Скучването е най-старата форма на пчеларство, при която пчелите живеят в хралупи на дървета. Дъска - гнезда на диви горски пчели, разположени в хралупите на дърветата, които са доста редки, изкуствено създадени структури стават актуални. Bortevoy мед - какво е това? В крайна сметка малко хора знаят, че това е напълно естествен, абсолютно чист и много здравословен натурален продукт. Събирането на продукта се извършва веднъж на сезон, което позволява на меда да узрее напълно. Медът има минимално течно съдържание и максимално количество хранителни вещества.

Медът Bortevoy се счита за най-редкия пчеларски продукт. С присъствието си могат да се похвалят Honey Bashkiria (резерват Шулган-Таш), Филипините, Непал и Индия. Башкирските диви пчели са галено наричани „бурзянски пчели“, бордовият им мед е включен в Червената книга като много рядък сорт. Той е много подобен на башкирския мед филипински продукт, но тъй като пчелите са много малко, производителността намалява всяка година.

Характеристики и състав

Основната характеристика на пчелния мед на дивите пчели е екологичната чистота. Дивите пчели, за разлика от домашните, не живеят в близост до пътища, индустриални зони. Миризмата е ярка, интензивна, невероятно ароматна, невъзможно е да останете безразлични, веднага искате да опитате. Отдалечените нотки на билки правят продукта наистина вълшебен - деликатно преплитане на малина, череша, липа и други растителни аромати с фин намек за восък. Цвят - по-голямата част от отличителния тъмнокафяв цвят (кехлибарен), със светли и тъмни петна (не е необичайно - мед с шоколадов цвят или напълно бял, след захариране). Консистенцията е много плътна.

Съставът на пчелния мед може да се различава в зависимост от района, в който живеят пчелите, от кои растения събират цветен прашец.

Bortevoy мед

Приблизителното съотношение на компонентите изглежда така:

 1. глюкоза - до 82%;
 2. влага - до 19%;
 3. протеини, ензими, аминокиселини - до 1,5%;
 4. витамини - до 1,3%;
 5. минерали - до 1,2%.

Медът съдържа микро и макроелементи (калий, йод, мед, фосфор, цинк, флуор и други), антиоксиданти, аминокиселини, витамини (фолиева киселина, С, Е, К, витамини от група В).

Медът съдържа и елементите на жизнените функции на пчелите: прополис, восък, пчелен хляб, капачки, пчелна отрова и пчелно млечице.

Истинският сладкарски мед е много скъп, често можете да намерите такъв продукт в продажба на ниска цена - най-вероятно е фалшив. Не е толкова трудно да се разграничи фалшив: сурогатът се отличава с по-слабо изразен цвят, по-течна консистенция, по-малко ярък вкус и ниска цена.

Как се събира продукта

Настоящите пчелари самостоятелно оборудват дъските, като за това използват дървесни блокове. Те правят това през пролетта, за да привлекат пчелите, в конструкцията се поставят билки със силна миризма и се монтират пчелни пити.

За да се заселят пчелите там, е необходимо:

 1. поставете дъската близо до медоносни растения и източник на вода;
 2. изберете пън, дърво с височина поне 1,5 метра.

Bortnik събира мед през есента, веднъж годишно, така че продуктът да има време да узрее напълно.

Как се събира продукта

Бордовият мед се събира на ръка, оборудван със специален защитен костюм, тъй като ухапванията от диви пчели могат да бъдат фатални за хората. Димът се използва за разсейване и привличане на пчелите от къщата.Пчелната пита се отстранява със специални остриета, с много плавни, спретнати движения.

Внимание! Остриетата трябва да бъдат изработени от естествен материал, в противен случай полезните свойства на меда ще бъдат загубени.

Пчеларите оставят определена част от реколтата в дъските, така че насекомите да продължат да живеят в тях и да събират мед за следващата година. Важно е да се спазват пропорциите, в противен случай пчелите просто ще напуснат това място.

Добива се много малко мед, поради което не се използва като деликатес, кулинарен продукт, основната му цел е да лекува и предотвратява заболявания.

Полезни свойства и противопоказания

Бортническият мед е уникален по своя химичен състав - подобен е на човешката кръвна плазма, което позволява лесното му усвояване от организма.

Ежедневна употреба на бордовия мед:

 1. помага за укрепване на имунната защита на организма: намалява броят на сезонните настинки, кръвоносните съдове стават по-силни, патогенните микроорганизми умират;
 2. перфектно тонизира тялото - процесите на стареене се забавят;
 3. активира кръвообращението в мозъка - всички когнитивни процеси (памет, внимание, мислене) се подобряват;
 4. нормализира храносмилателната система;
 5. намалява риска от стрес, невроза, безсъние;
 6. насърчава елиминирането на токсините, токсините.

Пчелната отрова елиминира косопада, лекува ревматизъм, помага за облекчаване на болката. Пчелният прашец почиства жлъчния мехур и предотвратява рака. Кралското мляко облекчава умората, повишава ефективността. Восъкът е ефективен при болки в гърлото. Perga облекчава стреса.

Bortevoy мед е много полезен

Систематичното използване на мед в храната осигурява на организма всички необходими елементи, витамини, като по този начин значително подобрява състоянието на косата, ноктите и кожата. Метаболитните процеси се нормализират, тялото се алкализира, теглото се стабилизира.

Противопоказания

За лица със свръхчувствителност медът е най-силният алерген, поради което е забранен за употреба, особено за склонни към хипертоксични реакции и пациенти с бронхиална астма.

Деца под 2-годишна възраст - незрялостта на имунната система.

Медът трябва да се приема с повишено внимание от бременни жени, пациенти с диабет и затлъстели хора.

Лечебни свойства

Bortevoy мед е невероятен продукт с уникални лечебни свойства. Продуктът е абсолютно естествен, не съдържа никакви примеси, добавки, човек практически не се намесва в процеса на приготвянето му. Дивите пчели са много по-силни, по-издръжливи от домашните пчели и медът им е с по-добро качество.

Основните лечебни свойства на меда от мъниста са:

 1. нормализиране на функционирането на храносмилателния тракт;
 2. борба с инфекцията;
 3. профилактика и лечение на недостиг на витамини, анемия;
 4. терапия с хормонален дисбаланс;
 5. борбата с наднорменото тегло;
 6. подобряване на имунитета;
 7. борба срещу свободните радикали;
 8. укрепване на сърдечно-съдовата система;
 9. Лечение на ARVI, кашлица;
 10. благоприятно въздействие върху репродуктивната система.

Препоръки за използване на див мед

Съхранението на меда се извършва в стъклени съдове. Най-добрият температурен индикатор е 5-7 градуса. Категорично е забранено да се затопля или поставя в хладилник. Светлината и пряката слънчева светлина са много вредни за меда, така че би било препоръчително да го съхранявате на тъмно място.

Препоръки за използване на див мед

Съвети за приложение:

 1. за да не се разваля мед, е забранено използването на метални предмети, разрешено е продуктът да се използва с пластмасова или дървена лъжица;
 2. за терапевтични и профилактични цели мед се консумира на гладно (2 чаени лъжички - за възрастни и не повече от 1 - за деца) 15-20 минути преди хранене;
 3. можете да го пиете с топла вода, чай;
 4. разтваряйте мед в горещ чай, водата е забранена - лечебните компоненти се унищожават;
 5. употребата на мед продължава повече от 2 месеца (в зависимост от препоръките на лекаря);
 6. контейнерът с продукта винаги трябва да бъде затворен.

Важно! Такъв мед има неограничен срок на годност, той е в състояние да кристализира, изсветли, стане по-сух, но полезните свойства изобщо не се променят.

За съжаление медът от бръмбари в момента е на ръба на изчезване, което се улеснява от прекалено замърсената екология, унищожаването на горите и резерватите. Този наистина ценен дар на природата, с толкова много уникални свойства, може просто да бъде заменен от химически аналог с ярка обвивка и оскъдно количество полезност.