Отглеждането на домати в оранжерия или на открито е сложен многоетапен процес, от всеки етап от който зависи крайната реколта. Ето защо е важно да се вземат предвид всички аспекти на селскостопанската технология и да се извършва работата в съответствие с правилата. Един от решаващите моменти е засаждането на разсад от домати в оранжерия.

Доматите са култура, която мнозина мечтаят да отглеждат, но не всеки успява. Особено трудно е да се получи реколта на открито, но оранжериите имат свои собствени характеристики на отглеждане.

Има много видове домати. Всеки от сортовете трябва да се отглежда по различен начин. Например късите детерминантни домати могат да бъдат засадени много по-дебели от високите. Има и сортове домати, които не изискват прищипване и обвързване. Но често в оранжерии те са склонни да засаждат по-високи храсти, които изискват прищипване и оформяне.

Засаждане на домати в оранжерия

Засаждане на разсад от домати в оранжерия

Процесът на преместване на разсад на постоянно място в оранжерия е сложна процедура, която изисква спазване на определени правила.

Дати на засаждане на разсад

Възможно е да се засаждат разсад от домати в оранжерия от поликарбонат по различно време. Определя се, като се вземат предвид определени точки. Основното е, че трябва да се спазва едно правило - температурата на почвата трябва да бъде най-малко 15 градуса. В някои региони, вече в края на април в оранжериите от поликарбонат, температурата достига желаното ниво. Най-често слизането се извършва в началото на май (в по-студените райони на средната лента) и за определяне на най-успешния ден мнозина използват лунния календар.

Внимание! Голямата грешка на повечето летни жители е, че термометърът се поставя на малка дълбочина, когато се измерва температурата на почвата. Това е погрешно, тъй като кореновата система на домат е разположена на дълбочина 35-40 см, така че температурата на това ниво трябва да бъде измерена.

Продължителността на затоплянето на почвата зависи от броя на дългите слънчеви дни, както и от региона. Естествено, за Поволжието и Московския регион времето за презасаждане е различно. Можете изкуствено да ускорите процеса. Ако оранжерията се отоплява, тогава няма въпроси. За неотопляеми приюти можете да използвате черен лист. Почвата в оранжерията е покрита с нея, слънчевите лъчи се привличат от черно, което ускорява нагряването на почвата.

Подготовка на оранжерия

Внимание! Оранжерията трябва да бъде подготвена предварително, а не преди директното засаждане на разсад. Най-добре е да изкопаете почвата в заслона и да почистите плевелите през есента. Също така не боли да се въвеждат минерални или органични торове в почвата, трябва да се погрижите за премахване на вредители и дезинфекция на почвата от бактерии и останали болести.

Ако оранжерийният подслон се използва повече от година, тогава по всякакъв начин той трябва да се почиства не само от мръсотия, но и да се третира с дезинфектанти, за да се отстранят патогените на възможни заболявания. Навън също не е възможно да се почисти оранжерията чрез цялостно премахване на мръсотия и прах, тъй като те ще предотвратят проникването на слънчева светлина. Също така си струва да разгледате целостта на всички движещи се части, ако е необходимо, да ги поправите.

Опитните градинари препоръчват предварително изкопаване на дупки за поставяне на разсад предварително (около седмица). Това ще ускори процеса на затопляне на почвата, което от своя страна ще помогне на доматите да се вкоренят по-бързо.

Подготовка на оранжерия

Подготовка на почвата

Когато всичко в дизайна на оранжерията функционира нормално, трябва да започнете да подготвяте почвата в нея. Много зависи от този момент. Култури като домати се развиват най-добре на леки почви, където нивото на киселинност е възможно най-близко до неутралното.

Ако почвата е кисела, преди да засадите домати, се препоръчва да я обработите с доломитово брашно, пепел или вар. Най-добре е да използвате пепел, тъй като тя допълнително съдържа калий, който е от съществено значение за растежа на доматите. Първоначално почвата трябва да се отстрани на дълбочина 40-50 см. В получената дупка се поставят слама и оборски тор, които впоследствие ще повишат температурата с 2-4 градуса.

Важно! Ако торовете не се прилагат в оранжерията от есента, тогава това може да се направи преди засаждането на разсад. Позволено е да се внасят сухи торове във всяка ямка или да се полива или пръска.

Има много хора, които не използват химикали в летните си вили, те се обръщат към народните възможности за хранене:

  • хумусът ще внесе азот в земята;
  • пепелта ще се обогати с магнезий, калий, манган;
  • оборският тор е източник на азот, сяра, калций и магнезий;
  • вливанията на органични вещества ще обогатят почвата с широк спектър от хранителни вещества.

За да се избегне попарването на кореновата система на младите разсад, естествените органични торове трябва да се смесват с почвата.

Важно! Като тор не е разрешено да се използва пепел, която се получава при изгаряне на дъбови дървета. Това дърво съдържа вещества, които инхибират растежа на растенията.

Ако доматите се отглеждат в оранжерията няколко години подред, тогава горният слой трябва да се смени на дълбочина 40-50 см. Можете да избегнете тази процедура, ако засадите сидерата в оранжерията за сезона.

Подготовка на разсад

Преди да прехвърлите бъдещите храсти от домати на ново място, трябва да се вземат специални мерки за втвърдяване и подготовка на разсад. За да направите това, около 2 седмици преди да преместите домата на ново място, отворете отворите в помещението, където се намира посадъчният материал и ги дръжте отворени за почти 24 часа.

Втвърдяване на разсад

Ако дните са слънчеви, тогава обикновено можете да изнесете контейнери с разсад на чист въздух. Отначало си струва да оставите доматите в оранжерията само за 3-4 часа, постепенно времето, прекарано на чист въздух, трябва да се увеличи. След 1-2 седмици разсадът може да се остави в оранжерията за целия ден, а ако времето е добро, дори за една нощ. По време на разсаждането разсадът трябва да има дебело стъбло и здрав външен вид.

Забележка! 2-3 дни преди засаждането се отрязват долните два листа на всеки разсад. Това действие ще ускори процеса на оцеляване на домата, а също така ще помогне на първите съцветия да се образуват по-бързо.

За укрепване на домата и повишаване на имунитета кореновата система трябва да се третира със смес от Бордо преди засаждането. По време на засаждането всеки разсад може вече да е образувал първата четка цветя, за да не го загуби, доматите се напръскват 5 дни преди да бъдат прехвърлени в оранжерията или оранжерията със специален разтвор: 1 г се взема за 1 литър вода. борна киселина. За да се получи ранна реколта, определящите сортове домати започват да се образуват в едно стъбло от възрастта на разсада.

Оранжерийно кацане

Приблизително седмица преди времето, когато доматите се засаждат в оранжерията с разсад, земята се подготвя. Първо се оформят леглата. Те трябва да бъдат приблизително 80-90 см дълги и 35-40 см високи. Разстоянието между дупките трябва да бъде около 40 см, а дълбочината зависи от сорта домат:

  • за високи сортове домати се правят костилки с ширина и дълбочина 30 см;
  • за по-ниските видове е достатъчно да се направят дупки 20 см дълбоки и широки.

Торът трябва да се добави във всяка ямка под формата на 2 литра смес от хумус и торф, 1 чаша калиев перманганат. След това почвата в дупката се полива с 1 литър разтвор на калиев перманганат.

Преди самото засаждане на доматите, в дупките се излива топла вода в такова количество, че да се образува течна кал. Именно в него трябва да засадите домати. Ако разсадът е мощен и добре оформен, тогава не е нужно да се задълбочава значително - достатъчно е 3 см. Но обраслите разсад трябва да се задълбочат значително. За да направите това, в основния отвор се прави още един с големината на контейнер с домат.

Важно! Доматите не трябва да се поливат веднага след засаждането. Храстите се поставят в дупки с мокра почва, която се уплътнява. Мулчиране се извършва непосредствено близо до пространството на стъблото със суха почва.

Също така, след засаждането на разсад, всички листа, които докосват земята, трябва да бъдат премахнати. Освен това такова отстраняване се извършва сутрин, така че раната, която се образува след отстраняването, да има време да изсъхне обилно за един ден.

Засаждане на домати

Схема за кацане

Ако собственикът на оранжерията има желание да получи добра реколта, като същевременно не губи напразно ценно пространство под приюта, тогава трябва да проучите съществуващите схеми за засаждане на домати, които ще помогнат за рационалното използване на почвата, без да навредят на растенията на всеки етап от растежа.

В зависимост от вида и сорта, струва си да изберете една от съществуващите схеми за засаждане на разсад от домати във всяка оранжерия:

  1. Ако трябва да засадите ниско растящи сортове, когато образувате храст в 2-3 стъбла, тогава е по-добре да изберете подредено разположение в 2 реда. Разстоянието между редовете се поддържа около 50-55 см, а между храстите - 40 см;
  2. При засаждане на стандартни и определящи сортове с образуване на 1 стъбло, се използва и вариант с два реда и подредба на шахматна дъска. Между редовете са оставени до 50 см, а между растенията - поне 25 см. При избора на такава схема на засаждане ще се окаже, че на всеки квадратен метър се поставят около 10 храста. Но тази опция изисква внимателна грижа с премахването на излишните пасинки и листа, така че растението да получи необходимото количество светлина;
  3. Също така е възможно да се комбинира отглеждането както на детерминирани, така и на високи сортове домати в една оранжерия. За това се използва малко по-различна схема. Първият ред близо до стената може да бъде трансплантиран от детерминиращи сортове с образуването на храст в 1 стъбло. Разстоянието между храстите е около 40 см. Високите сортове се поставят на втория ред, близо до пътеката. Те също са оформени в 1 стъбло, но в същото време поддържат разстояние до 60 см между храстите. Определящи стандартни видове могат да се поставят между високите домати на стъпки от 25 см. След образуването на втората четка върху тях се прави щипка. Оказва се, че малките ранни храсти, докато високите растат, вече ще започнат да произвеждат култури и след това те просто могат да бъдат премахнати от оранжерията.

Важно! При отглеждането на домат е важно да се гарантира, че не се образува удебеляване, защото това е светлолюбиво растение. Разглежда се идеалният и правилен вариант, ако всеки лист от растението в оранжерията е осветен.

Болести на разсад от домати

По време на засаждането и вкореняването на разсад човек може да се срещне с различни болести по доматите. На първо място, разсадът е най-податлив на увреждане от мозайки и бактериоза.

Вирус на тютюневата мозайка

Мозайката е едно от най-неприятните заболявания, което оцветява листата в мозаечен цвят. Цветът на листата може да се редува от светло зелен до тъмно зелен. В някои случаи болестта се разпространява върху плода. По тях се появяват светложълти петна. Най-често разсадът страда от подобна болест на открито, но в оранжерия подобна болест също може да се прояви. След появата на първите признаци, най-добрият вариант е да премахнете засегнатите храсти. Болестта може да попадне в оранжерията с първоначално засегнати семена, така че е най-добре да ги облечете преди сеитба.

Друго сериозно заболяване, често срещано в оранжерии и на открито, е бактериозата. С развитието му на пръв поглед може да изглежда, че растенията просто изсъхват от липса на влага.Но всъщност при по-внимателно разглеждане ще се установи, че стволовете и листата на растението са пълни с течност, а тъканите са оцветени в кафяво.

Забележка! Най-добрият вариант ще бъде превантивното третиране на насажденията веднага след пресаждането на домати. Първото превантивно лечение се извършва две седмици след засаждането на доматите в оранжерията. За да извършите такива процедури, можете да използвате готови препарати от всеки цветарски магазин или да ги приготвите по народни рецепти. Има широка гама от арго и химически препарати, които се представят в течни разтвори в бутилки или прахове.

Както можете да видите, когато отглеждате домати в оранжерия, трябва да се обръща голямо внимание на всяка стъпка, за да получите добра и богата реколта. Спазвайки основните правила на селскостопанската технология при засаждане на храсти, впоследствие няма да има въпроси с осветлението. Доматите са доста капризни култури, които са склонни към болести. За да не се срещнете с ужасни болести по домати, които са практически нелечими, в ранните етапи на покълване на храстите трябва да се извърши лечение със специални препарати.