Тези, които поне веднъж са отглеждали домати в градината си, знаят от първа ръка, че това е доста капризен зеленчук. Ето защо градинарите за търговска дейност или за собствена консумация се опитват да избират онези сортове, които дават богата реколта с минимални усилия и финансови разходи за тях. Доматът Торки е високо ценен сред зеленчукопроизводителите, който е известен не само с добива и устойчивостта си на болести, характерни за културата, но и с непретенциозността си.

Обща информация за културата

Определителят домат Torquay е създаден в Холандия за индустриално отглеждане. В Русия този сорт се отглежда от 2007 г. Препоръчително е да се отглежда в Краснодарския край, във Вологодския и Ростовския регион и в Република Адигея на открито. В региони с по-тежък климат културата се отглежда само под филмово покритие.

Доматите Торки са трапезен сорт, широко използван в готвенето. Има невероятен вкус с лека, фина киселинност. Доматите Torquay са подходящи за всяка домашна кухня, особено за консервиране на цели плодове. Успешно се използват и за промишлено производство на доматено пюре, сок или кетчуп.

Домати Торки

Характеристики и характеристики на сорта

Домат Torquay се характеризира със следните характеристики и описание на сорта:

 1. Бушът е стандартен, спретнат, с гъста зеленина. На височина той не надвишава 1 метър, тъй като расте според детерминанта, т.е. докато на него се появят няколко четки;
 2. Растението има мощно разклонено стъбло и силни корени, което му позволява да не се страхува от ветровито време. В действителност, благодарение на силната коренова система, доматът обикновено толерира липсата на торове в почвата и ниската си киселинност;
 3. Съцветието е просто, състои се от не повече от 15 цветя, дръжката е шарнирна;
 4. Растението се самоопрашва;
 5. Образува няколко многоплодни четки, всяка от които дава повече от 5 плода;
 6. Доматите имат удължена цилиндрична форма;
 7. Средна дължина на плодовете - 6 см, тегло - 70 грама;
 8. Пулпът на доматите е сочно червен;
 9. Кожата е лъскава, яркочервена. Въпреки че е тънък, той е много издръжлив, което гарантира безопасността на зеленчука по време на транспортиране;
 10. Вътре в плода има 3 гнезда на семена;
 11. Доматите са малки, кремообразни;
 12. Растението принадлежи към средно ранни сортове, тъй като периодът му на узряване е около 120 дни от първото поникване на семената до пълната зрялост на плодовете;
 13. Има дълъг период на плододаване, което допринася за богат добив. Средно за сезон могат да се събират над пет килограма домати на квадратен метър;
 14. Този сорт е устойчив на много болести: вертицилоза, гниене на корени и стъбла и фузариозно увяхване. Единствената болест, от която си струва да се извърши допълнителна защита, е късната болест;
 15. Сред насекомите вредители доматите не се страхуват от кръгли червеи (нематоди), но трябва да се пазите от белокрилки и листни въшки;
 16. Плодовете могат да се съхраняват повече от две седмици, без да губят своето представяне;
 17. Въпреки че сортът е топлоустойчив, продължителното излагане на високи температури над 30 C води до влошаване на растежа на домата и изсушаването му. Оптималната му температура е от 12 до 30 C.

Домати Реколта Торки

Важно! Доматът Torquay f1 не е устойчив на замръзване сорт. Вече при температури малко под +10 C храстът спира да расте.Дори краткото излагане на минусови или нулеви температури причинява смъртта му.

Плодовете от сорта Torquay се различават от другите сортове домати по една характеристика: в допълнение към обичайния набор от витамини, те съдържат много рядко и лечебно вещество - ликопен. Това значително намалява риска от сърдечни заболявания и рак.

Процес на отглеждане

Семената за разсад се засяват през март в топла и леко смачкана земя на дълбочина 1 см, след което се покриват с фолио. След това кутиите се поставят в стая с температура най-малко + 25C. Поливайте семената във въздуха, само с топла вода. По-добре е да използвате обикновени дървени кутии като контейнери.

След появата на първите издънки филмовото покритие може да бъде премахнато и контейнерът с разсад може да бъде прехвърлен в друга добре осветена стая (на сянка стъблата са излишно изпънати).

Платете Внимание! През първите седем дни е много важно стриктно да се спазва температурният режим. Помещението не трябва да е по-ниско от + 16C, а след това време е необходимо температурата да се повиши до + 20-22C.

Веднага след появата на две или три листа, можете да вземете растението. Най-добре е да ги засадите в отделни торфени саксии или специални кутии с вдлъбнатини за растенията.

Разсадът се прехвърля под оранжериен подслон или в открита земя на лехите (при условие, че почвата се е затоплила до + 16С) до средата на май. Препоръчва се предварителната обработка на разсад с меден хлорид, за да можете да предпазите растението от гъбични инфекции. По-добре е да засадите домат следобед, по това време слънцето вече не е толкова активно.

Тъй като този сорт домати расте компактно, разсадът може да бъде засаден на кратък интервал (около 50 см) в дупки, напоени с вода. След като кореновата система на растението е укрепена, излишните странични издънки трябва да бъдат отстранени, оставяйки само 2 или 3 от най-развитите стъбла. Тази процедура се нарича прищипване. Необходимо е да се предотврати прекомерното разклоняване на храста, тъй като се образува засенчване, което води до бавно узряване на доматите и увеличава вероятността от заболяване. Опитните градинари препоръчват сутрин да отстраняват доведени деца, така че раната да изсъхне бързо.

Мариноване на домати

На Забележка. Доматите плододават добре на глинести и песъчливи почви. Оптималното място за техния растеж ще бъде там, където преди това са вирели краставиците, тиквичките, морковите, зелето, грахът, лукът, люцерна или бобът.

За да се постигнат високи добиви от домати Torquay, е важно да се следва описанието на горния процес за отглеждане на реколта и вода, да се наторят храстите, да се разрохка почвата и да се отстранят своевременно плевелите. От правилната грижа зависи не само добивът, но и имунитетът на растението срещу различни болести по доматите.

Тъй като сортът Torquay е непретенциозен, достатъчно е да го поливате 2 пъти седмично, за разлика от по-деликатните сортове. За да може растението да абсорбира по-добре хранителни вещества от почвата, опитни градинари съветват да разхлабвате почвата в градината поне веднъж на 3 седмици.

Необходимо торове Трябва направи от схема три фази хранене:

 • Комплекс - 14 дни след засаждане на разсад;
 • Фосфорно-калиева превръзка - по време на масовия цъфтеж на растенията;
 • Комплекс или фосфор-калий - веднага след появата на първите плодове.

Допълнителен информация. Не забравяйте за качеството на посадъчния материал. Когато купувате семена, трябва да се уверите, че те отговарят на изискванията на Държавната инспекция по семената.

Предимства и недостатъци на сорта

Несъмнено предимствата на сорта Torquay f1 са:

 1. Непретенциозност, която ви позволява да спестите пари за създаване на комфортни условия за растението;
 2. Висока производителност;
 3. Топлоустойчивост;
 4. Отличен вкус;
 5. Добра транспонируемост;
 6. Дълго плододаване;
 7. Дългосрочно съхранение на плодове.

Стойността на сорта е също така, че е устойчив на типични болести по доматите, което е много важно. Тъй като някои видове преработка на зеленчуци в индустриален мащаб не са достъпни за обикновените градинари.
Все още не са установени недостатъци на този вид домати.

Всички горепосочени показатели правят сорта домати Torquay идеален вариант както за бизнес, така и за лична консумация. Според многобройни отзиви на градинари, доматът Torquay е един от най-успешните хибриди, които ви позволяват да получите висок добив с минимални усилия.