Царевицата може да се отглежда в различни региони и климат. Той се подразделя на сортове: захар (за консервиране), подобен на зъб (за хранене на птици), пръсване (за пуканки), кремък (за зърнени храни и брашно). Възможно ли е да засадите царевица в земята във вашата лятна вила? Да, но първо, за по-добра кълняемост, трябва да накиснете семената.

Подготвителна работа

За да получите разсад, трябва да ги покълнете правилно. Този метод работи, ако метеорологичните условия възпрепятстват кацането. Трябва ли да накисвам семена от сладка царевица? За сесия за домашно накисване семената се потапят във вода или антибактериален разтвор, преди да бъдат хвърлени в дупките.

Можете да вземете парче тензух, да го навлажнете в топла вода, да изстискате и да поставите царевичните зърна. Тази тъкан ще позволи на семената да получат въздух.

Важно! Ако използвате друга тъкан, трябва да отворите парчето, за да позволите на зърната да дишат.

Дори не е нужно да се чудите дали е необходимо да се накисва царевица преди засаждането, трябва да я вземете и да го направите. Такива манипулации имат много предимства:

  • способността да се избират най-силните зърна преди засаждане;
  • тези семена, които са се излюпили, определено ще дадат реколта;
  • същото време на покълване;
  • поради необходимия етап на растеж изборът на фураж и грижи се опростява.

Как се накисва царевица преди засаждане

Как да накисвате царевица преди засаждане? На първо място, трябва да се създадат добри условия за семената преди засаждането през пролетта. Тук е важен балансът: не е нужно да удавяте посадъчния материал и да не го изсушавате.

Земеделските производители трябва да засаждат семена внимателно, за да не повредят крехката коренова система. Усилватели на растежа и стимуланти могат да бъдат изпробвани преди отглеждане на разсад.

Засаждане на сеитба

Семената трябва да се подготвят преди засаждането. Колко пъти трябва да киснат? Обикновено са достатъчни няколко дни. Когато засаждате царевични зърна, почвата трябва леко да се разрохка и оплоди. Препоръчително е да засадите културата там, където тиквата е нараснала миналата година.

Засаждане на царевични семена на открито

Дупките са направени с дълбочина 10 см с интервал от 50 см. Дори неопитен земеделски техник може да засажда царевица. Лесно е да се грижите за нея. Ако се използва сухият метод, тогава във всяка дупка се изсипват 5 зърна. След 1,5 седмици семената ще започнат да покълват. Ако попаднете на слаби издънки, те трябва да бъдат премахнати. Покълналите семена се засаждат на 1 брой, тъй като шансът някои семена да не пуснат корени е минимален.

Време за кацане

Важно! Семената се накисват преди засаждане. След това, когато сланите свършат, около месец след засаждането на семената, можете да извършите работа по засаждане в подготвената почва. За да може растението да се вкорени на ново място, трябва леко да навлажнете саксията с разсад и да извадите разсада с бучка пръст, която съдържа субстрата.

Грижата за царевицата е проста: достатъчно е фермерите редовно да разрохкват почвата и да извършват плевене. Такива манипулации се извършват, докато корените и кълновете станат по-силни. Всеки ден или през ден, трябва да изпръскате растението. За да направите това, поръсете стъблата със земя. Hilling позволява:

  • задържат влагата;
  • запазват хранителни вещества след дъждове;
  • активират активния растеж на корените;
  • подобряване на въздушния поток;
  • предотвратяват появата на болести и билки.

Капково напояване в страната

Как се сее царевица

Когато отглеждате реколта от царевица, изберете зона от подветрената страна, така че силният вятър да не разруши лехите. И почвата се подготвя предварително, от есента: те изкопават земята в избраната зона на дълбочина 30 cm.

За справка! Ако парцелът е малък, царевицата може да бъде засадена до други култури. Краставиците могат да бъдат добри съседи.

Както краставиците, така и царевицата трябва да се засаждат на интервали от 30 см. В почвата се нанася тор с азотно съдържание. При засаждане е препоръчително да се използва метод на кръстосване, което ще спести място. Царевичните стъбла могат да се използват за свързване.

Краставиците, засадени в квартала, по никакъв начин не пречат на растежа и развитието на царевицата. Всяко растение запазва полезни микроелементи. Царевицата е толкова непретенциозно растение, че можете да засадите трета реколта до нея, например грах.

За да може растението да даде много уши през сезона, зърната трябва да се накиснат на етапа на отглеждане на разсад. Разделянето на болните уши ще помогне да се запази царевицата като семе за следващото засаждане, докато на добрата царевица трябва да се остави да изсъхне на слънце или в добре проветриво място.