Много собственици на лични парцели и вили са изправени пред проблема с нашествието на оси и стършели. Насекомите помагат на градинарите да получат по-богата реколта чрез унищожаване на вредители, но те също могат да бъдат опасни за човешкото здраве. Ухапването на един стършел или оса може да причини тежки алергии, така че насекомите не трябва да се оставят да се заселят на мястото. За пчелина подобен квартал също не предвещава нищо добро. Осите и стършелите унищожават пчелите, като по този начин причиняват непоправими щети на пчеларите. За да се отървете от неприятните съседи се използват различни методи. Капанът за оси и стършели е ефективно средство за премахване на натрапници. Има фабрично проектирани капани, които могат да бъдат закупени в магазина, а също така е възможно да ги направите сами от наличните инструменти.

Ухапване от оса или стършел може да има различни ефекти върху тялото. Може да се появи обичайният оток и да се появи анафилактичен шок.

Как да направим ефективен капан

За да се отървете от опасните насекоми и да не излагате себе си и близките си на опасността да получите отровна ухапване, трябва да проучите възможностите за правене на капани.

Капан за стършели

Как да хванем стършели:

  • За тази цел най-подходящи са обикновените пластмасови бутилки. Трябва внимателно да отрежете горната част, така че да получите малка фуния. Не е необходимо да се използва запушалката. На дъното на бутилката е поставена стръв (парчета плодове, сладки зеленчуци). След това фунията се вкарва с тясното гърло надолу. Този дизайн ще позволи на насекомите да влязат вътре, но няма да могат да излязат, защото ще пълзят по стените на бутилката. Това е най-евтиният и издръжлив капан за стършели за домашни любимци.
  • Подобен капан за насекоми може да се направи от стъклен буркан с винтов плот. При този метод трябва да изрежете с остър нож кръстовиден отвор в капака и да огънете ръбовете навътре. На дъното на буркана трябва да се постави сладка стръв и да се завинтва капака. Насекомите ще бъдат добри за улов на сладък сироп, ферментирало сладко и риба.

Как да хванем стършели правилно

За по-голяма ефективност трябва да направите няколко капана и да ги поставите в целия обект, за предпочитане далеч от пътеките, по които хората вървят. С натрупването на уловените насекоми устройствата се заменят с нови структури. Ако не искате да правите други капани, можете да ги изпразните, без да пренебрегвате мерките за сигурност. Препоръчва се първо да се напръска какъвто и да е инсектициден агент в бутилката или кутията. След като стършелите умрат, можете да отворите капана и да изтръскате съдържанието.

Произведените конструкции могат да бъдат окачени на дървета. За да направите това, трябва да направите дупки в бутилките и да поставите там низ или въже. Ако след известно време само няколко насекоми са били уловени в капана, той трябва да бъде преместен на друго място.

Банков капан

Важно!Ако в района има голям брой насекоми, най-добре е да вземете големи контейнери за направата на капани. В този случай не е нужно да сменяте и изпразвате структури твърде често.

Кога да зададете капани

През пролетта дамите и младите стършели започват да летят, това е най-доброто време за поставяне на домашни капани. Отърваването от насекоми през този период ще ви позволи да защитите сайта си от заселване и атаки от натрапници. Но не бива да забравяме, че ако стършелите се появяват в малки количества, не трябва да се отървете от тях, тъй като те са добри опрашители на растенията.

Капанът за стършели завинаги ще предпази задния двор или пчелина от голям брой хищни насекоми и собствениците не трябва да се притесняват за безопасността на домакинството. Освен това е лесно и лесно да го направите от импровизирани средства със собствените си ръце.