В света има огромен брой различни видове насекоми - пчели, стършели, оси и други. Някои от тях не са опасни за хората, а други, напротив, могат фатално да наранят, особено ако човек е алергичен към отрова от насекоми. Повечето видове насекоми са с малки размери, но има много големи подвидове като гигантския азиатски стършел.

Най-големият стършел в света: описание

Най-големият стършел в света в момента е азиатският, официалното име е стършелът Vespa Mandarinia. Това е насекомо, чиято атака може да бъде фатална за човек, алергичен към отрова или да има сериозни последици. Те могат да живеят в региони на Китай, Япония, Индия и Непал. Срещат се и в Русия, основното местообитание тук са районите, граничещи с Китай - Владивосток и околностите му. На китайския остров Тайван това насекомо се нарича „тигровата пчела“, а в различни японски региони - като кралски стършел.

Азиатски стършел

Размерът на огромния стършел е впечатляващ за туристите, посещаващи регионите, в които живеят тези гиганти. Азия е богата на различни насекоми, но те са най-големите. Размерите могат да бъдат наистина впечатляващи:

  • дължината обикновено не надвишава 1 см, но някои индивиди растат до 5 см дължина;
  • размахът на крилата е средно около 3 см, а при особено големи екземпляри - до 7 см или повече;
  • дължината на ужилването е средно 6 мм, което улеснява пробиването на кожата на човек или животно.

След ужилване ужилването остава при тях и може да се използва повторно. По този начин гигантският стършел много прилича на обикновена оса. Те живеят в гнезда, които сами създават от сдъвкани частици хартия, дървесна кора и други материали. Къщата се управлява от жена, която често е неин основател. В началото на сезона тя снася яйца, от които след това се появяват потомци, които живеят в това гнездо.

Важно! Азиатски стършели, с изключение на Приморие, не се срещат в страните от ОНД, така че трябва да се пазите от тях, когато посещавате азиатските страни.

За здрав човек, който не страда от алергии, тези видове практически не са опасни, но когато бъдат атакувани в група, те могат да бъдат фатални. В районите на обитаване има много чести случаи на нападения над селяни. След ужилване се образува голям оток, мястото моментално се зачервява и се появява ужасна болка. Веднъж японският учен М. Оно описа много многозначително атаката на азиатския стършел, като каза, че се чувства така, сякаш пирон, нажежен до краен предел, е забит в мястото на поражението. Има случаи, при които хората, които не са имали алергия към насекоми, са умирали от ужилване, тъй като тяхната отрова има много сложен химичен състав. Забележително е, че този вид изключително рядко използва ужилването си, най-често, благодарение на развитите челюсти, те просто изваждат парче кожа.

След ужилването ужилването остава при тях

Жизненият цикъл на тези забележителни стършели обикновено се състои от следните етапи:

  • в момента, когато гнездото достигне големи размери, матката започва активно да снася яйца, от които се появяват потомци - така наречените работни ръце на гнездото;
  • след известно време потомството започва да се размножава помежду си, след което мъжките умират;
  • в началото на обилните дъждове в Азия гнездото се разпада и напълно отмира.

Като цяло продължителността на живота е около една година.Често този вид няма време да доживее до естествена смърт; те умират от различни вируси и атаки на кърлежи.

Много хора се страхуват от големите стършели, особено азиатските. Всъщност обаче този вид не е агресивен и практически не атакува първи. Огромен брой случаи на нападения най-често се случват по вина на самия човек, който е бил близо до гнездото, или от отделни лица. По принцип стършелите атакуват, възприемайки присъствието на външни лица като заплаха и действа за защита.

Важно! Тези насекоми причиняват голяма вреда на пчеларите, тъй като често нападат пчелите и техните местообитания.

Научно доказано е обаче, че те са от голяма полза, тъй като убиват вредни насекоми и комари. Някои лекарства добавят отровата си, тъй като се смята, че повишава имунитета.

Кои са гигантските стършели-убийци?

Най-големият стършел в света е азиатският

Гигантските стършели-убийци са членове на общия род Vespa. Най-големият стършел в света е азиатският, както и неговият тигров колега. Някои от тези видове растат до огромни размери, така че често се сравняват с врабчета или малки животни. Родът Vespa от латински се превежда като „оса“, което е полезно за гори, овощни градини и зеленчукови градини, тъй като се храни с вредни насекоми и комари. Техните ползи са научно доказани от дълго време, в някои страни те са под опазване на околната среда.

За разлика от обикновените оси, гигантските стършели болят повече: мястото на лезията боли ужасно и се образува оток. Те се различават и по това, че в момента на заплаха за гнездо или група насекомите се мобилизират и атакуват наведнъж с цял рой. Смъртните случаи са известни, когато хората са били ухапани от няколко лица едновременно. В момента на заплаха за гнездото те могат да освободят специален химикал, който служи като сигнал за опасност за обитателите.

Забележка! В момента са известни около 20 различни вида стършели убийци, но най-вече всички те живеят в азиатските страни.

Тигров стършел: какво е и как изглежда

Този подвид се среща в Япония и Тайван и също е част от рода Vespa. Практически не се различава от колегите си, които живеят в други части на Азия, с изключение на това, че понякога имат раирано оцветяване по-близо до жилото. Поради това те много приличат на осите.

Тигров стършел

Най-големият пчела в света

Пчелите принадлежат към рода на пчелите и са един от най-близките видове до обикновените медоносни пчели. Най-големите са азиатските, които често се наричат ​​пчели-убийци или тигър поради тяхното тигроподобно оцветяване.

Тези насекоми обикновено са доста големи по размер:

  • тялото е дълго около 30 mm при женските и 26 mm при мъжките;
  • ширината е около 15 мм;
  • размахът на крилата може да достигне 50 мм при най-големите индивиди.

Забележка! Гигантските пчели-убийци най-често живеят в гори, горички и земеделски земи, тъй като в тази област за тях е по-удобно да строят гнезда, които обикновено се намират в короните на дърветата. Пчелите са опасни и отровата им е достатъчно силна. След ухапване човек може лесно да отиде в болницата.

Гигантската пчела или пчелен тигър е името, най-често срещано в Япония или Китай. Въпреки развитието на медицината и създаването на нови лекарства, сравнително голям брой хора все още умират от атаки на представители на този вид, чийто брой достига стотици по целия свят. Пчелата е по-агресивно насекомо и има случаи, когато е нападнал първо. Той има добре развити челюсти, така че може не само да боде, но и да хапе болезнено. Ухапванията, между другото, болят най-много. Въпреки това, за жителите на Русия и други страни от ОНД няма причина за страх, тъй като този клас не се среща тук. Трябва да се пазите само когато планирате пътуване до азиатски страни.

Гигантски пчели-убийци най-често се срещат в гори, горички и земеделски земи

Важно! Гигантската пчела има относително малък размах на крилата, което прави впечатление, че това насекомо не е в състояние да лети нормално. Този недостатък се компенсира от по-чести размахвания, понякога честотата може да достигне над 400 в секунда, което е почти невъзможно да се забележи с невъоръжено око.

Този клас насекоми се храни със сока на дърветата и растенията, както и с нектара на цветята. Ужилването след атаката остава за пчелата, в това отношение той има способността да го използва повторно. По време на атаката той инжектира малко количество отрова. Случаите на попадане във вена или съд могат да бъдат особено опасни. Тогава отровата действа по-бързо върху тялото. Това се проявява с по-силна болка и подуване. Засегнатият човек с алергии се нуждае от спешна медицинска помощ.

Гигантските пчели и стършели са огромни насекоми за своите видове. Те са отровни и могат да причинят тежка вреда. Въпреки това те рядко атакуват сами, най-често с цел да защитят местообитанието си. Това трябва да се вземе предвид при планирането на пътуване до азиатските страни. В Русия те са рядкост, но няма значение кой е предупреден, че е защитен!