Градинарите отдавна се борят с мравките, които досаждат и създават неприятности в градината и у дома. Преди много време хората не са използвали химикали, а са се борили срещу вредните насекоми с народни средства. Градинарите все още използват тези ефективни рецепти, за да се отърват от нежеланите гости.

Градински мравки: ползи и вреди

Черната градинска мравка (по друг начин се нарича черният лазий) принадлежи към рода Lasius, срещан в различни страни. Черните лазуси живеят в централната зона на Русия, понякога се срещат в села и къщи.

Черните градински мравки обикновено са черни или тъмнокафяви. По тялото могат да бъдат открити множество микроскопични косми. Размерът на тялото варира от 3-11 мм, в зависимост от класа и пола. Матката се отличава с големите си размери, които достигат 7-11 мм. Наричат ​​ги големи черни мравки. Продължителността на живота на кралиците е приблизително 28 години, мъжете - по-малко от 1 година. Отличителна черта на матката е редовното потомство. В мравуняк по правило има 1 царица.

Местообитание на черни мравки:

 • плодородна земя;
 • под камъните;
 • слаби или болни дървета.

Оптимално черните мравки обичат да живеят в летни вили. Мравките се хранят с медена роса, която се отделя от листни въшки, както и от малки безгръбначни.

Черни мравки

Горските и градинските мравки са в полза на градината и ви спасяват от много вредни насекоми. Членестоногите предпазват насажденията от гъсеници, охлюви, ларви на мухи и кърлежи. Установено е, че обитателите на мравуняка в градината унищожават ежедневно около 2000 малки паразита, а горските черни мравки събират около 17 000 вредители, защитавайки горската площ от 0,2 хектара.

Тетерев, тетерев, пойни птици, мечки, язовци, лисици охотно се хранят с мравки. Птиците се "къпят" в мравуняка, изстрелвайки насекоми под крилата си, а след това се отърват от тях - притискат ги към перата.

Мравките помагат да се подобри структурата на почвата, да се увеличи плодородието. Броят на пасажите се отразява положително върху разхлабеността на почвата, дишането на кореновата система на растението. Освен това мравките разпространяват семена от посеви.

Внимание! Около 3000 вида култури (1%) растат благодарение на мравките. Сред тях е и ароматната теменужка.

Освен това мравките са ценна суровина за лекарства, използвани в терапията:

 • ревматичен и атрофичен артрит;
 • безсъние;
 • хепатит А;
 • виене на свят при възрастни хора;
 • невроза.

По този начин ползите от присъствието на мравки в леглата се свеждат до:

 • унищожаване на градински вредители;
 • плодородие на земята;
 • фураж за птици и горски животни;
 • лекарства.

Ако в градината се отглеждат черни мравки, това показва:

 • здрава земя;
 • нагрят горния почвен слой;
 • влага в долните слоеве;
 • аерация.

Заселването на мравки в страната застрашава сайта:

 1. Повишаване на киселинността на почвата. Оказва отрицателно влияние върху живота на културите.

  Повишаване на киселинността на почвата

 2. Потискане на развитието на растенията. Разпространението на мравуняци води до увеличаване на проблемите.
 3. Хранене със зеленчуци, горски плодове, кореноплодни растения, които съдържат достатъчно захар: ягоди и ягоди, моркови и малини, тиква и цариградско грозде.
 4. Увреждане на цветните пъпки. Когато събират нектар, насекомите изгризват венчелистчетата и чаши за интензивно отделяне на сок... В резултат - неразцъфнали пъпки или грозни цветя.
 5. Разпространение на плевелите. 1 семейство мравки изяжда около 10 000 семена на сезон.
 6. Унищожаване на разсад. Мравките гризат корени и листа.
 7. Чрез превръщането на хралупата на дърво или пън в прах.
 8. Прехвърляне на листни въшки на растения. Причинява непоправима вреда.
 9. Увреждане на естетическия вид на цветни лехи, цветни лехи, алпийски хълмове, тревни площи. Енергичната дейност на мравките унищожава всички усилия на градинарите за подобряване на дачата.
 10. Нахлуване на мравки в домовете и увреждане на храната.

Правила за ефективен контрол на мравките

Мравките се заселват на мястото, ако почвата е слабо обработена. За да се противопоставите успешно на насекоми, трябва систематично да разхлабвате почвата. Процедурата няма да ви позволи да укрепите жилището на мравките.

Мравките се установяват на мястото

Това ще спаси кореновата система и ще премахне мравките, като обработи дървото в стволовия кръг с вар. Почвата в близост до посевите се поръсва с пепел или сода за хляб - продуктите изсушават почвата и помагат в борбата.

Когато се намери гнездо, то се унищожава. Копаенето е точно както за гнездото, така и за околността.

Изкопаната почва се полива с варов разтвор и се поръсва с пепелен слой.

След това почвата, която е била обитавана от паразитите, се изкопава отново. Те внимателно следят движението на насекомите, които са в състояние да намерят нов дом наблизо.

Градинарите ще се отърват от мравките за дълго време, ако успеят да елиминират кралицата - кралицата на мравките.

Липсата на храна в градината също ще накара насекомите да напуснат района. Постоянното унищожаване на листни въшки ще премахне подкрепата на мравките за съществуване.

На бележка. Прекомерният ентусиазъм за лов на мравки заплашва пълното им изчезване, но други вредни насекоми ще заменят например гъсеници.

Да се ​​отървем от мравките не е лесно. Това се дължи на факта, че мравунякът е многоетажен, работещите мравки са на повърхността, а матката е дълбоко под земята. Когато се отърват от трудолюбивите насекоми, те не постигат резултати - бързо идва замяна.

Химикали

Вещество, което ще достави работници в гнездото за хранене на ларвите и матката, ще помогне да се постигне резултатът.

За борба се използват съвременни химикали, които не се натрупват в почвата и насажденията и не са вредни за хората при високи дози.

Много зеленчукопроизводители обработват почвата с диазинон при копаене. Инсектицидът е ефективен за много вредители. Мравките и листните въшки ще премахнат инсектицидите, които се използват за третиране на култури:

 • Бизони;
 • Мравояд;
 • Алатар;

  Алатар

 • Мурацид;
 • BI-58;
 • Делисия;
 • Голям воин.

Химикалите, произведени с използване на токсини, безвредни за хората, са популярни и търсени сред зеленчукопроизводителите:

 • FAS-двойно и BROS;
 • Буря и Глобол.

Вредителите умират в рамките на няколко часа след третирането.

Градинарите практикуват Pest-Reject. Репелерът действа на основата на магнитно-електрически вълни и ултразвукови импулси.

Отличителни черти:

 • безопасност;
 • екологичност;
 • 100% ефективен срещу мравки и дървеници, бълхи и хлебарки.

Повечето химикали, използвани срещу вредни насекоми, са токсични. Те представляват заплаха за страдащите от алергии, бременни жени, възрастни хора и домашни любимци.

Химически препарати за мравки

Опитните летни жители обаче препоръчват точно химически препарати за мравки в градината заедно с народни средства.

Популярни народни средства за лечение на мравки

Народните лекарства се използват широко в личен парцел в битка с градински мравки. Във всеки дом можете да намерите инструмент на достъпна цена:

 1. Насекомите обичат сладкото. Подходящо е да поставите примамки за паразити по леглата: контейнери със сладко или захар, мед, където насекомите ще пълзят. Просто трябва да ги почистите навреме.
 2. Содата бикарбонат действа като отрова. Просто фино запрашаване на мравуняка. Паразитите бързо ще напуснат неизползваемо място.За да се ускори операцията, содата се смесва с гранулирана захар в равно съотношение и се поръсва върху мравуняка. Друг начин за използване на сода е воден разтвор: добавете 2 супени лъжици към бутилка от 1,5 литра. л. Сместа се разклаща и се полива върху гнездото. Горната част е покрита с найлоново фолио, за да спре потока на кислород.

  Сода за хляб

 3. Разглеждат се ефективни народни методи: поливане на мравуняка със стръмна смола, хладка вар, както и урина от домашни любимци.
 4. Някои хранителни продукти се наричат ​​спешна помощ в дуел с мравки. Мравките сами ядат царевично брашно, грис и просо крупи и ги доставят в детската стая. Когато попадне в стомаха, зърнените култури се подуват. Несмилането на продукта води до смърт на паразити. Размерът на мравуняка влияе върху консумацията на просо и грис - 2-3 кг. За да се ускори процесът, гранулираната захар се смесва в съотношение 1: 3 или 4.
 5. Мая. Те имат подобен ефект. Поръсването на суха храна върху мравуняка прави хранителните магазини отровни. Унищожава работниците и кралицата. Приготвят се и топчета прясна мая, които се смесват с топла течност, добавяйки сладко, мед, пудра захар. Лекарството е поставено близо до мравуняка.
 6. Амоняк. Незаменим в борбата срещу вредните насекоми. Изисква се при елиминиране на гнездо. За да премахнете насекомите, се нуждаете от дълбоко прекопаване на почвата. Поливайте земята с амоняк: 1 част от лекарството на 100 части течност. Добавя се вар или дървесна пепел. Сместа е храна за дървета, за насекоми - отрова.

  Амоняк

 7. Силна миризма. Острите аромати задържат извънземните дълго време. Мравките не понасят вонята на херинга, канела кехлибар и растително масло.
 8. Карболова киселина. Лечението с карболова овча кожа премахва паразитите. Козината се нарязва на ивици, импрегнирана с киселина и увита около дървото на 20 см над земята. Отровната миризма няма да е по вкуса на мравките.
 9. Сажди. Смесете продукта с дървесна пепел. Местообитанието на вредителите е покрито със състав. След това се полива силно с физиологичен разтвор. Насекомите ще напуснат градината за няколко години.
 10. Оцет. Неразреден продукт заплашва всички насекоми. За разтвора се използват оцет 9% и растително масло в съотношение 1: 1. Компонентите усърдно пречат и запълват гнездото. По този начин вредителите се справят в рамките на 3 дни.
 11. Сода и оцет. Сместа се използва за борба с вредителите. В гнездото се прави дупка, където се налива сода. След това се налива оцет. В края на процеса на кипене мравунякът се покрива с пръст.

  Сода и оцет

 12. Керосин. Острият аромат плаши и дразни паразитите, кара ви да търсите ново жилище. Парцал, напоен с керосин, се поставя на места, където се концентрират насекоми или се полива гнездото.
 13. Борна киселина. Той провокира парализа на насекомите, прониквайки в тялото и е фатален. Рецептата за лекарството съдържа: торбичка борна киселина, варен яйчен жълтък, 1 чаена лъжичка мед и захар. От смесените съставки се приготвят топчета, които се поставят върху пътеките за мравки. След като вкусиха токсичен деликатес, мравките умират малко по малко за 2 седмици.
 14. Растения. Отглеждането на чесън и горчица, вратига в градината е надежден начин за мравките да напуснат мястото. Натриват и ствола на дървото със стрелки от чесън.
 15. Сапун. Безопасен метод. Сапунената пяна, обвиваща мравката, блокира достъпа на кислород и причинява смърт. Ще ви трябват 100 мл течен сапун за 10-литрова кофа течност.
 16. Използването на железен сулфат. Белият ствол на дърветата ще предпази от листни въшки и мравки.

Важно! Всички процедури се извършват вечер, когато паразитите са в гнездото.

Предпазни мерки

Превантивните мерки ще помогнат да се предотврати навлизането на черни или червени вредители на мястото или да се намали тяхната популация. Полезно е да не забравяме за копаенето на леглата през есента и пролетта, разхлабването през лятото. Всяка година в началото на пролетния сезон болните дървета се третират с химикали. Отглеждане на растения: валериана, мента, маточина е хуманен метод за отблъскване на вредители.

Борбата с мравките в градината с народни средства ще ви позволи да съберете добра реколта и да предпазите от паразити.Кой метод да изберете, зависи лично от градинаря.