Малко са хората, които не биха харесали домати. Отглеждат се в оранжерии и на открито, на балкони, тераси и дори первази на прозорците. Доматите се консумират пресни, пържени, задушени, приготвени сосове и всякакви сосове. Те се събират за зимата: осолени, ферментирали, мариновани и консервирани.

Обща информация за културата

Доматът е едногодишно растение от семейство пасленови. Родината му е Южна Америка.

Доматите имат много силна коренова система. Стъблото е изправено, има много клони - доведени деца. Може да се размножава както със семена, така и чрез доведения син. Плодовете са кръгли или удължени. Цвят от розов до пурпурен. От светло зелено до жълто. Има и кафяви, лилави, оранжеви, шоколадови домати.

Ранно узряване

Доматите се класифицират на:

  • Ранно узряване;
  • Среден сезон;
  • Късно узряване.

От ботаническа гледна точка доматът е зрънце, а от кулинарна гледна точка - зеленчук. Но без значение как се нарича, това е невероятно вкусно.

Доматите се отглеждат в открита и затворена земя. Всеки знае, че на открито доматите (и всякакви растения) получават пълния спектър на слънцето. И оранжерията е покрита с всичко - някаква част от нея се забавя. И с оглед на това на открито доматите са по-сладки и месести. Ето защо градинарите се опитват да засаждат домати както в оранжерията, така и на открито. И, разбира се, изберете сортовете, така че доматите да започнат да растат възможно най-рано и да плододават до късна есен.

Ранните сортове са тези, които започват да узряват 75-100 дни след поникването. Най-често те са закърнели, тоест определящи. На определен етап последната четка се образува отгоре и след това те вече не растат. Такива домати обикновено растат не повече от метър. За Централна Русия такива ранни домати са най-подходящи. Помислете кои домати се считат за най-ранните и сладки.

Предимства на маломерните домати

Домати с височина 50-100 см не могат да бъдат вързани или жартиера ще бъде минимална;

Ниските домати често са рано узряващи. Те узряват, когато късната болест все още не е много активна;

Такива домати не е необходимо да се закрепват.

Ранни сортове домати за открито поле

гатанка

Това е ултраранно узряващ, компактен, къс храст с височина 45-50 см с много мощен ствол. От засаждането до узряването минават 85-90 дни. Сортът Zagadka е много устойчив на основни заболявания и почти няма доведени деца. Той не се страхува от слаба светлина. Тегло на плодовете 90-100 g, то е универсално.

Пример # 1

Дубок

Ранно смлян домат, според характеристиките и описанието на сорта. Компактен храст с височина 40-50 см със слабо разклонение. Време на узряване 85-105 дни. Плодовете с размер 50-100 g, леко оребрени, имат много плътна обвивка, която е идеална за консервиране. Но пресният дъб също е добър.

Пример №2

С подходящи земеделски практики и подходящ климат можете да съберете до осем килограма отлични домати от храст. Дъбът се отглежда в разсад. Семената се засаждат в средата на март. Във фазата на две или три листа те се гмуркат.Преди засаждане в земята е необходимо разсадът да се подхранва два пъти със сложни торове, те се засаждат в края на май, след като са ги втвърдили за една седмица. Поливането, както при всички домати, на всеки 5-7 дни, но не трябва и да изсушавате почвата.

Казабалик домат

Това е ултраранн, дългоплоден (от началото на юни до октомври) сорт. Отглежда се чрез разсад. Необходимо е да го засадите на постоянно място, когато заплахата от замръзване отмине. Земята за Казабалик трябва да бъде правилно оплодена. Добавете хумус, пясък и пепел към дупката. Височината му е 50-60см. Целият храст се поръсва с домати. Домати с тегло до 50 g.

Пример №3

Те са средни на вкус, но за толкова дълъг период на плододаване може да им се прости това. През вегетационния сезон на храста могат да се образуват до 800 плода. Изисква много вода, поне кофа под храст. В много горещи дни поливайте два пъти седмично.

Важно! Не е необходимо да го доведете, макар че той ще отгледа много пасинки. Всички те ще дадат плод.

Не е нужно и да го връзвате. Той ще разстила клонките си върху приготвен мулч и ще „работи“. Ето такъв прекрасен високодоходен сорт. Плодове с много тънка кожица. Използва се прясно и за преработка.

Експлозия

Superearly Explosion - подобрена версия на добре познатия сорт White Naliv. Височина до 60 см, плододаването настъпва след 90-110 дни. В южните райони взривните семена могат да бъдат засадени директно на открито. В по-северните райони е по-добре да използвате метода за засаждане на разсад.

Пример №4

Въпреки че не се препоръчва да го завързвате и прищипвате, все пак е по-добре да го завържете, тъй като клоните могат да се счупят от товара на плодовете. И не би навредило премахването на излишните процеси, плодовете ще бъдат по-големи. Единственият недостатък на толкова добър домат е, че той е хибрид и следователно няма смисъл да се събират семена за последващо засаждане. Този сорт е добър за региона на Москва.

Червен зъб

Детерминантен раннозрял сорт домати. Храстът е висок до 80 см. Той просто е окачен с плодове, наподобяващи кучешка форма и с тегло до 90g. Отделните домати достигат дължина 15 см. Както всички нискорастящи сортове, той се отглежда чрез разсад, засаден на постоянно място, когато опасността от замръзване отмине. И тогава Червеният зъб се нуждае само от поливане, плевене и два или три пъти подхранване с минерални торове. Този домат не се страхува от вирусна и гъбична инфекция. Фитофтора също не се страхува от него.

Пример №5

Забележка!Зеленчуците от този тип издържат добре на топлина и са в състояние да поддържат правилния си вид след обработката.

Ранно момиче

Домат Ранно момиче - ранен хибрид, храст с височина до един метър. Узрява 50-65 дни след пресаждането на постоянно място. Плодове с невероятен вкус, много сладки, без кисело тегло от 50 до 200 g.

Пример №6

Домати Early Girl са необичайно продуктивни: от един квадратен метър можете да получите до 15 кг отлични плодове. Този сорт има много добър имунитет срещу различни видове заболявания. Растенията не понасят спад на температурата, така че все пак е по-добре да ги отглеждате в поликарбонатна оранжерия. Но в топлите райони е възможно на открито. Този сорт не се самоопрашва. Това означава, че определено са необходими пчели или изкуствено опрашване: разклащане на храст или щракване върху цветна четка.

Санка

Санка е определящ фактор. Компактен храст, който не изисква прищипване. Плодът е със среден размер и идеална форма, сякаш е калибриран. На всеки храст има по няколко снопа. Доматите са плътни, което е идеално за консервиране. Управлява да узрее, преди да бъде повреден от късна болест. В сравнение със същия ранен Lyanoy, той не е податлив на апикално гниене. Санка е много устойчив на студ сорт. За райони от Централния черноземен регион, особено тези, които нямат оранжерия, това е идеален вариант.

Пример No7

Сортове в средния сезон

Средовете домати в средния сезон са тези, при които периодът на узряване от началото на покълването до консумацията е приблизително 100 до 120 дни.

Демидов

Определящ стандартен храст с височина до 65 см. Листата приличат на картофени блатове.От покълването до узряването на плодовете преминават 100-110 дни. Демидов не е хибрид. Той се адаптира добре към всякакви метеорологични условия. Бушът е устойчив на болести, но ако има малко влага, той започва да боли с апикално гниене. Плодове от 80 до 120 г. Много вкусни и добре поддържани.

Пример No 8

Забележка! Ако влагата е неравномерна, плодовете могат да се напукат.

Розов слон

Друг представител на сортовете в средния сезон е доматът Pink Elephant, който узрява 110-115 дни. Буш със средна височина - 120-170см. Най-добре е да оформите храст в едно стъбло. Почиствайте постоянно доведени деца. Листата от този сорт приличат на картофени листа. Вече от името става ясно, че плодовете растат големи, с тегло 250-300 g, други достигат 800 g, много вкусни и месести. Можете да получите до 4 кг от храст.

Пример № 9

Капка мед

Средно ранен дребноплоден сорт. Втулките са неопределени, не са стандартни. Те растат на височина до два метра в оранжерия, на открито - до един и половина. Изисква задължително прищипване и жартиери. Плодовете са много сладки, с форма на капка, жълти, в куп от 15 или повече парчета. Реколтата се дава от юли до началото на октомври.

Пример No 10

Забележка.През март трябва да посеете семена, които дават, бързи и приятелски издънки, в началото на юни можете да ги засадите в земята. Много придирчиви към състава на почвата и подхранването. Минералните и органичните торове трябва да се прилагат на всеки две седмици. Tomato Honey Drop е устойчив на заболявания като късна болест, черен крак, сиво гниене.

Късни сортове

Късно узряващите сортове се считат за онези, при които вегетационният период продължава повече от 120 дни. Такива домати са много топлолюбиви. Разбира се, по-добре е да ги отглеждате в неотопляема оранжерия, но много летни жители ги отглеждат на открито.

Бичо сърце

Това е къснозреещ сорт, узряването настъпва 124-130 дни след поникването. Високите храсти се нуждаят от жартиера и премахват доведените деца. Те достигат височина 1,4-1,8 m. Плодовете са месести, сладки, с лека киселост. На едно растение може да има големи, с тегло над 600 g и малки, до 100 g, домати. Можете да съберете до 5 кг от храст на открито, в затворено - до 12 кг.

Пример №11

Цветът на плодовете е наситено червен, въпреки че сега доматите се отглеждат с черни, жълти, розови и бели цветове. Тези домати са относително устойчиви на болести. Сърцето на бика с право спечели първо място сред всички домати. Изборът на този сорт е гаранция за голяма реколта във всеки регион на Русия.

Забележка! Особеност на сорта е по-късното узряване, но добивът им е отличен, а самите плодове не се напукват и са достатъчно устойчиви на болести и вредители.

Де барао

Градинарите познават този сорт от деветдесетте години и той не е загубил популярността си и до днес. Това е висок храст с височина до 3 метра, много придирчив при премахването на доведените деца. Листата са тъмнозелени, леко кадифени. Плодовете са много красиви с форма на слива, с тегло 40-90 g, с подходящи грижи за разсад и растението като цяло, можете да получите до 8-9 кг домати на квадратен метър.

Пример No 12

Цветът в зависимост от сорта може да бъде:

  • Червен;
  • Жълто;
  • Розово;
  • Черен.

Вкусът на доматите е много деликатен, балансиран, кисело-сладък вкус, предназначен за прясна консумация и за консервиране.

Профилактика на заболяванията

Растенията се заразяват най-често едно от друго. За да предотвратите това, не трябва да удебелявате засаждането. Долните листа и плевелите трябва периодично да се премахват.

Важно! Необходимо е внимателно да се следи поливането, преовлажняването е една от причините за появата на гъбички.

Необходимо е редовно разрохкване на почвата и внасяне на азотни торове до минимум.

За целите на превенцията, преди засаждането на разсад на постоянно място, той трябва да се третира с 0,5% разтвор на течност от Бордо.

Препоръчва се периодично да се третира растението с меден хлорид (за 10 литра вода - 40 g). Окончателната обработка трябва да се извърши поне 20-30 дни преди прибиране на реколтата.

Профилактиката ще помогне да се намали рискът от заболявания и различни вредители.

Познавайки сортовете и датите на узряване на доматите, можете да отглеждате голяма реколта от вкусни и здравословни плодове в почти всеки регион.