Повечето градинари се оплакват, че след засаждане на разсад от домати на открито, той не се вкоренява, расте слабо и практически не дава плодове. Причината може да е неспазване на всички правила за засаждане на растение на постоянно място. За да не възникват повече такива проблеми, ще разгледаме по-подробно техниката на засаждане на разсад.

Какво трябва да знаете за доматите

Доматите са много здравословни зеленчуци, поставят се на едно ниво с картофите и не могат да си представят ден, без да приготвят ястие с добавка на домат или неговия преработен продукт. Ето защо те са популярни сред градинарите.

Тази култура се отглежда по три начина:

 1. На открито. За да отгледате зеленчук и да получите добра реколта по този начин, трябва да следвате три съвета, а именно:
 • Изберете правилното място за кацане;
 • Осигурете постоянна слънчева светлина;
 • Поливайте своевременно.
 1. В оранжерията. В този случай е задължително да се спазват всички препоръки за отглеждане и грижи, тъй като при тези условия не само растението се развива добре, но и микроорганизми, които са вредни за растежа на доматите;
 2. С главата надолу. Това е напълно нов метод за отглеждане на домати. Поставят се в преобърнат съд, покриват се с пръст и се окачват. Този метод е добър за тези с малки градини и малко място за отглеждане на зеленчуци. Доматите в тази форма ще се превърнат в декорация на личния парцел.

От горните методи за засаждане на разсад ще се спрем на първия вариант. Това означава, помислете как правилно да засадите разсад от домати на открито.

Кога да засаждате разсад от домати

Мнозина се интересуват от въпроса кога да засаждат домати на открито с разсад? Тъй като доматите са много взискателни за засаждане, трябва да изберете точното време за този процес. Най-доброто време за лунния календар е месец май.

Засаждане на домати през пролетта

Но времето зависи и от регионите. При по-топлите - оптимално е да засаждате през май, за студените - по-добре да изчакате до юни. За региона на Москва и региона можете да определите датата на кацане с помощта на термометър. Основното условие е температурата на въздуха през деня. Трябва да е между двадесет и два и двадесет и пет градуса. В същото време през нощта живакът на термометъра не трябва да пада под петнадесет градуса.

Избор на седалка

Изборът на място играе съществена роля при засаждането на разсад от домати в земята. Тъй като доматите обичат слънцето и топлината, препоръчително е да ги засадите на място, което е постоянно осветено от слънчевите лъчи. Трябва да се има предвид, че доматите не обичат излишната влага, поради което при избора на място се взема предвид нивото на подпочвените води. Ако мястото е блатисто, по-добре е да го оставите за друга култура.

Също така трябва да помните за сеитбообръщението и да не засаждате реколта няколко години на едно и също място. Освен това трябва да се има предвид, че предшествениците на това растение не трябва да бъдат картофи, чушки и патладжан. Те дори не трябва да се засаждат до домати, тъй като те обикновено се разболяват от същите заболявания. Ако засадите наблизо лук, зеле или горчица, тогава добивите ще бъдат отлични.

Почвата за разсад е подготвена от есента. За да направите това, градинският парцел се разорава или изкопава, паралелно се прилагат органични и минерални торове, като например:

 • хумус;
 • торф;
 • суперфосфат;
 • вар.

Преди доматът да бъде засаден в земята с разсад, торовете се прилагат отново. В този случай се използват суперфосфатни, калиеви и азотсъдържащи торове. За да се предотврати разболяването на разсад от гъбични заболявания, мястото се дезинфекцира: меден сулфат се разрежда и почвата се напоява обилно с този разтвор.

Подготовка на разсад

По времето, когато разсадът на доматите бъде засаден, те трябва да изглеждат като малки храсти. Има моменти, когато растението расте бързо, разтяга се и израства. За да се чувствате добре на открито, трябва да премахнете долните листа, на мястото на които впоследствие ще растат корени. Благодарение на тях стъблото ще бъде силно.

Важно! Препоръчва се разсадът да се третира с меден хлорид преди засаждането. Той ще предпази корените на растенията от гъбички. Ако кореновата система се потопи в разтвор на калиев перманганат, тогава доматите бързо ще пуснат корени на ново място.

Как да засаждате домати правилно

Преди да започнат работа, те избират по кой метод ще бъдат засадени разсадът. Днес са четирима, въпреки че имат общи правила за кацане:

 • Всеки храст от домати трябва да расте на определено разстояние един от друг, за да не пречи на развитието и да получава достатъчно светлина за съседите;
 • Разстоянието между редовете е определено на половин метър, между храстите - на четиридесет сантиметра.

Модели за кацане

Квадратно вложени

Този метод е добър за домати, храстите на които растат високи - възможно е да се разхлаби почвата, да се премахнат плевелите. В този случай територията е разделена на квадрати и доматите са засадени във всеки ъгъл. Благодарение на тази схема растенията получават подходящи грижи своевременно, в резултат на което плододават обилно.

Лента

Прави се малък изкоп, в който се изкопават дупки за разсад. Освен това ровът не трябва да е дълбок, размерът му не трябва да бъде повече от тридесет сантиметра. Разстоянието между ямите е стандартно - четиридесет сантиметра, между окопите - осемдесет сантиметра.

Тренч начин

Предимството на този метод е, че площта за засаждане е значително спестена, освен това, благодарение на изкопа, поливането е много по-лесно. Тази схема се препоръчва за използване в малки градини.

Гнездене на лента

Този метод също така спестява площта за засаждане, като същевременно ви позволява да засадите повече храсти от дадена култура. Препоръчва се за ниско сортове домати. Зоната за кацане е разделена на бразди, чиято ширина е около един и половина метра. Доматните храсти трябва да бъдат засадени от всяка страна на браздата. Този метод е малко подобен на метода за квадратно гнездене, с тази разлика, че в този случай се засаждат по-голям брой разсад на квадратен метър. В същото време грижата за растенията остава удобна.

Шах

Този метод е подобен на метода за гнездене на лента, с тази разлика, че храстите на разсад се засаждат в шахматна дъска от двете страни на изкопа. По този начин се поддържа оптималното разстояние между растенията, което им позволява да растат и да се развиват.

Засаждане на разсад от домати на открито

Всяка от тези схеми има за цел да спести място и да осигури на растенията желаното разстояние. Нискорастящите сортове са най-подходящи за отглеждане на домати в открита почва, добивът им няма да разочарова градинаря.

Инструкция стъпка по стъпка

Когато пресаждате растение, трябва да се помни, че това е силен стрес за него, така че трябва да извършите този процес възможно най-внимателно, така че да е почти безболезнен. В повечето случаи всичко зависи от:

 • в какъв контейнер растат разсадът;
 • каква е нейната възраст и размер.

Най-лесният начин е да засадите растения, отгледани в торфени саксии или таблетки. В този случай ямите просто се приготвят и културата сяда заедно с контейнера.След което ямите се покриват с пръст и се уплътняват, за да се елиминира празнотата. Накрая растението се полива обилно.

Растенията, отглеждани в хартиени контейнери, се засаждат, както следва. Чашата трябва да се отреже и доматът да се отстрани от нея заедно със земната бучка. Разсадът се поставя в изкопана дупка и се поръсва със земя. По-нататъшните действия са подобни на първия метод.

Важно! За да може растението да се вкорени добре, то трябва да бъде засадено в съответствие с времето. Ако слънцето грее ярко в деня на засаждането, тогава този процес се отлага за вечерта; в мрачен ден можете да засадите разсад сутрин.

Разсадът се отстранява внимателно от пластмасовите съдове, като с едната ръка държите стъблото и ръба на контейнера, а с другата в средата на контейнера. След това се обръща, отстранява и разсадът веднага се засажда в подготвената дупка. След като кореновата система е покрита със земя, подправена и напоена.

Важно! Няколко дни преди засаждането, разсадът трябва да се полива обилно, така че земята да стане лека и разсадът да се отстрани безболезнено.

Растението се изважда от касетите с помощта на шпатула, с която корените се вдигат внимателно заедно с бучка пръст. В обща кутия земята е разделена на малки квадрати. Необходимо е да се отстрани растението с лъжичка, така че земята да не се рони от корените.

Как да засаждате домати правилно

В случай, че височината на растението е не повече от десет сантиметра и то е развило не повече от осем листа, се препоръчва да се засажда по обичайния начин. За да направите това, трябва да изкопаете дупка, чиято дълбочина леко ще надвиши земната бучка на кореновата система. В него се поставя растение в изправено положение и се покрива с пръст. Разсадът се задълбочава в земята до долните листа.

Ако разсадът е надраснал, тогава те се засаждат по един от следните начини.

Дупката е изкопана десет сантиметра дълбока и тридесет сантиметра дълга. Растението се поставя в него под ъгъл от четиридесет и пет градуса, докато корените трябва да бъдат разположени на юг, а върхът на север. Освен това трябва да извършите процеса, така че багажникът да не докосва почвата. За да се постигне този ефект, най-ниските листа се отстраняват, а тези, които остават, трябва да са на петнадесет сантиметра над повърхността.

Засаждане на разсад под ъгъл

При втория метод се изкопават две дупки наведнъж. Единият с по-голям размер се изкопава на дълбочина петнадесет сантиметра, а вторият се изкопава в дъното на първите осем сантиметра дълбочина. Този път разсадът се засажда в изправено положение и отначало се покрива само вътрешната дупка. Само няколко дни по-късно, когато растението започне да расте, трябва да запълните голяма дупка. Така на стъблото на домата се образува допълнителна коренова система, благодарение на която растението ще получи още повече хранителни вещества.

Болести и вредители

Грижата за доматите не се свежда само до навременното поливане и подхранване. Най-важното нещо, за което трябва да внимавате, е появата на вредители и болести, също така е необходимо да се борите с тях. Най-често срещаните болести по доматите са:

 • Мозайка;
 • Късна болест;
 • Топ гниене;
 • Кафяво зацапване;
 • Сиво гниене на плодове;
 • Фомоз;
 • Кореново гниене;
 • Гниене на стъблото;
 • Напукване на плодове;

За да се борите с тези заболявания, трябва да знаете точно причината за тяхното възникване и да вземете всички необходими мерки. Най-опасните вредители по доматите са:

 • Медведка;
 • Телени червеи;
 • Колорадски бръмбар;
 • Бяла муха.

За да се борят с тях, растенията се третират със специални препарати.

Ако поемете отговорност за отглеждането на домат, тогава растението ще ви благодари с щедра реколта. Най-важното е да се придържате към всички правила и препоръки, написани от експерти и градинари с богат опит в отглеждането на домати.