Навитите листа по младите доматени храсти сигнализират за проблем в развитието на растенията. Причината може да бъде липса на вода или рязка промяна в метеорологичните условия, излишък или недостиг на елементи в почвата, увреждане от вредители. Навиването на листа не е инфекциозно заболяване. Установени са връзки между симптомите и причината за болезнения вид на листата. Ако листата на разсад от домати се извиват, какво да се направи, трябва да се реши възможно най-скоро, за да се събере планираната реколта.

Защо разсадът на домати се навива

Когато бъдат открити първите признаци на извиване на листа, трябва да установите причината и да помогнете на разсад. И трябва да започнете с анализ на условията на отглеждане. За нормално развитие доматеният храст се нуждае от комфортна среда с дневна температура от + 28 ° C и нощна температура от + 18 ° C и с достатъчно светлина.

На бележка! Състоянието на разсад се влияе отрицателно от голяма, над 10 ° C, температурна разлика.

Недостиг или излишък на влага

Честа причина за къдренето на доматните листа е липсата на влага. Сухата почва в контейнери за разсад може да причини необратимо увяхване на растение, което още не е узряло. Доматите се поливат често и малко по малко, като се уверите, че горният слой на почвата е влажен.

Разсадът от домати се навива

Необходимо е да се полива разсадът под храста, така че водата да не пада върху надземната част на растението. Това може да причини развитието на гъбични заболявания.

Ако причината е излишната влага, трябва да преминете към редовно умерено поливане. Поливането на разсад е необходимо само когато горният слой на земята е добре изсушен.

Важно! Разсадът трябва да се засажда в рохкава почва. Контейнерите за гмуркане трябва да имат дренажни отвори и дренажен слой.

Липса на осветление, парещи слънчеви лъчи, високи температури

За контейнери, поставени на затъмнено място с разсад, които са започнали да пожълтяват, трябва да намерите друго, добре осветено място. При кратки дневни часове може да се инсталира допълнително осветително оборудване.

Ако разсадът се отглежда на перваза на прозорец с южно изложение, растението ще страда от пряка слънчева светлина. За растенията трябва да намерите по-тъмно място или да намалите излагането на слънчева светлина чрез разсейване на светлинния поток.

Съвет! Разсад, изложен на перваза на прозореца, може да бъде защитен с окачени завеси, покриващи стъклото или част от него с бяла хартия.

В оранжериите, когато температурата се повиши над + 35 ° C, апикалните листа на разсада започват да се навиват навътре. За да облекчите стреса при висока температура, трябва да използвате вентилация, да правите течения и да засенчвате растенията с лутрасил. За възстановяване на нормалното състояние на разсад от домати ще помогне пръскането с разтвор на карбамид (за 10 литра вода 1,5 супени лъжици. Л. Урея) и след 1-2 дни - слаб разтвор на калиев перманганат. Тези мерки са достатъчни за изправяне на увития връх след няколко дни.

Недостиг на елементарен състав на почвата

Причината за навиване на листата с неинфекциозен произход често се свързва с липса на елементи в почвата или прекомерно торене.

Проблемът може да е в почвата

Няма достатъчно мед.При липса на мед младите горни листа се извиват, а по-старите се усукват в тръба. Растежът на растенията се забавя, резниците остават къси. Симптомите могат да бъдат свързани с липса на мед в почвата или с лошо усвояване на мед от домати. Дефицитът се компенсира чрез пръскане с разтвор на меден сулфат, коренови превръзки (Microvit мед, Chelate меден форте).

В растението може да липсва мед поради лошо усвояване на елемента, свързано с обилно торене с азот и фосфор. В тази ситуация торовете, съдържащи азот и фосфор, трябва да бъдат намалени и киселинният състав на почвата да бъде нормализиран.

Липса на манган.Когато разсадът получи по-малко манган, най-младите листа на разсада се извиват, придобиват сиво-кафяв цвят, започват да изсъхват и изсъхват. Дори ако всичко е в ред със състава на почвата, усвояването на манган може да бъде блокирано от:

  • подкиселена почва;
  • недостатъчно осветление;
  • подгизнала почва или прекомерно наторена с калий, фосфор, калций, мед.

Ако има недостиг на идентифицирания елемент, растението се подхранва с еднокомпонентен тор. За да се компенсира недостигът на манган, доматите се наторяват с Mikrovit Mn, манганов хелатен форте. Използват се и сложни торове. Съставът им е балансиран и осигурява на растението необходимото хранене.

Калиев глад.

Калиев глад.При липса на калций листът става малък, започва да се набръчква и да се навива надолу. Ръждата се появява по периметъра на по-старите листа или незначително изгаряне, листата започват да падат. На листната плоча се наблюдава избледняване на жилките, храстът изглежда пъстър. С течение на времето има отслабване на стъблата (те стават тънки и чупливи), намаляване на яйчниците, поява на тъмни петна по плодовете. Растението започва да изсъхва с времето.

Попълнете липсата на калий с превръзки с обилното му съдържание: калиев магнезий, калимаг, калиев сулфид, калиев монофосфат, дървесна пепел, разтвор на калиев сулфат (6 g на 5 l вода).

Липса на цинк.При недостиг на елемента стъблата се огъват, короната с листа става увиснала. Липсата на цинк кара краищата на листните плочи да се огъват нагоре и листата се покриват със сиво-кафяви петна. Появяват се и по стъблата.

Липсата на елемент се компенсира чрез пръскане с разтвор на цинков сулфат.

Недостиг на бор.Опасността от липса на елемент се дължи на неспособността на растението да дава плодове. Върховете на разсада са олекотени и листата му започват да се навиват надолу.

Недостигът на бор се компенсира чрез пръскане на листа от домати през периода на цъфтеж с разтвор на борна киселина.

Нуждаем се от фосфор.При недостиг на фосфор листата на доматите се обръщат надолу и са разположени под остър ъгъл спрямо леторастите. Сред зеленчуковите култури доматите са най-взискателни за наличието на фосфор и от покълването на семената до реколтата. Следователно, суперфосфатът се въвежда при бране и засаждане на разсад в оранжерия или на открито (1 супена лъжица. L. На кладенец), в превръзка.

Защо листата на разсад от домати се къдрят: нападения от вредители

Вредителите, които са се заселили на растението, например листни въшки, водят до изкривяване на формата на листата и тяхното огъване, растението започва да изчезва. За наличието на листни въшки може да се съди по лепкавото покритие върху листата и наличието на самите вредители. Паякът може също да е паразит, който кара малките листа да се извиват.

Паяк на домат

За унищожаване на вредители се използват химикали (Trichopol, Jaguar, Aktofit), билкови инфузии с лайка, глухарче, жълтурчета, тютюн.

На бележка! Листните въшки се отблъскват от миризмите на лук, чесън, лайка, невен, лавандула, мащерка.

Други причини

Причината за навиването на листата може да е стегнатост, може би контейнерите са станали малки за развиващото се растение. В този случай е необходимо да се трансплантира в по-голям контейнер или в открита земя, оранжерия.

Горният лист може да се извие поради увреждане на растението по време на прищипване.След трансплантацията на разсад, трябва да създадете идеални условия (осигуряване на влага и хранителни вещества, температурни условия), докато растението се развива, отстранете страничните пасинки, за да образувате храст.

Листа на разсад къдрави: какво да правя

При липса на калий младите листа започват да се навиват и на ръба на долните листа се появява лека ивица. Необходимото спешно подхранване с поташ ще бъде:

  • калиев сулфат. Земеделците съветват да се използва върху алкализирани почви с дефицит на калий и не препоръчват постоянно торене;
  • калиев нитрат. В допълнение към калий (46%), съставът съдържа фосфор (7%) и азот (14%). Универсално хранене се прилага през периода на растеж и формиране на яйчника;
  • калиев хумат. Прилага се като коренова превръзка и се използва за пръскане през вегетационния период;
  • калиев магнезий. Двукомпонентният състав се използва при липса както на калий, така и на магнезий.

Допълнителна информация! Някои сортове домати (Oxhart, японски рак, Фатима) се характеризират с пера, висящи листа. Познавайки тази функция, не е нужно да се притеснявате, когато видите къдрави листа на храста.

Какво да правите, ако листата на разсад се свиват

В допълнение към разгледаните случаи, листата на разсад от домати се усукват и възниква въпросът какво да се прави, ако шевовете са неправилни. В този случай усукването на горните листа се случва, когато долните се отстраняват веднага след трансплантацията на растението (оранжерия, открита земя). Не е необходимо стъпка-сонатиране веднага след слизане на разсада, а след 3-4 седмици. Можете да откъснете 1-2 издънки отдолу в продължение на няколко дни, а листата на засадения храст не трябва да са по-малки от 10-12 cm.

Листата на разсада се свиват

Листата могат да се извиват нагоре от топлината в оранжерията и топлината, когато се отглеждат на открито. С подходяща грижа, валцуваният лист се изправя при комфортна температура.

Народни рецепти от търкаляне на листата на разсад от домати

Източникът на липсващи елементи може да бъде импровизирани вещества и продукти:

  • Недостигът на калий може да се запълни с превръзка, направена от кората на няколко банана, влива се 3 дни в топла вода. За приготвяне на състава можете да използвате трилитров буркан. Препоръчва се веднъж седмично да се полива храста на разсада с приготвената прецедена течност.
  • Липсата на калций и други важни елементи може да се компенсира чрез поливане със състав, направен от яйчени черупки. Изсушената обвивка се натрошава, поставя се в контейнер (като опция, в 3-литров буркан), залива се с топла вода и се влива на тъмно място в продължение на 3 дни. Фактът, че съставът е готов, се сигнализира от облачния му цвят и неприятната миризма на сероводород. Течността трябва да се филтрира преди употреба.
  • Можете да използвате утайка от кафе като подправка. За обогатяване на състава на почвата и като бакпулвер се смесва със земя и се използва при пресаждане на растението в други контейнери.

Когато едно растение се грижи правилно, то става по-силно, понася по-добре неблагоприятните климатични прояви и дава добра реколта. Ако разсадът от домати е правилно отгледан и реагира навреме на извиване на листата и други симптоми, доматеният храст ще расте здрав и продуктивен. А от какъв вид хранене липсва разсадът и какви условия не са подходящи, може да се „разнищят” от доматните листа.