Веднъж в родината си в Перу и Еквадор, доматите се смятаха за негодни за консумация. След проникване в Европа, те първо се отглеждат като декоративно растение. Романтичните французи започват да наричат ​​плодовете „помоморо“ заради аления цвят и форма, които приличат на човешко сърце. На руски името е трансформирано в „домат“ и съществува и до днес. Доматите отдавна заеха твърдо място в човешката диета. Тези, които имат възможност, ги отглеждат сами. За съжаление това може да доведе до нарастващи проблеми и болести по културите.

Обща информация за доматите

Доматите принадлежат към семейство Solanaceae. Културата расте добре на песъчливи глинести почви и глинести почви, много е термофилна, лесно понася сух въздух. По-голямата част от сортовете завършва растежа си с появата на съцветие, не се нуждае от прищипване и жартиера. Плодовете могат да бъдат кръгли, овални, крушовидни, сливови. Цветът им, в зависимост от сорта, може да бъде червен, жълт, лилав, оранжев.

Вътре плодът е разделен на 3-8 камери. При силно оребрените домати броят на отделенията за семена може да достигне 20. Малките плодове с тегло 60 г, големите домати включват сортове с плодове с тегло над 100 г. Колкото по-големи са доматите, толкова по-кратък е срокът им на годност. Разнообразните сортове са подходящи за осоляване, мариноване, ферментация, сушене и други методи за обработка.

Разсад от домати

Доматите, както много други зеленчуци, осигуряват безспорни ползи. Съдържат витамини, захари, органични киселини и ценното вещество ликопен. Този антиоксидант се счита за по-ефективен от другите каротеноиди.

На бележка! Благодарение на ликопена рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява, стареенето на тялото се забавя, нивото на лошия холестерол намалява и развитието на патогенна микрофлора в червата се потиска.

Защо доматите къдрят листа

Когато отглеждате домати сами, понякога можете да се сблъскате с проблем: листата започват да се навиват или да се извиват. Подобно явление може да се наблюдава както на отделни екземпляри, така и на всички храсти. За да се отстрани причината, е важно да се разбере защо това се случва.

Разсад

Тъй като младите растения все още са твърде деликатни, те се нуждаят от особено внимателни грижи. Разсадът обикновено расте в малки контейнери, така че трябва постоянно да наблюдавате обема и честотата на напояване, микроклимата. Ето защо листата на домати се извиват:

 • Температурата е твърде висока. Понякога на слънчев прозорец температурата може да се повиши до 35 ° C или повече. Поради това листата изсъхват през деня и се навиват като лодка, а през нощта приемат нормалната си форма. Трябва да прехвърлите разсада на прозорец с различна ориентация или да го засенчите.
 • Недостатъчното поливане ще доведе до листата започват да се свиват надолу... Трябва да поливате растенията 2 пъти седмично, като същевременно се уверите, че горният слой на почвата винаги остава леко влажен. Ако храстите "пият" водата твърде бързо и листата на доматите се извиват, какво да правя в този случай? Препоръчва се разсадът да се пресади в по-големи саксии.
 • Хранителен дисбаланс. Защо листата от домати се къдрят в този случай, опитен градинар веднага разбира. При липса на цинк листата се огъват надолу, а върховете на летораста се извиват.Недостигът на калций се проявява и чрез навитите листа и бледото им оцветяване. Поради липсата на бор, младите листа огъват краищата надолу. При недостиг на желязо листните плочи пожълтяват, а върховете им се огъват нагоре. Необходимо е да се справите с това, като въведете правилните дози сложни препарати, например Kemira, Universal, Solution.
 • Атака на вредители или болести. След нападение на белокрилка листата ще се извиват и краищата ще започнат да изсъхват. Растенията се лекуват спешно с Fufanon или Biotlin. Инфекцията с паякови акари причинява извиване на нежни листа в самия връх на главата. При бактериоза издънките спират да растат, а листата се извиват, изсъхват и изсъхват. Няма лечение за болестта. Болните екземпляри се унищожават.

Ако преди сеитбата семената са били мариновани, използвали са хранителна почва и са следвали агротехниката за отглеждане на разсад, тогава подобни проблеми не трябва да се случват с домати. Случва се проблеми да възникнат след засаждане в оранжерия или на открито. Причината за това често са същите грешки, които са допуснати при отглеждането на разсад.

Един пример за усукване

При възрастни растения

След засаждането в градина или оранжерия разсадът понякога започва да изсъхва, да се извива, да изсъхва и да отделя листата си. Защо листата на доматите се къдрят малко след засаждането в земята? Има няколко предпоставки за това:

 • Листата се навиват в тръба. Това може да се случи поради увреждане на корените. Ако „преселването“ е извършено неточно, корените са пострадали и не могат да абсорбират нормално влагата и хранителните вещества. В случай, че има увереност, че всичко е в ред с почвата, растенията трябва да се оставят сами за 4-5 дни. След известно време храстите ще се нормализират. Втората причина за това е ненавременното отстраняване на доведените пасинки. Те трябва да се отстраняват на дължина 3 см. Третият фактор е, че влажността не се регулира. Необходимо е да се установи правилното поливане и по-често да се проветрява оранжерията. Възможен е недостиг на фосфор, необходимо е торене с фосфорен тор.
 • Листата са усукани на спирала. Причината за това може да бъде само една - липсата на цинк. Храненето от 30 g суперфосфат и 50 g пепел ще помогне. Залейте торовата смес с 1 литър загрята вода и оставете за 2 часа. След това разредете концентрата с вода в 10-литрова кофа и използвайте, като излеете 0,5 литра състав под всяко растение. Този тор съдържа необходимото количество цинк.
 • Краищата на листата се извиват нагоре поради дефицита на мед и магнезий. За да го премахнете, трябва да използвате разтвор на меден сулфат и магнезиев сулфат. Щипка от двете вещества се добавя към кофа с вода и се разбърква старателно. Храненето се извършва на мокра земя.
 • Върховете на доматените храсти могат да станат къдрави поради излишния азот. Това се случва, ако летният жител прекали с въвеждането на азотни торове. Можете да върнете баланса в почвата, като въведете калий под формата на пепел. Вирусът на къдренето може също да извива върховете на леторастите. Няма лечение за това заболяване. Заболелите растения ще трябва да бъдат унищожени, за да не се разпространи вирусът в здрави храсти.
 • Листата могат да се свият навътре по няколко причини. Това се случва при липса на молибден или излишък на цинк. Ето защо е необходимо да се прилага сложен тор в точното време и да не се нарушава дозировката му. Тук отново торът ще помогне от смес от пепел и суперфосфат, в която необходимите елементи са в правилното съотношение. Друга причина, поради която листата на доматите се навиват навътре, може да бъде липсата на влага, особено в мощни неопределени храсти. Най-добре е да се организира система за капково напояване. Мулчирането на повърхността също ще помогне да се запази водата в почвата. Топлината и липсата на осветеност също води до навиване на листата. В горещо време трябва да проветрявате оранжерията по-често и да изливате студена вода по стените му. Ако няма достатъчно светлина, отстранете праха от стените и покрива на конструкцията.

Листата се извиват

За да предотвратите тези проблеми, трябва да обърнете внимание на подготовката на почвата преди засаждането.Разсадът също трябва да бъде с високо качество, затова се препоръчва да се отглеждат при спазване на всички правила.

Освен това листата могат да се свият в „рог на овен“, както при разсад, поради бактериоза и нашествие на вредители. Но в този случай ще има и други признаци. Насекомите могат да се видят визуално.

С бактериоза младите листа в горната част на стъблото ще започнат да се свиват, съцветията ще станат малки и яйчниците изобщо няма да се образуват. Причината за бактериоза може да бъде както заразени семена, така и разпространението на болестта от вредители (черни листни въшки, белокрилки). За да се предотврати появата им, храстите се препоръчват да се напръскват с инфузия на пелин, чесън, люта чушка, тютюн, бял равнец. При масово заразяване се използват индустриални инсектициди.

Важно! След прилагане на химикали, зеленчуците не могат да се ядат, така че последната обработка се извършва 2-3 седмици преди прибиране на реколтата. Биологичните препарати действат по-бавно, но шушулките са годни за консумация в рамките на една седмица след пръскането.

Основните заболявания на доматите

Според експерти проблемите при отглеждането на домати възникват по-често поради неправилна селскостопанска технология, но в същото време различни заболявания могат да попречат на прибирането на реколтата. В резултат на селекцията се появиха сортове, които са устойчиви на често срещани болести по доматите, но това само намалява риска и не премахва напълно щетите върху реколтата.

Основните заболявания на доматите включват:

 • Късна болест - гъбично заболяване, причинено от късна болест. Причинява появата на чернота по листата и след това отпадането им. По-късно плодовете са засегнати. Това се случва при прекомерно спадане на влажност и температура, когато се появят капки роса. За профилактика се използват лекарства: Fitosporin, Barrier, Barrier. Пръскането на храстите със суроватка веднъж седмично предотвратява размножаването на спори на гъбички.
 • Alternaria (кафяво петно) също се причинява от гъбички. По-често заразява листа и стъбла, отколкото плодове. Болестта започва в долните листа. По тях се появяват големи кафяви петна с подчертано зониране. Тогава стъблото е засегнато, което води до смъртта му. Спорите на гъбичките лесно се пренасят от вятъра и се отмиват от дъждовна вода, което допринася за разпространението на Alternaria. При първите признаци е необходимо растенията да се третират с Ridomil Gold или Skor. Ако плодовете вече са се образували, по-добре е да използвате биологични продукти.
 • Мозайка... Болестта се причинява от вирус и не може да бъде лекувана. Като профилактика помага предсеитбената превръзка на семена. Болестта се проявява чрез появата на мозайка върху листата, с редуващи се тъмни и светли области. Най-често се среща при домати на открито. Болните растения се унищожават.
 • Септория (бяло петно ​​от листа). Гъбично заболяване, което причинява преждевременно изсушаване и падане на листата. Симптомите първоначално се появяват в долната зеленина като малки белезникави петна с по-тъмни ръбове. Малко по-късно в центъра на всяко петно ​​се появява черна точка. От листата болестта преминава към стъблата, а самите листа стават кафяви и падат. Високата влажност допринася за заболяването. Те го лекуват с медикаменти с меден оксихлорид, хорус и цинеб. Засегнатите листа се отстраняват напълно.

  Септория

 • Сиво гниене... Проявява се като кафеникави плачещи петна по всички части на растението, последвани от пепеляв цвят на засегнатите области, съдържащ спори от гъбичките. По-често петна се появяват близо до рани, например след прищипване. Болестта пламва към края на лятото, при дъждовно и хладно време. За предотвратяване на сиво гниене се използва пръскане с инфузия на чесън.
 • Корен гниене... Често се случва, когато в почвата има излишък на пресни органични вещества (неузрял тор). Преовлажняването на почвата също допринася за външния й вид. Най-добрият начин за отстраняване на ситуацията е напълно да се замени почвата.

Понякога поради неправилни грижи може да възникне фитотоксичност на почвата, когато с неумелото прилагане на пестициди и торове почвата започва да потиска реколтата, вместо да я подхранва и отглежда.В този случай листата ще започнат да се оцветяват с лилав оттенък и след това ще изсъхнат.

От всичко казано по-горе може да се заключи, че ключът към успешното отглеждане на домати е стриктното спазване на селскостопанската технология. Само с подходящи грижи можете да получите висококачествена реколта от тази култура, без да мислите защо листата на доматите се къдрят.