Лятото е времето на появата на опрашващи насекоми. Полезните насекоми не само вършат важна работа за плододаването на дърветата, но и случайно сблъсквайки се с човек, могат да причинят силна болка с ужилването си. Не само пчелата може да боде, но и нейният близък роднина - пчелата.

Пчелата има по-голямо телосложение, лети по-бавно и е спокойна по природа. Но ужилването от пчела е по-болезнено от ужилването от пчела. Ухапването е условно име, защото пчелата удря с ужилването, което се намира в долната част на корема му. Ужилването на пчела е гладко и кухо, изпълнено с отровно вещество вътре и има принципа на спринцовка. При контакт с човешкото тяло насекомото инжектира част от отровата, докато самото ужилване от пчела не остава в кожата, за разлика от ужилването от пчела, което има формата на харпун. Следователно една пчела може да ужили няколко пъти.

Пчелата атакува в случай на опасност за живота си или за да защити гнездото, където живее роят. Насекомото ужилва само отворени области на тялото. Пчелите често се стъпват или кацат върху тях и са привлечени от сладки аромати или флорални парфюми. Любопитните деца често се срещат с нападение от насекоми. Градинар може случайно да изкопае гнездо на пчели под земята. За да избегнете сблъсъци с Hymenoptera, трябва също да избягвате да ходите боси по полята на детелината или да лежите на цъфтяща трева. Работливата пчела може да бъде намерена и на тъмно.

Пчела

Какво да направя, ако е ухапан от пчела

Еднократното ухапване от пчела не представлява повишена опасност за здравия човек. Дозировката на инжектираната отрова е микроскопична. На мястото на ухапването има остра болка, подуване и зачервяване.

Раната се дезинфекцира с антисептични средства и се прилага студ. Болезнените усещания обикновено отшумяват в рамките на половин час след контакт с насекомо, други симптоми могат да продължат няколко дни и обикновено не изискват специално лечение.

Но масивна атака на насекоми, например, когато гнездото е отворено или повредено, може да причини силно опиянение, като в този случай няма да е възможно да се направи без медицинска помощ. Повече от 10 едновременни ухапвания на възрастен и 5 на дете се считат за множество. Първото нещо, което трябва да направите, ако бъде ухапано от пчела, е да проследите възможните алергични реакции.

Също така е опасно попадането на отрова върху лигавиците, очите или гърлото. Областите на лицето, шията и езика имат добро кръвоснабдяване, така че на тези места има по-бързо усвояване на отровата и развитие на оток, опасно задушаване.

Допълнителна информация. Бременните жени, по време на кърмене и деца са изложени на риск от ухапване от пчела.

Необходимо е да се вземе решение, когато пчелите са ухапали какво да правят, ако това се е случвало многократно в рамките на 2-3 дни, по препоръка на лекар, тъй като съдържанието на токсини в кръвта в този случай ще бъде надвишено и вероятността от алергични реакции ще се увеличи.

Ухапан от пчела, ръката е подута и зачервена

Винаги се появяват отоци, отоци и увеличаване на размера на мястото на пункцията и са резултат от реакцията на кожата към отровата, особено когато ужилването навлезе в кръвоносния съд. Също така на мястото на ухапването има зона с неравномерно зачервяване.

Отровата на пчелите съдържа протеинови съединения, които могат да причинят алергични реакции, особено при хора с увредена имунна система.

Обикновено алергичната реакция се появява рядко и само при 1-2% от хората.Рискът от развитие на алергии при първия контакт с насекомо е особено незначителен, но с всяка следваща ухапване се увеличава няколко пъти.

Внимание! Проявите на алергия към отровата на пчелите са опасни с това, че могат да варират от леко влошаване на общото състояние до анафилактичен шок.

Признаци на алергична реакция на организма към ухапване от пчела:

  • сърбеж, зачервяване на кожата, обрив, мехури;
  • виене на свят, повишена телесна температура;
  • повръщане, диария.

Ако подозирате специфична реакция на тялото, в допълнение към прилагането на студ върху мястото на ухапването, трябва да го намажете с антихистамини и да ги вземете вътре, в съответствие с дозировката в инструкциите за лекарството. Не можете да разресвате мястото на пункцията, за да не провокирате още повече възпаление.

Симптоми като конвулсии, задавяне, загуба на съзнание са много редки и изискват незабавна медицинска помощ. Също така, специализираните консултации изискват някой от изброените симптоми, който не изчезва в рамките на 2-3 дни.

Ако е ухапан от пчела в крака и той е подут

Всички неприятни усещания, произтичащи от ужилването, са свързани не с пробиване на кожата, а с инжектираната под нея отрова. Следователно втвърдяването и локалната реакция под формата на остра болка и сърбеж са нормални. В повечето случаи подуването на мястото на ухапване се появява като отговор на човешката имунна система към поглъщането на токсични съединения.

Ухапване от пчела

Под въздействието на отровата стените на клетъчните тъкани се разрушават, лимфата се натрупва и меката тъкан около раната нараства. Подобна реакция на организма е типична и е насочена към бързо неутрализиране на интоксикацията. Подутият крак може да бъде пуснат в хладна вода, за да облекчи усещането за парене. За превантивни цели се приемат антихистамини. Симптомите постепенно се подобряват и изчезват сами.

На въпрос какво да правим, ако ужилен от пчела и отокът на крака не отшуми или се разпространи по-нататък по тялото, отговорът е: търсене на професионална помощ.

Допълнителна информация. При хора с различни прагове на болката, симптомите и усещанията при ухапване от пчела могат да бъдат изразени с различна степен на тежест.

Нормално е болката да отшуми през първите 30 минути след ухапването; подкожната бучка може да отшуми в продължение на няколко дни до няколко седмици.

След ухапване от пчела на пръста

Решението на въпроса какво да се прави, ако ужилен от пчела в пръстите е същото като ухапване от насекоми в други части на тялото. Мястото на ухапване се измива с антисептични разтвори, прилага се студ за облекчаване на подуване и по-малко разпространение на отрова. Засегнатата област може да бъде лекувана с мехлем, съдържащ хидрокортизон, той ефективно ще помогне за облекчаване на зачервяване и дразнене на епидермиса.

Сърбежът на пръстите и ръцете, като адекватна реакция на тялото към проникването на отрова под кожата, може да се успокои с използването на антиалергични лекарства за външна и вътрешна употреба.

Първа помощ при ухапване от пчела

Първата помощ при ухапване от пчела е проста. Острата болка, възникнала по време на ухапването, с неусложнен ход на процеса на зарастване на раната, преминава сама.

Ухапване от пчела

Ухапване от пчела какво да се прави през деня:

  • пийте много течности: чай или вода;
  • навлажнете ухапването с лимонена киселина или ябълка, парче сурови картофи;
  • направете лосион от накълцана каша от магданоз;
  • не приемайте алкохол;
  • не вземайте парна баня и се мийте в гореща вода;
  • не нарушавайте мястото на ухапване, включително чрез разресване.

За да не се чудите какво да правите след ухапване от пчела, най-добре е да предотвратите нежелан контакт с насекомото. Не бива да се опитвате да уловите опрашители, да ги изчеткате с ръце, да провокирате атака по други начини и да се приближавате до гнездото. Гнездото може да бъде подредено не само над земята, но и под него, което пчелите ще предпазват от външни лица.