На пазара повечето от потребителите предпочитат леки сортове мед. Благодарение на вкуса си, ливадните и цветните са спечелили най-голяма популярност. Освен това такива видове са изключително полезни за продавача, тъй като лекият мед е по-лесен за получаване. Определено място обаче заемат тъмните сортове пчеларски продукти, които също са често срещани на пазара. Те ще бъдат обсъдени в този материал. От публикацията читателят ще разбере защо медът е тъмен на цвят и кои сортове са най-търсени.

Какво означава тъмен мед?

Медът е лечебен деликатес. Някои от видовете му се произвеждат от пчели от цветен прашец, но има и други начини. Съществува и сорт медена роса, който е продукт на кафяви нюанси. Този тип се произвежда от зеленчукови сокове и като правило е доста горчив и специфичен за вкуса на меда. Сортът медена роса включва например иглолистни сортове, които се характеризират с кафяв цвят, аромат и вкус на смола, както и с почти отсъстващо свойство на кристализация. Всички останали видове мед се създават от пчелите, използвайки обичайния за потребителя метод.

Черен мед

Тъмните сортове се разделят на видове, които са по-малко в природата от светлите. Медът от следните видове може да бъде тъмен:

 • неолющен;
 • кестен;
 • хедър;
 • иглолистни;
 • елда;
 • поляна;
 • цикория;
 • черен.

Кои медоносни растения произвеждат тъмен меден цвят:

 • По време на периоди, когато има малко дъжд и няма подходящо количество цветя по ливади и полета, пчелите започват да обработват сухи растения. В резултат на това те получават мед от медена роса. Основната му разлика е пълната липса на всякаква миризма, но в същото време има вкус на цветен мед и изглежда по същия начин. Единственият характерен и определящ признак, че закупеният не е фалшив, е очевидното присъствие на известна горчивина по време на дегустация.

  Меден мед

 • Меденият продукт, получен от хедър, е вкусно и здравословно лекарство, но има отличен аромат, тръпчив вкус и остър послевкус. С течение на времето видовете хедър започват да излъчват още по-силна миризма, вкусът става тръпчив и наситен. Външно деликатесът има червено-жълт оттенък и докато кристализира, започва да потъмнява, което води до тъмнокафяв мед. Този тип е особено полезен за тези, които страдат от астма, бронхит, респираторни заболявания. Продуктът от мед от хедър има благоприятен ефект върху хора с безсъние, стрес и нервно пренапрежение. В тези случаи се препоръчва да се вари горещ чай или мляко и да се пие с 1 чаена лъжичка такъв мед.
 • Иглолистните видове, разбира се, пчелите произвеждат от борови и смърчови нектари. Известно е, че тези дървета имат лечебни свойства, така че резултатът от работата на пчелите помага да се справят с различни инфекции и дори действа като добро средство за облекчаване на болката. Иглолистният мед е външно тъмен и докато кристализира, придобива тъмнозелен оттенък.

  Иглолистни видове

 • Кестеновият мед е най-здравословният сред тъмните видове. Във вкуса му има известна горчивина, но можете да се отървете от нея, като леко нагреете продукта. Важно е да запомните, че не можете да затопляте мед над 50 ° C, в противен случай той ще загуби всичките си лечебни свойства. Външно кестеновият тип здравословен десерт е течен. Той запазва това състояние дълго време, но след като е захаросан става хомогенен.
 • Видът елда е уникален по своята същност. Външно той има необичаен цвят, често има почти черен оттенък.В допълнение, това е единственият тъмен вид черен мед, който принадлежи към висококачествения. С ежедневната му употреба е възможно да се отървете от такива сложни заболявания като астма, подагра, радикулит.

  Поглед от елда

 • Ливадният вид има много остър и специфичен вкус, но въпреки това има невероятен аромат. Този мед има положителен ефект върху тялото като обезболяващо средство. Ето защо се препоръчва да се използва под формата на компреси в случаи на натъртвания или ожулвания. Въпросът за полезността не оставя съмнение, тъй като ливадният мед съдържа много основни микроелементи.
 • Медът от цикория може да наподобява ливаден мед както по външен вид, така и по вкус и аромат. Той обаче има по-тъмни цветови нюанси. В медицината видът цикория е полезен като антимикробно средство. Има благоприятен ефект върху централната нервна система, премахва безсънието, депресията, неврастенията, раздразнителността и мигрената. Освен това медът от цикория подобрява мозъчната дейност, работата на сърдечния мускул и кръвоносните съдове като цяло. С изразени антибактериални свойства, той е в състояние да помогне за справяне с тежки респираторни заболявания.

Забележка! В природата има растение, след което пчелите също получават тъмен нектар. Това не е нищо повече от див черен кимион. Той има бели цветя с черна вътрешна чашка, в резултат нектарът е същият, което означава, че медът също ще бъде почти черен.

Всеки описан по-горе сорт се различава по характеристики. Цветовете на меда могат да варират от тъмно жълто до почти черно. Най-скъпият продукт е мед от нектар от кестенов цвят, който е ценен заради богатия си състав. Съдържа много полезни свойства за човешкия организъм. Например, този сорт се счита от съществено значение за здравето на мъжете.

Полезни характеристики

Наред с другите пчелни продукти, всички кафяви видове мед съдържат витамини и микроелементи, необходими за човешкото тяло. Този здравословен десерт има антимикробно и антибактериално действие, укрепва добре имунната система. Препоръчително е да се приемат пчеларски продукти при наличие на нестабилност на кръвното налягане, както и при сърдечни заболявания. Продуктите от кафяв мед прочистват тялото от токсини и токсини.

Продукти от кафяв мед

Ниските разходи за мед от ливада и елда, а с него и богат химичен състав, увеличават популярността на продукта като козметичен продукт. Преди употреба удебелените апипродукти се разтопяват леко на водна баня, чиято температура не трябва да надвишава 40 ° C.

Важно! Когато избирате пчелен продукт с кафяви нюанси, трябва да обърнете внимание на миризмата и вкуса, които със сигурност ще бъдат ярки и богати. И ако завъртите лъжица в нея, нектарът ще бъде наслоен равномерно, без да се стича на струйка. Тъмният мед почти никога не кристализира напълно, но става жилав и плътен.

Причината за тъмната сянка

Много хора се чудят защо медът става тъмен на цвят. Първо, трябва да помислите за цъфтящото медоносно растение, от което пчелата събира прашец. Общоприето е, че колкото повече желязо се съдържа в нектара, толкова по-тъмен ще е неговият сянка и толкова по-големи ползи от такъв мед. Не на последно място роля играе монофлорността на продукта от преработката на пчелите. Например чистият елдови мед има тъмнокафяв тон и ако съдържа други билки, ще се окаже светлокафяв.

Причини за различни нюанси

Оттенъкът на меда зависи от това колко е съхраняван след изпомпване. Видовете елда, които бяха събрани съвсем наскоро, ще бъдат с няколко нюанса по-светли от този, който вече стои в продължение на 6-9 месеца. В допълнение към времето има няколко други фактора, които влияят върху сянката на лакомството. Това е периодът на събиране и присъствието на активни съставки в състава, както и времето, климатичните условия и видовете пчели.

Забележка! Опитните пчелари казват, че пролетният мед винаги е с по-светъл цвят от този, който се събира към края на лятото.

Особености на кафявите видове

Кафявият мед веднага след изпомпването е доста течна консистенция, но увивайки го около лъжица, можете да намерите вискозност. Такива видове са по-трудни за фалшифициране, тъй като повечето от тях почти не кристализират, а стават само по-плътни и вискозни. Тъмният мед съдържа повече желязо и полезни микроелементи. Ако го ядете една седмица, тестовете и общото състояние на организма ще се подобрят. Тъмните видове са полезни за хора с анемия и заболявания на кръвоносната система.

Особености на кафявите видове

За ползите от такъв мед

Медът се счита за незаменим продукт за здравословен начин на живот. Съдържа повече от 190 полезни съединения. Свойствата на тъмните сортове мед се определят от лечебните характеристики на растението, от което е събран прашецът. Цветовата гама на продукта също зависи от билките и времето, когато прашецът е бил събран от насекомите.

Видът мед, събран през пролетта, обикновено е с най-светлите цветове, но колкото по-близо е краят на лятото или началото на есента, толкова по-тъмен ще бъде нектарът. Медът от липовите цветя е бледожълт, от акацията - прозрачен или леко бежов, от слънчогледа - златист, от рапицата - бял мат, а от хедър, елда, цикория - кафяв. Горските сортове ще бъдат от същия цвят. Като цяло се смята, че броят на сортовете мед зависи от броя на медоносните растения.

Важно! Светлите сортове здравословен десерт съдържат повече витамини, докато тъмните сортове съдържат повече желязо, манган, мед и други микроелементи и протеинови съединения. Ето защо тъмните сортове мед се препоръчват за тези, които страдат от анемия.

Друго полезно свойство на тъмния мед е способността да неутрализира и извежда от организма вещества, съдържащи алкохол. Подходящо е да се използва в случаи на интоксикация и силна алкохолна интоксикация.

Знаейки всичко за предимствата на продукта от кафяв мед, както и как да го изберете правилно, можете да си купите не само вкусен, но и здравословен десерт.