Медът е продукт от жизнената дейност на пчелите, който се цени заради полезния си състав. Съдържа много витамини и минерали, които са необходими за човешкото тяло и често се използват за медицински цели. Най-ценен е продукт с интересен цветен аромат и сладък вкус. Но има моменти, когато мед с горчивина се среща. Струва си да се разбере какъв вид мед е и какви са причините за горчивината.

Горчив мед какво е това

Днес за консумация се използват много разновидности на продуктите. В по-голямата си част всички сортове имат сладък вкус, благодарение на който пчеларският продукт е обичан от възрастни и деца. Но случаите, когато след мед в устата се появява горчивина, също не са необичайни.

Това се превръща в особено силен удар за начинаещи в пчеларството, защото възникват много въпроси, които трябва да се решават постепенно. Възможно е продуктът с горчивина да не се различава по никакъв начин по характеристики. Не трябва да забравяме, че има голямо разнообразие от сортове, чиято разлика може да бъде не само състав, но и вкус.

По произход в ботаниката се определят няколко вида мед:

 • Цветен произход - отнася се до резултатите от работата на пчелите за събиране и обработка на цветен прашец. Този сорт включва нектар от същия вид растения или смес от различни цветя;
 • Медена роса - оказва се, когато пчелите обработват медена роса и медена роса, събрани от широколистната част;
 • Смесени произход (смесване на цветен прашец и медена роса).

Меден мед

В зависимост от растението, от което се събира прашецът, се разграничава медът:

 • Лайм - има светложълтеникав цвят. Интересен, ярък аромат на цъфтяща липа. В зависимост от местоположението на липите, медът може или не може да има горчивина. Течна медена маса - прозрачна, има зеленикав оттенък;
 • Елда - може да варира в цвят от тъмно жълт до тъмно кафяв с интересен червен оттенък. Произвежда интересен остър вкус;
 • На слънчогледи - обикновено светло златист на цвят, яркостта става още по-голяма под слънчевите лъчи. По своите вкусови характеристики има тръпчив вкус и приятна миризма на слънчоглед;
 • Кипарис - става бял след кристализация. В течна форма е лек, с лек зеленикав оттенък. Отличава се с деликатен аромат и приятен вкус;
 • Акация - лесно се разпознава по своя фин, деликатен аромат и бял цвят със зеленикав оттенък. След кристализацията става златист на цвят;
 • Памучно растение - първоначално подобен на вода, прозрачен или изключително бял. Той се откроява със своя необичаен особен аромат и приятен вкус. Прясно набраните продукти веднага имат вкус на растението, от което е събран поленът;
 • Детелина - се разделя на 2 вида: бяла детелина и червена детелина. Първият вид е бял, прозрачен, предимно със зеленикав оттенък и ярък вкус. Вторият тип се различава само по червено-жълт цвят и по-дълга кристализация.

Суровини за горчив мед

В допълнение към прашеца, пчелите могат да събират и преработват други вещества в лакомство. И така, събирайки падането на работника, те получават суровини за горчив мед. Секретите от листни въшки, разположени върху листата, се считат за медена роса. Такива вещества привличат насекоми със сладък вкус и плътна консистенция.

По-голямата част от падока е зеленина от дървета и храсти, но малки капки могат да се търкалят на земята. Пчелите успяват да съберат най-голямо количество секрети върху липа, клен, топола и орехови дървета.

Друг материал, който дава горчив мед, е медена роса. Медената роса е сладък на вкус отделяне на игли, смърчове и борове, за появата на които насекомите не са необходими. Увеличение на освободеното вещество се получава по време на рязка промяна на температурата и ниска влажност на въздуха. Причината, поради която ивичестите насекоми започват да събират медена роса и медена роса, е, че в летящата част няма или няма достатъчно източници на нектар. Това често се случва в горещо и сухо време.

Физически свойства на меда

Продуктите от медна дървесина от мека дървесина могат да бъдат идентифицирани по техния цвят, който може да варира от светъл до тъмен кехлибар. По консистенция е вискозен, разтяга се, най-често има специфичен горчиво-кисел вкус и неприятна миризма. Тези свойства са свързани с високо съдържание на летливи масла и смоли. Кристализацията на такъв продукт отнема много повече време, отколкото обикновено.

Причини защо медът е горчив

Често яденето на мед се появява горчив послевкус и въпросът е, трябва ли медът да има горчив вкус. Има повече от една причина медът да има горчив вкус. На първо място, трябва да се разбере, че разнообразието от сортове медени продукти се различава помежду си не само по състав и хранителни свойства. Цветът, вкусът и ароматът могат да се различават. Това не означава, че продуктът не е подходящ за консумация.

Производството на мед с горчив вкус може да се дължи на няколко причини. Първата стъпка е да се изключи началото на ферментацията на продукта. Нарушаването на технологията за събиране и съхранение на пчелни отпадъци провокира ферментация.

Характерен горчив вкус се счита за такива сортове мед като:

 • глухарче;
 • хедър;
 • метличина;
 • рапица;
 • иглолистни;
 • зелено.

В по-голямата си част тези сортове са горчиви поради голямото количество смоли и етерични масла в продуктите. Наличието на такива съставки не прави меда опасен или вреден. Според много пчелари такива сортове се използват най-добре за профилактика и лечение.

На бележка! Наличието на горчивина в сортовете цветя може да показва продукт с лошо качество в резултат на смесването на няколко различни сорта. Химичните примеси също могат да причинят неприятен вкус. Наличието на такива компоненти може да провокира отравяне и е опасно за консумация и по-нататъшна употреба.

Друга причина за появата на горчив вкус може да бъде нарушение на температурата на съхранение. Поради неопитност, много начинаещи започват да подгряват продукти от мед, без да навлизат в процеса в детайли. Резултатът е горчивина и миризма.

Пияният мед се счита за опасен за консумация. Този продукт е резултат от събирането на цветен прашец от растения, съдържащи токсични вещества. Въпреки че такива случаи са много редки.

Какъв мед е горчив и има горчив вкус

Мнозина не разбират защо има горчив мед, ако има нормален продукт. Но такива сортове са не само полезни, но понякога и необходими за организма, поради богатия си състав. По-горе беше описано кой мед с горчивина не вреди на здравето. Полезните разновидности включват:

 • мед от глухарче;
 • мед от хедър;
 • мед от рапица;
 • мед от метличина;
 • мед от елда;
 • кестен;
 • розмарин.

Всички тези растения придават известна горчива нотка по време на обработката, но се считат за полезни. Трябва да контролирате количеството горчив ензим, така че трябва да ги ядете, смесвайки с други храни. Можете да опитате да смесите няколко различни сорта преди ядене, опитвайки се да прикриете горчивината. Правилният тандем ще помогне за неутрализиране на досадния вкус.

Трябва да се има предвид, че случаите, когато горчивината не е типична за медения сорт, показват разваляне на продукта. Това означава, че такъв мед не може да се консумира и е нежелателно да се използва за хранителни цели.В този случай е по-добре да се отървете от такъв продукт.