Понякога пчеларите могат да срещнат зелен мед. Това озеленяване няма нищо общо с появата на примеси от прополис в него. Затова пчеларите и потребителите на този деликатес се интересуват дали е възможно да се използва тъмен мед със зеленикав оттенък и защо това се случва.

Причини за озеленяване на мед

Ако наблизо няма растения, произвеждащи нектар и пчелите нямат нектар, те започват да събират растителни екскреции, които също съдържат захар. Лечението с медена роса просто има зеленикав оттенък. В този случай характерният зеленикав оттенък на меда не е признак на разваляне.

Зеленият нектар почти винаги е горчив. Структурата и консистенцията му са малко по-плътни. Това се дължи на наличието на декстриноподобни химични съединения в състава му. Те до известна степен променят вкусовите свойства на меда, което не засяга лечебните му свойства.

Зелен мед

Наличието на зеленикав оттенък се обяснява и с факта, че пчелата е взела нектар от сладка детелина, огнена трева и рапица. Медът също е тъмно маслинен на цвят, ако пчелите са взели нектар от репейските гъсталаци.

Най-красивият зелен нюанс на нектара ще бъде, ако пчела го е събрала в гората. Такъв деликатес помага на хората след продължително заболяване. Възстановява силата след хирургични интервенции, анемия, левкемия. Деликатесът от бор или смърч съдържа огромно количество фитонциди, които допринасят за значителна промяна във вкуса му.

Потъмняване на меда по време на съхранение

При продължително съхранение на нектара при температури над 20 градуса, той променя цвета си. Същият дефект се наблюдава, когато е в алуминиев съд. Много любители на лакомствата с пчели не знаят защо медът потъмнява по време на съхранението и правят големи грешки при това.

Потъмняващ мед

Понякога на повърхността се появява тъмна течност. Това се случва, ако продуктът съдържа голямо количество глюкоза.

Промяна в светлия цвят се получава и при продължително съхранение на пчеларските продукти, дори при нормални условия за това. Това се дължи на факта, че в него протичат характерни химични реакции.

Важно! Колкото по-високо е нивото на киселинност, толкова по-тъмен е цветът на меда.

Потъмняването се предизвиква от увеличаване на глюкозната оксидаза, ензим, произвеждан от фарингеалните жлези. Колкото по-далеч е източникът на нектар от кошера, толкова по-дълго той ще остане в пчелната култура и ще бъде обогатен с ензими. Това обяснява защо медът е черен.

Нектарът съдържа аминокиселини, които реагират със захар, фурфурол и оксиметилфурфурол. В този случай се образуват вещества с характерен тъмен цвят - меланоидини. Именно от тях медът постепенно потъмнява. Промяната на цвета по никакъв начин не засяга полезните свойства на продукта. Тъй като полезните аминокиселини в меда се изразходват, процесът на неговото потъмняване се забавя донякъде. Знанието защо медът става черен помага да се запази свежестта му за дълго време.

Знанието защо медът става черен помага да се запази свежестта му за дълго време.

Защо медът е станал течен

Понякога има ситуация, когато пчелният пчелен мед в буркан е променил структурата и консистенцията си: отдолу той кристализира, а отгоре е течен. Една от възможните причини за това е неправилното съхранение при високи температури.

Други причини за стратификация на наркотиците са:

  1. Незрял продукт може да е влязъл в буркана. Това означава, че водното съдържание в него надвишава 20%.Ако се съхранява неправилно, може да ферментира. Ако продуктът се съхранява на стайна температура, той няма да се влоши.
  2. Сладкото лекарство бързо се разслоява, ако в бурканчето се смесят различни сортове. Свойствата на нектара ще бъдат различни, дори ако той е бил изпомпван при различни метеорологични условия.
  3. Колебания на температурата над 40 градуса. В този случай съставът му се променя значително.
  4. Многослойният мед често е фалшив. Обърнатите въглехидрати, които са в течно състояние дълго време, могат да изплуват на повърхността. Фалшивият продукт има много неестествени примеси: пяна, мътност и др.

За да се предотврати разслояването на меда, той трябва да се съхранява при стайна температура в херметически затворен съд. Най-добрите контейнери за съхранението му са стъкло, керамика.

Защо медът е станал течен

Тъмен мед

Медът, който е кафяв, почти черен на цвят, ще се произвежда от онези пчели, които събират медена роса и медена роса от иглолистни дървета. Много тъмен мед се получава от сладките секрети на смърч, бор, ела и лиственица. Присъствието им дава отговор на въпроса защо медът е много тъмен.

Медът се нарича още черен, събран от черния кимион на Египетската планина. Това е един от най-добрите налични лекарствени продукти.

Забележка! Египтяните вярват, че могат да лекуват почти всички болести.

Много собственици задават въпроса защо медът в буркана е потъмнял. Това означава, че е бил съхраняван неправилно, поради което някои от аминокиселините му са реагирали със специфични ензими.

Тъмният мед е много по-здравословен от обикновения мед. Съдържа много повече манган, желязо и кобалт. Такъв продукт не кристализира, но е много по-трудно да се съхранява. Може да ферментира, така че най-доброто място за съхранение е в хладилника.

Тъмният мед е много полезен

Типични лечебни свойства на черен пчеларски продукт:

  • подобрява състава на кръвта при анемия и левкемия;
  • помага при настинки и вирусни патологии;
  • помага за възстановяване на организма след химиотерапия и операция;
  • има изразен бактерициден и антисептичен ефект;
  • когато се прилага външно, зеленият мед перфектно дезинфекцира рани и порязвания;
  • попълва запасите от калий.

Забележка! За да проверите дали истинско лечение на медена роса, трябва да приготвите смес от негасена вар с вода (1 част вар на 2 части вода) и да я вливате в продължение на 5 часа. След това 1 част от сместа се добавя към 10 части от сладостта. В бъдеще такава смес трябва внимателно да се кипи. При фалшивата утайката няма да изпадне.

Знаейки защо медът потъмнява, помага да се запазят полезните му свойства. Ако поддържате меда в подходящи условия, той няма да промени свойствата му. Някои сортове черна сладост са много ценни.