семена, свойствата на майчиното растение не се пренасят.

Използване на семена

Ако решите да отглеждате туя от семена, е важно да им осигурите подходящи условия за съхранение. Ако стоят дълго на топло, най-вероятно ще загубят кълняемостта си. Ето защо ще бъде по-предпочитано, ако започнете да се подготвяте за отглеждане, като вземете пресни семена за това.

Първо се препоръчва да извадите семената от шишарките. За да направите това, трябва да ги разделите. След това е необходимо да се пресее през грубо сито. За да запазите семената през зимата, трябва да ги поставите във влажен пясък и да ги съхранявате в продължение на няколко месеца в хладилника или в мазето.

В региони, където снегът продължава, е добре да го поставите в снега на дълбочина 30 см и да го оставите там за няколко месеца.

Важно! Семената трябва да се проверяват периодично. Важно е да се уверите, че те не изсъхват или не плесенясват.

Веднага след като семената започнат да покълват, те се поставят в пясък, снабден с висока температура и покрит с филм.

Позволено е да покълне по различен начин, ако климатът и времето предоставят такава възможност. Семената могат да покълнат в градинското легло. Преди това е необходимо да разхлабите земята там и да добавите малко пясък към нея. Също така е необходимо да се постави малка оранжерия за тях.

Отглеждане от семена

Отглеждане от резници

За да направите това, първо трябва да подготвите резниците. По-добре е за тази цел да се вземат клони от средната част на ствола на растението.Те не трябва да са стари и сухи. Също така не се препоръчва да приемате напълно зелени.

Препоръчително е да не ги отрязвате, а да ги откъсвате с рязко движение надолу. В този случай, заедно с клонка, в края на рязането ще остане пета. Неговото присъствие ще помогне на растението да претърпи вкореняване.

Преди да ги засадите, трябва да премахнете долните листа. Факт е, че ако по време на засаждането те останат и докоснат повърхността, тогава стъблото може да изгние.

Те се засаждат в специално приготвена смес от пясък и торф, взети на равни части. Преди това се препоръчва да се държат резниците в разтвор на Kornevin или друг стимулатор на растежа в продължение на 12 часа.

Отглеждане на туя от резници

При засаждане растението се поставя под ъгъл от 60 градуса. За него се прави дупка, дълбока 2 см, след което се покрива с пръсти и леко се уплътнява.

За да протече правилно процедурата по вкореняване, е необходимо да се осигури подходящ микроклимат. В този случай препоръчителната влажност е 70%, температурата трябва да бъде приблизително равна на 23 градуса.

Растенията се поливат чрез пръскане. Това трябва да се прави ежедневно. В този случай е необходимо да се контролира наличието на мухъл. Когато резниците започнат да поникват, филмът, който ги покрива, може да бъде премахнат.

Отглеждане на клони

Произвежда се по същия начин, както се прави с резници. Те обаче обикновено се засаждат в пясък, който преди това се препоръчва да се дезинфекцира със слаб разтвор на калиев перманганат.

Отглеждане на клони

Отглеждане чрез наслояване

В този случай се изисква още едно гърне у дома. В този случай трябва да наклоните подходящ участък от клона и да го поръсите със земя, като предварително сте почистили листата от това място. След това ще трябва да го поливате редовно. Може да се закачи, за да се закотви в земята. Веднага след като резниците започнат да покълват, те трябва да бъдат отделени от майчиното растение.

Болести и вредители

Това растение има малко заболявания. По принцип говорим за появата на гъбични заболявания. Един от тях, който е доста разпространен, е кафявата плесен.

На бележка! За борба с гъбичната инфекция се използва пръскане със специални препарати. Прави се веднъж на 14 дни, докато признаците на заболяването изчезнат.

Туя бонсай

Когато се отглежда бонсай, е необходимо непрекъснато да се работи, за да се даде на растенията правилната форма.

Туя бонсай

За това се използват следните методи:

 1. Огънете клоните и понякога това се прави на ръба на счупването. В този случай е необходимо да ги поправите, за да консолидирате направената промяна.
 2. Срязването на нови издънки се извършва на правилните места.

С умела обработка от растението ще порасне красиво дърво бонзай от туя.

Интересно. Туя се хармонизира добре със състави от някои други растения: фуксия, стайна азалия или китайска роза.

Туя е подходяща за отглеждане в домашни условия, като същевременно не изисква допълнителни усилия за грижи.