Всеки градинар би искал да види вечнозелено, красиво растение с ниска поддръжка на мястото си. Най-често тези насаждения включват иглолистни храсти и дървета. За украса на градински и лични парцели се използва вид иглолистно дърво като туя. Лесно се поддава на подстригване, от него можете да оформите причудливи фигури, както и да изграждате живи плетове.

Описание

Туя принадлежи към семейство Кипарисови. Дойде в Русия от Северна Америка. Тези дървета радват градинарите през цялата година с гъстата си зелена корона. Всеки сорт от това дърво има своя специфична иглолистна миризма. Средната продължителност на живота е около 75 години. Има видове, чиято възраст надхвърля границата от 100. Днес са известни повече от 35 вида от това иглолистно дърво. Всички те се различават по характеристики. Първата визуална разлика, която забелязвате, е цветът. Цветовата палитра е много широка: от наситено синьо до горчица.

Туя

Дървото има повишена зимна издръжливост, непретенциозно към състава на почвата, не изисква постоянни грижи, устойчиво на суша. Често се използва като добавка към озеленяване на растения. Някои сортове се използват като независими декорации в ландшафтния дизайн.

За здравето на едно дърво може да се съди по иглите му. Ако зелените на туята са сочни, съответстват на цвета на сорта, тогава дървото е здраво и не изисква допълнително поливане и дресинг. Ако клоните и иглите са сухи, са придобили жълто-кафяв оттенък, дървото се нуждае от допълнителна влага и минерално торене.

Също така трябва да изберете правилния контейнер, в който можете да засадите туя. Тъй като това дърво е доста голямо, саксията, в която расте, трябва да нараства с 1,5 размера при всяка следваща трансплантация. Кореновата система трябва да се чувства свободна в контейнера.

Важно! Туята се разпространява на места, защитени от ветрове и течения. Много младите разсад изискват подслон за зимата, в продължение на няколко години. Дървото може да се отглежда както на открито, така и у дома. Препоръчително е да се спазва температурният режим за дърво, което расте у дома. Температурата не трябва да спада под 8 ° C и да се повишава над 20 ° C. Тоест, в апартамент, при стайна температура, семената ще се развият добре.

В допълнение към факта, че дървото се използва в ландшафтния дизайн, отделните му елементи се използват в рецепти за традиционна медицина. Тинктури и отвари се приготвят от шишарки и игли, добри лечебни чайове се получават от кората, а етеричните масла помагат да се отървете от първоначалните признаци на синузит и синузит.

Покълване на семена у дома

За да украсите парцела с декоративна туя, разсадът му може да бъде закупен в детската стая или можете да го засадите сами. Отглеждането на туя от семена самостоятелно у дома е по-изгодно от закупуването на голям брой разсад в разсадници.

За да се засадят семена от туя, те трябва да бъдат събрани. Те се събират от шишарки, които растат на туя през първата година на плододаване. Конусите на семената лесно се отчупват от клоните на дървото, поставени в топла стая, така че да се отворят.Не си струва да се забавя процесът на засаждане, тъй като няколко месеца след като семената са изпаднали от конусите на семената, няма да е възможно да ги покълнат, тъй като тяхната кълняемост намалява с повече от 50%.

Семена от туя

Как да отглеждаме туя от семена, получени по този метод? Най-естественият начин за отглеждане на туя от семена е засяването им в земята за зимата. При този метод сеитбата се извършва в началото на декември и семената не се накисват, не се изискват допълнителни лекарства, които ускоряват растежа на растенията. Първите издънки могат да се видят през пролетта, след края на замръзването на почвата. На пръв поглед изглеждат като разсад от копър. През първата година след засаждането туята ще нарасне не по-високо от 10 см. През втората година растежът й ще достигне около 25 см. През третата година ще нарасне до 50 см.

Има и друг начин как да отглеждате туя от семена у дома. Развъдният метод се състои в обработка на посадъчния материал със студ. За това семената от туя се поставят в съд с мокър пясък или дървени стърготини и се поставят на студено място, където температурата не се повишава над 5 ° C.

Забележка! Най-добрият вариант за поставяне на контейнери със семена е долният рафт на хладилното отделение.

Засаждане на семена в земята

Засаждането на семена, покълнали по втория метод, се извършва в началото на февруари. Контейнери с покълнали семена се поставят под лампата, за да може земята да се загрее и разсадът е доразвит. В дъното на контейнера трябва да има дренажен слой с височина около 3-4 см. За това можете да използвате въглен, експандирана глина или дори пяна. Вторият слой е почвената смес. Подготвената почва за отглеждане на иглолистни храсти и дървета се счита за най-добрият вариант за почвена смес, предназначена за отглеждане на туя от семена. На почвените пакети можете да намерите инструкции стъпка по стъпка за подготовка на земята за засаждане на семена и разсад. Третият слой трябва да бъде пясък. Тя трябва да е висока около 2-3 см. Преди да се засяват семена в тази почвена смес, тя се обработва със слаб разтвор на калиев перманганат. Това се прави, за да се освободи почвата от бактерии. Семето е поставено в шахматна дъска. Разстоянието между тях не трябва да бъде по-малко от 1 см. След засаждането разсадът се напръсква с топла вода и се покрива с парников филм или агрофибър. Тези контейнери трябва да бъдат разположени в помещение, което поддържа температура около 20 ° C. Когато се появят първите издънки, контейнерите се изнасят на хладно място, което е добре осветено от слънчевите лъчи.

Засаждане на семена от туя в земята

След 2 месеца парниковият филм или агрофибър, които са покрили контейнерите със семена от туя, могат да бъдат премахнати. Ако корените са видими на повърхността на почвата, те трябва да бъдат поръсени с пясък. През първата година растенията трябва да бъдат покрити с пръст.

Година по-късно, през пролетта, когато сланите напуснат и земята се затопли малко, разсадът на туята може да се гмурка. При бране разсадът на туя се нуждае от витаминни добавки. Също така е необходимо да се прилагат торове, съдържащи голямо количество азот. Препоръчително е да не оставяте земята да изсъхне, но поливането трябва да бъде умерено. През втората си зима разсадът на туя все още не е готов да расте на открито, дори и с необходимото покритие. Най-добрият вариант би бил да поставите саксиите за разсад в оранжерия. През пролетта растенията трябва да се закалят. За това саксиите с разсад се изнасят на открито. Можете да ги трансплантирате на открито още през есента.

Покълнали семена от туя

Трансплантация и грижи на открито

Но на твърде засенчено място иглите няма да са наситени в зелено, короната няма да е толкова плътна. Едно добро място би било полусянка, защитена от ветрове и течение. За засаждане на разсад трябва да се подготви яма за засаждане с дълбочина 1 метър. Ширината трябва да бъде най-малко 80 см. Тъй като разсадът се засява по метода на претоварване, в дупката трябва да се поставят корените на растението с буца пръст.На дъното на ямата за засаждане трябва да се излее малък слой дренаж под формата на дървесна пепел или експандирана глина. Почвата, с която растението ще бъде покрито, трябва да се смеси с органични торове. При засаждането е важно да се гарантира, че кореновата шийка не навлиза дълбоко в земята, а е над нейната повърхност. Разсадът трябва да бъде покрит със земя, смесена с пясък или торф в съотношение 1: 1.

В зависимост от това кой сорт туя седи на мястото, се избира разстоянието между ямите за засаждане. Ако дървото е кратко и компактно, разстоянието може да бъде около 1 метър. Ако растението е високо, с разклонени клони, по-добре е да се придържате към интервал от 4 метра. За дървета, които се отглеждат като жив плет, може да се спазва интервал от 1 метър, независимо от сорта и размера.

Забележка! Подготвените разсад се засаждат в земята на място, което е на сянка, а не на пряка слънчева светлина, защото дърво, което ще бъде изгорено от слънцето, в бъдеще ще се развива по-зле, ще наранява повече и т.н.

След трансплантацията на дървото на постоянно място, можете да приложите първата горна превръзка, която включва всеки стимулатор на растежа. През пролетта туята се нуждае от хранене с калий и фосфор. Такова хранене се извършва на два етапа с разлика от две седмици. Можете да се грижите за растението и да го поливате два пъти седмично. Поливането е необходимо не само за ямата за засаждане, но и за короната на дървото. Ако в дървесината липсва влага, горната част ще започне да изсъхва. Когато напоява клоните на дървото, той издава специфичен иглолистен аромат, а самите зелени стават богати, зелени и здрави.

Растението се нуждае от подхранване два пъти годишно. Въвежда се при разхлабване. Коренната дупка трябва да се мулчира с дървени стърготини, черупки от ядки.

На бележка. През първите три години от живота растението не се подрязва. Дървото трябва да набере сила и да се вкорени на постоянно място.

Болести и вредители

Основният вредител, който заразява короната на туята, е сивата листна въшка. В присъствието на този вредител иглите пожълтяват и падат. На първо място, листните въшки ядат долните издънки. За да се отървете от листните въшки, той се третира с карбофос.

Друг вредител, който може да развали младите издънки на туя, е 5 мм пеперуда, наречена петнист молец. Когато едно дърво е повредено от този вредител, издънките първо стават кафяви и след това изсъхват. За да прогони вредителя от растението, туята се третира с пиретроиди. Това се прави на няколко етапа, с интервал от 15 дни.

Фалшивият щит атакува ствола на дървото под кората. Фалшивият щит напуска дървото, когато е поръсен с карбофос и актеллик.

Сива листна въшка

Ларвите на телени червеи се хранят с кореновата система на растението. Те се размножават добре в почви с висока киселинност. Отървете се от ларвите през есента, когато изкопавате мястото. В този случай трябва да се отървете от повишената киселинност. Ако има много телени червеи, в почвата се внасят препарати, съдържащи диазолин.

Най-опасното заболяване, характерно за туята, е късната болест. На първо място, това засяга кореновата система на дървото. Туя има следните симптоми:

  • Отгоре започва да изсъхва;
  • Дървото е покрито със сив цвят;
  • Багажникът, близо до кореновата шийка, става мек.

Това заболяване най-често се появява в твърде влажна почва. Дървото, в случай на заболяване, се третира с фунгициди. Тъй като късната болест е гъбичка, при силно разпространение на това заболяване се препоръчва да се промени земята и да се вземе старата, заедно с гъбичните спори, далеч от мястото.

Фитофтора

Ръждата и шута се считат за опасни гъбични заболявания. Тези заболявания се характеризират с потъмняване и падане на иглите. С ръжда и шуте, засегнатите клони се изрязват и изгарят. Също така дървото се обработва с лекарствени препарати.

Отглеждането на туя от семена у дома не изисква диплома за висше образование. Достатъчно е да имате минимални познания за грижите за разсад и е осигурена декорацията на ландшафтния дизайн на сайта.