Почти всеки е чувал за магическите лечебни свойства на меда. Много хора го обичат заради приятния му вкус, някой оценява полезността му, а някой го използва като заместител на захарта. Пазарът е пълен с най-различни видове, но как все пак можете да различите качествен продукт и да не бъдете водени от недобросъвестни продавачи? Когато избирате, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

  • Цвят;
  • миризмата на мед;
  • наличие на подходящи сертификати от продавача.

Цветът варира в диапазон от кафяви нюанси, вариращи от най-светлите до почти бордо. Има и зелено, което се произвежда от пчелите не от полени, а от сладките секрети на растенията.

Продавачът трябва да притежава сертификат за съответствие, както и ветеринарен сертификат. Но миризмата може да бъде малко трудна. Какъв аромат ще бъде подходящ в този случай, трябва да знаете предварително.

Пчелен мед

Нехарактерна миризма

Изглежда, че медът трябва да има аромат, познат от детството и не трябва да възникват проблеми. Но това не е толкова просто. Много зависи от сорта на продукта и от растенията, с които се произвежда. Условията за съхранение също влияят на вкуса на меда. За да идентифицирате правилно миризмата, е по-добре да слушате два пъти - преди и по време на теста. Защото когато попадне в устата, ароматът може да бъде модифициран или усилен.

Случва се нектарът да може да мирише лошо. Ако правилно определите на какво прилича този неприятен аромат, ще бъде възможно да установите причините за вонята и да решите дали да ядете такъв продукт или да се въздържате. И така, най-често срещаният нестандартен тамян, който повдига въпроса защо медът не мирише на мед:

  • Мирише на урина. Смята се, че ако даден продукт има такава воня, той най-вероятно е изложен на топлина. Условията за съхранение може да са били нарушени. Във всеки случай в него има много малко полезни микроелементи.

    Съвети

  • В аромата се усеща оборски тор. Този знак по никакъв начин не показва дефект или влошаване на продукта. Не забравяйте, че медът абсорбира много добре чуждите миризми. Ако усещате нотки на тор, най-вероятно пчелинът се намира във ферма, където земеделието е добре развито.
  • Нектарът може да мирише на куче. Тази миризма е признак за лошо качество. Не се препоръчва да го ядете. Ако въпреки това покупката вече е направена, можете да я използвате за козметични цели.

Важно! Термично обработеният мед губи своите полезни свойства.

Истински вкус

Ароматът на пресен мед трябва да бъде сладък и приятен. Миризмата зависи от това колко захар се съдържа в нектара. Най-сладки са бялата акация, липата и детелината. Някои сортове имат по-горчиви аромати като кестен, върба или медена роса. Въпреки това, в натурален продукт без добавяне на ярък тамян, може дори да не го усетите.

Ако все пак получавате мед без мирис, защо да не се притеснявате? Всичко е лесно за обяснение, това явление се наблюдава, ако:

  • Продуктът е закупен през зимата, когато не е толкова свеж. Беритбата се извършва през лятото и началото на есента.
  • Медът се съхраняваше в отворен съд. Нектарът може както бързо да абсорбира всякакви миризми, така и да ерозира от тях, поради което такова съхранение води до липса на аромат. Независимо от това, всички полезни свойства се запазват.

Отговаряйки на въпроса защо медът не мирише, спокойно може да се каже, че това е доста често срещано явление и показва липсата на изкуствени аромати или естествени добавки. Такъв нектар може безопасно да се яде.

Съвет! След като срещнахте меда с аромат на карамел в продажба, по-добре е да се въздържате от покупка. Причината за това е обработката при висока температура.

Поради големия брой видове мед в продажба, трябва да можете да идентифицирате продукта с най-естествения състав. В противен случай целта, за която е придобита, няма да бъде постигната и няма да донесе ползи за здравето.