Повечето любители на домати предпочитат едроплодните сортове със сладък доматен вкус. Това са доматите от сорта Sugar Giant. Яркочервен домат с тегло 600-800 грама, сладък на вкус, привлича любителите на зеленчукови салати, домашни сосове и кетчуп. Всеки градинар мечтае да отглежда такъв зеленчук в своята градина.

От историята

Доматеният захарен гигант е доста добре познат на руските градинари и се култивира активно в лични парцели. Това не е изненадващо. В крайна сметка този сорт е отгледан от нашите животновъди преди около двадесет години. Доматът получи името си заради сладкия си, вкусен вкус.

Всъщност 100 г от плодовете на захарния гигант съдържат до 4,5-5 г захар, докато при други сортове домати тази цифра не надвишава 2,5-3 г. За тази особеност този сорт е известен сред зеленчукопроизводителите като доматната захар.

Името на сорта отразява друга негова черта - гигантски растеж. Дължината на стъблото на растението в оранжерии достига 1,3-1,4 м, а в открити почвени условия може да нарасне до 1,8-1,9 м. Следователно Захарният гигант се нарича така наречените неопределени култури. Техният апикален растеж няма ограничения, което допринася за образуването на нови плодови гроздове практически през целия вегетационен период на растението. Това увеличава добива на сорта.

Доматите Сахара са къснозреещ сорт. Периодът на узряване на плодовете започва 110-117 дни след засяването на семената. Въпреки това, в южните райони на Русия доматите могат да узреят малко по-рано, когато хладното време на северните райони изтласква периода на узряване.

Захарен гигант

Като се имат предвид такива характеристики на термофилната култура, трябва своевременно да се грижите за разсад. Необходимо е да се засаждат семена с очакването, че докато разсадът бъде засаден в оранжерия или на открито, той е на възраст поне 85-95 дни. Тогава ще бъде възможно да се пируват със сладки домати в средата на юли.

Захарните гигантски растения започват да цъфтят на 97-108 деня от вегетационния сезон. Заслужава да се отбележи, че този сорт домати има много продължителен период на плододаване. Освен това винаги се образуват много яйчници. На всеки плодов грозд броят им достига 5-6.

Внимание! За да се развият големи плодове върху растение, е необходимо да се нормализира броят на яйчниците. Оптималният брой развиващи се плодове от една страна е два или три. Останалите яйчници трябва да бъдат премахнати чрез прищипване.

Можете също така да увеличите добива на сорта, като премахнете страничните издънки. Въпреки че тази селскостопанска техника ще трябва да се използва доста рядко, тъй като интензивността на техния растеж е ниска. Листата са доста големи, увиснали. Листна маса на ниво средни показатели.

От едно растение можете да получите до 5,3-6,5 кг захарен домат, като вземете предвид описанието на характеристиките на сорта.

Основното сортово предимство на захарния гигант са големите, месести, сърцевидни плодове. Пълната зрялост на домата се характеризира с наситено червен цвят. Средното тегло на доматите е около 350-400 г. В пулпата има малко семена.

На бележка. Плодът е покрит с тънка, нежна кожица. Следователно тази категория домати не е предназначена за транспортиране и дългосрочно съхранение, но е отлична за приготвяне на пресни салати и плътен доматен сок.

Селскостопанска технология на отглеждане

Сред летните жители доматът захарен гигант е много популярен. Семена от този сорт могат лесно да бъдат намерени в магазините за дребно и онлайн магазините. Производството и дистрибуцията на семена се извършва от фирмите "Сибирска градина", "Аелита", "Руска градина", "Уралски дачник" и други.

Ценови предложения за една опаковка семена (10-20 бр.) Варират от 12 до 45 рубли. Повечето фирми обаче в описанията на стоките посочват погрешни характеристики на сорта. Освен това върху опаковките със семена има снимки на напълно различни сортове домати. Така че, компанията "Gavrish" предлага да закупи семената на захарния гигант, който има жълти плодове.

Нарастващ

Важно! Според производителите на домати степента на кълняемост на пакетираните семена от домати Захар е 85-94%. За отглеждане е най-добре да закупите семена от градинари-любители или да ги съберете сами.

Отглеждане на разсад

Силните разсад са ключът към богатата реколта от домати. Следователно преди засаждането на семена трябва да се подготви правилната почва за саксии. За да направите това, трябва да вземете една част от дернистата, листната почва, хумуса и речния пясък и да разбъркате всичко добре. Пригответе разтвор от 30 g суперфосфат, 30 g калиев сулфат и 10 g урея на 10 литра вода. Изсипете почвената смес с получения разтвор. Почвата на разсада е лека, рохкава и питателна.

Забележка! Почвената смес за отглеждане на разсад от домати не трябва да съдържа плътни и големи бучки. Влагата трябва да се абсорбира добре в почвата, така че градинската пръст не е подходяща за тези цели. Балансиран готов грунд е най-добре да се закупи от магазин.

Преди да засадите семена от домати, всяка почва трябва да се дезинфекцира. За целта го накиснете със силно горещ разтвор на калиев перманганат.

За да бъдат разсадът приятелски и здрав, посадъчният материал трябва да се дезинфекцира с препарата "Fitosporin-M", семената да се държат в разтвора поне 25-30 минути и да се изсушат до състояние на течливост.

Разпределете семената от домати върху повърхността на почвата и поръсете със смес от пясък и пръст със слой 0,5-0,7 см. Покрийте кутията със семена с полиетилен и поставете на топло място (+ 24 + 25 ° C) за 3-5 дни, докато се появят издънки. След появата на издънките отстранете филма. Поставете разсад на светло място.

Допълнителна информация. Така че черният крак да не унищожи разсад, той трябва да се полива с топъл разтвор (+ 26 + 28 ° C) на калиев перманганат. В същото време опрашвайте почвата и разсад от домати с пресята пепел.

След появата на 3-4 листа разсадът трябва да се гмурка и засажда в отделни саксии. Растете в добре осветения прозорец. Засенчете от открита слънчева светлина и завъртете на всеки 2-3 дни, така че растенията да се развиват равномерно и да не се разтягат.

Пресаждане на разсад в земята

Разсад на захарния гигант в оранжерия или на открито може да се засажда само след като заплахата от замръзване напълно изчезне. В централните райони на Русия това време е края на май.

За да се получи богата реколта от Захарния гигант, кълновете трябва да бъдат засадени на разстояние 0,45-0,5 м един до друг. В този случай разстоянието между лехите трябва да бъде най-малко 0,7 м. Оптималният брой храсти на 1 m² е 3 екземпляра. Освен това специалистите препоръчват да се образува сортов храст в две стъбла.

Първите седмици от отглеждане на разсад от домати в лехите трябва да се поливат ежедневно и да се предпазват от горещото слънце. Ежедневното разхлабване насърчава активно дишане и хранене на развиващите се корени.

Периодът на плододаване не изисква допълнително поливане. Захарните домати понасят добре кратка суша, но се нуждаят от своевременно хранене.

За да стимулирате приятелското узряване на плодовете, можете да използвате разтвор на нитрофоска (20 g) и сух натриев хумат (20 g) в 10 литра вода.

Мариноването в домати от този сорт е умерено. Но за да се увеличат добивите от време на време, страничните издънки трябва да бъдат премахнати. Тези прости земеделски техники ви позволяват да получите богата реколта.

Сортови предимства и недостатъци

Сортът домат захарен гигант има много предимства пред своите събратя:

  1. Високи добиви - до 33-35 кг домати от 1 м²;
  2. Неизискваща грижа - позволява дори на начинаещите летни жители да отглеждат този вид домати;
  3. Висока устойчивост на болести. Гъбичните инфекции при този сорт са изключително редки;
  4. Дълъг период на плододаване - ви позволява да осигурите на семейството естествен продукт, богат на витамини и хранителни вещества;
  5. Отличен вкус на плодовете зарадва гастрономите;
  6. Можете да приготвите натурален доматен сок и домашен кетчуп за дългата зима.

Реколта

Недостатъците включват следните характеристики на захарния гигант:

 

  1. Плодовете не понасят добре транспортирането;
  2. Доматите не могат да се съхраняват дълго време;
  3. Плодовете не са подходящи за консервиране.

Тези недостатъци не могат да се превърнат в пречка за градинарите, които решат да отглеждат сорта Sugar Giant. Тези домати ще зарадват гастрономите с отличен вкус и възможност да зарадват гостите с витаминни салати и уникални сосове.

Видео