Туя принадлежи към непретенциозните вечнозелени растения от семейство Кипарисови. Има закрити видове и такива, които растат на открито и се използват широко в декорацията на градината.

Отглеждането на туя у дома е възможно от резник. Този метод има няколко предимства пред отглеждането с помощта на семена. Туя, отгледана от резник, запазва сортови качества и растението става пълноценно през втората или третата година от живота. Недостатъкът е, че 70-80% от растенията от всички събрани резници оцеляват.

Отглеждане от резници

Как да отглеждаме туя от клонка у дома? Туя е непретенциозна и отговаря както на топлия климат, така и на условията на Урал и Сибир. След това ще разгледаме как протича процесът на размножаване на туя с дръжка.

Избор на сезон за засаждане на растение

Туята може да се размножава през есента или пролетта. И двата периода имат своите плюсове и минуси.

Ползи от есенното развъждане:

 • вероятността за получаване на здрав посадъчен материал е по-висока;
 • броят на резниците, които загиват поради липса на влага, е по-малък, тъй като движението на хранителната течност се забавя.

  Туя

Недостатъкът е, че ще отнеме повече време за вкореняване, тъй като есента е период на покой.

Пролетният размножителен сезон е средата на пролетта (март и април). Предимството на пролетните резници е, че храстите започват да растат отново и отрязаните издънки са най-добре подготвени за образуване на корени и по-нататъшен растеж. Недостатъкът е необходимостта от резници в голямо количество вода поради активен растеж. Поради тази причина дори краткосрочната липса на влага застрашава появата на корена.

Избор на посадъчен материал

За посадъчен материал се избират млади клонки. Растението, от което трябва да се режат клони, трябва да е на не повече от три години. Изрезките трябва да отговарят на следните параметри: дължина - не повече от половин метър, в края има парче кора, диаметър - 5-8 мм.

Как да подготвим резник

Есенното прибиране на резници се случва в средата на есента - октомври. За прибиране на клони трябва да се избере облачен ден. Издънките са най-добре откъснати от върха на растението. Ако растението е високо, тогава изборът трябва да се направи в полза на клони на възраст 3-4 години. Струва си да изберете резници, покрити с дърво, с дължина не повече от половин метър. Клончето трябва да бъде откъснато от дървото с рязко движение, така че в края да остане парче кора.

Изрезки от туя

Образуването на корени в иглолистните растения е трудно; за да се улесни този процес, трябва да се спазват някои правила.

Правила, които трябва да се следват след изскубване на клонка от туя:

 • основата на посадъчния материал се нарязва косо;
 • кората в близост до среза се отстранява;
 • разрези се правят по издънката;
 • иглите се отстраняват през целия летораст, с изключение на върха;
 • целият процес се извършва в рамките на кратък период от време, така че стъблото да няма време да изсъхне.

Как да изкорени туя с дръжка

Има няколко начина за изкореняване на туя. Те се различават за есенния и пролетния сезон.

През есента се предпочитат следните методи:

 • във вода;
 • в основата;
 • в тъканта.

Вкореняването на резници във вода е най-простият метод.За да направите това, трябва да излеете вода в контейнера и да поставите клонките там, така че зелената част да е над повърхността на течността. Не поставяйте повече от три резници в контейнера. Посадъчният материал се поставя на хладно място с естествена светлина.

Забележка! Редовната вода не съдържа хранителни вещества, така че резниците с този метод на вкореняване имат ниска степен на оцеляване.

Следващият метод за вкореняване е със субстрат. Резниците се поставят във вода за 12 часа. За тях се подготвят контейнери с много отвори за вентилация. Отдолу се поставя дренаж (експандирана глина или чакъл). Почвата е смес от торф, листна почва и пясък. Сместа се калцинира и се излива с разтвор на манган. След това трябва да напълните контейнерите с подготвения субстрат и да направите вдлъбнатини около 15 милиметра. Клоновете се спускат в дупките под ъгъл от 60 градуса. Отгоре субстратът се поръсва с пясък и се уплътнява.

Методът за вкореняване в тъканите е най-ефективен и лесен за поддържане. Намалява се рискът от загниване на корените. За този метод се вземат найлонов плик, мъх (сфагнум), парче плат, стимуланти на растежа.

Мъхът се накисва в преварена хладна вода за 2-3 часа. Накиснат мъх трябва да се постави в средата на тъканта, върху него се поставят резници, като се спазва разстоянието между тях. Платът е сгънат, така че зелената част да не стърчи. Платът е завързан с въже или ластик. Опаковката трябва да се постави в торба и да се окачи на добре осветено място (до прозореца) у дома.

Забележка! Не закачайте торбичка с резници отстрани, която е прекалено слънчева.

През пролетта е по-добре да отглеждате резници в земята. За да направите това, трябва да поставите клоните в разтвор със стимуланти на растежа за един ден. Поставете дренаж и пясък в контейнери с голям брой дупки. Пясъкът се накисва във вряща вода и след това се излива с разтвор на манган. Резниците трябва да бъдат засадени в охладен субстрат на дълбочина 15 милиметра. След засаждането контейнерите се поставят в оранжерия или оранжерия. Температурен режим, подходящ за разсад: минимум 17 градуса, максимум - 23. Грижата за резници се състои в ежедневно пръскане, при горещо време - поливане два пъти на ден.

Важно! Зелената част не може да се навлажни, тъй като съществува риск от гниене.

След два месеца ще започнат да се появяват корени.

Препарати за подобряване на образуването на корени

След изрязване на резниците и подготовката им за по-нататъшно вкореняване издънките се поставят в разтвор на стимулатор за образуване на корени. В буркана с лекарството издънките са от 12 до 24 часа. За да се стимулира появата на корени, се използва лекарството Kornevin или Kornerost.

Правила за засаждане на резници на открито

Резниците, събрани както през есента, така и през пролетта, трябва да се отглеждат. Туя трябва да се отглежда в училищата. Това е името на специалните лехи, където разсадът ще расте 2-3 години. Пролетните резници могат да бъдат засадени навън през септември, а есенните резници само през следващата година.

Засаждане на резник

Условия за отглеждане на туя в открито поле:

 1. пресаждане на разсад в училища:
 • площта за училището е избрана на полусянка;
 • почвата се изкопава и към нея се добавя торф;
 • саксиите с резници се поливат, за да се осигури лесно извличане;
 • резници се засаждат в училище, разстоянието между разсад е 25 сантиметра;
 • поливане.
 1. след 2-3 години трансплантирайте на постоянно място.

Как да се грижим за младо растение

Младото дърво се нуждае от поливане всеки ден, а също така се нуждае от хранене. Първите торове се внасят веднага след засаждането на ново място. Стимулантите на растежа се използват като подхранване, те са необходими за успешно вкореняване и повишаване на имунитета. Почвата под разсада трябва редовно да се разрохква. Грижите включват премахване на плевелите и мулчиране. За зимата младите растения са покрити с полиетилен, листата се полагат на земята под корените.През пролетта, когато стане по-топло, подслонът се премахва.