Невъзможно е да си представим градински парцел без градинско легло или оранжерия с домати. Тази култура е много популярна както в южните райони, където може да се отглежда на открито, така и в региони с по-тежък климат, където е необходимо да се създадат определени условия за комфортно развитие на растението.

Основна информация за културата

Доматът е член на семейство Solanaceae, обича добре осветени места и доста високи температури - от + 18˚C и повече. Дори незначителните студове могат значително да намалят количеството на реколтата или дори да доведат до смъртта на растението. За доматите най-подходящи са леките почви - пясъчни глинести или глинести. Според правилата за сеитбообръщение, най-добрите предшественици за домати са краставиците, морковите, лукът, бобовите растения и зелето. Предварителната подготовка на почвата започва през есента. Състои се в изкопаване на почвата с въвеждане на органични вещества (оборски тор, компост, хумус). Това ви позволява да попълните силата и хранителните запаси преди новия сезон.

Особеностите на климата в почти всички региони на Русия не означават засаждане на домати директно в земята. В началото на пролетта сеитбата на семена за разсад започва у дома. Когато заплахата от замръзване изчезне в региона, летните жители започват да засаждат домати на открито или защитено място. Най-често този период настъпва в края на май.

Домати

Присаждането на домат от контейнери, които са били разположени у дома, на градинско легло се нарича кирка. След тази процедура растението изпитва силен стрес, така че трябва да създаде благоприятни условия за успешна аклиматизация.

Грижата за разсад от домати след бране включва:

 1. Втвърдяване. Тази процедура обикновено се прави в продължение на няколко дни преди трансплантацията на разсад. Това е необходимо, за да се увеличи студоустойчивостта на растенията;
 2. Правилно поливане. Доматите са много чувствителни към влажни и сухи почви, така че е много важно за летните жители да регулират честотата и обема на поливане;
 3. Разрохкване, плевене. Без тези основни процедури е невъзможно да се постигне активно развитие на храста. Освен това на замърсена почва се създават условия за поява на болести и вредители;
 4. Торенето на разсад от домати след бране е може би най-важната част от грижите. Храненето на разсад с органични и минерални компоненти позволява да се постигне активен растеж на върховете и образуване на яйчници, а впоследствие и богата реколта.

Как да храним разсад от домати след бране

Много рядко се срещат плодородни почви, които имат всички необходими хранителни вещества за нормалното развитие на разсад. Поради това често възниква въпросът как да се хранят разсад от домати след бране. Ако първоначално няма данни за състоянието на почвата, тогава можете да се съсредоточите върху сигналите, които самият домат подава:

 1. Забавянето на растежа показва липса на натрий и калий;
 2. Пожълтяването и увяхването на листата е резултат от липсата на азот;
 3. Повишената крехкост на стъблото е ясен признак за липса на магнезий и калций;
 4. Изясняването на върховете означава, че в почвата няма достатъчно желязо;
 5. Потъмняването на листата, появата на лилав оттенък показват недостиг на фосфор;
 6. Много крехките листа, които не могат да се придържат към стъблото и падат, показват липса на азот.

1,5-2 седмици след пикирането се извършва първото подхранване на разсад от домати.Вторият път храстите трябва да бъдат оплодени след още 2-3 седмици. Последващото хранене се извършва при необходимост и не е задължително.

Първият път, когато торът се прилага, след като разсадът пусне корени и започне да расте. През този период растението се нуждае най-вече от азот за развитието на зелената част. Най-често през този период те използват:

 1. Тор, разреден с вода в съотношение 1:10, с добавяне на 1 с.л. л. нитрофосфат. 1 храст представлява 500 ml от готовия разтвор. Това лекарство улеснява адаптацията на домата и укрепва имунната система;
 2. Инфузия на птичи тор и вряща вода в съотношение 2: 1. Разтворът трябва да се влива под капака в продължение на два дни. След това концентрацията се намалява чрез разреждане на инфузията с 10 литра вода. Слабият разтвор на птичи тор е богат източник на азот за разсад от домати;
 3. Закваска с дрожди: 0,1 кг на 10 литра вода с добавяне на 3 с.л. Сахара. В рамките на 3-4 дни в състава протичат ферментационни процеси. Получената инфузия трябва да се разрежда с 5 литра вода. Това решение е мощен стимулатор на растежа за тънки кълнове.

Традиционни методи

Има няколко ефективни народни рецепти, които са популярни от много години.

Важно е да знаете! Първо трябва да поливате градинското легло и след това да подхранвате доматите с торове, така хранителните вещества бързо ще проникнат в корените.

Йоден разтвор

Йодът е отличен дезинфектант срещу гъбички. Освен това повишава устойчивостта на растенията към болести и стимулира растежа. За да приготвите състава, трябва да разредите 1 капка в 3 литра вода. Приготвеният разтвор се използва преди гмуркане в открит терен. Нанесете състава през спрей бутилка. Често е достатъчно едно лечение.

Йоден разтвор

Пепел

Разтворът на пепел е ценен източник на калий и фосфор. Те са от съществено значение за развитието на плодовете. Фосфорът подобрява и вкуса на доматите. Освен това пепелта унищожава гъбичките. За да приготвите разтвора, смесете 2 литра вряща вода и 1 супена лъжица. пепел. Разтворът трябва да се държи 1 ден и след това да се поливат растенията с него.

Пепел като тор

Банани

Тези плодове са ценени заради високото си съдържание на калий. Има 2 начина за използване на банани, летните жители на практика определят кой от тях е за предпочитане:

 • Банан на прах. Кората трябва да се изсуши и наряза на ръка или в блендер. Полученият прах се излива в дупката за засаждане, за да се засадят разсад;
 • Инфузия. За 3 литра вода вземете 3 кори и настоявайте за 3 дни. След това агентът се филтрира и полива с храстите.

Банан на прах

Черупка

Черупката на яйцата съдържа всички необходими минерали, така че може да се нарече сложен тор. Трудността се крие във факта, че черупките трябва да се събират в големи количества и да се изсушават добре. След това се използва в 2 вида:

 • Изсипете натрошени черупки в дупката;
 • Поливайте доматите с запарка. За 1 литър вряща вода вземете 7 черупки, след това извадете буркана на тъмно място за една седмица. Появата на характерна миризма ще бъде сигнал, че инфузията е готова.

Черупка

Кафе

Преди гмуркане на разсада, съставът на почвата може да се подобри със спящата гъсталака. Разхлабва и олекотява почвата, подобрява достъпа на кислород до корените и насища с микроелементи.

Спящо дебело кафе

Лукови люспи

За 5 литра вода трябва да вземете 20 г обвивка и да настоявате 3-5 дни. Получената инфузия може да се напръска с върхове или поливане на домати. Това лекарство предпазва от инфекции.

Лукови люспи

Листно превръзка

Хранителните вещества проникват в растението не само през корените, но и през наземната част на растението, поради което листното превръщане също е много ефективно, особено за предотвратяване на заболявания. В допълнение, Solanaceae активно абсорбират хранителни вещества през листата. Най-доброто време за пръскане е сутрин. По листата има роса, която е своеобразен проводник на хранителни вещества. Пръскането може да оплоди домати с продукти като:

 • Разтвор на карбамид;
 • Калциев нитрат (трябва да го използвате внимателно при стриктно спазване на дозировките, тъй като нитратът е токсично вещество, излишъкът му има лош ефект върху човешкото здраве и състоянието на почвата);
 • Суперфосфат;
 • Бульон от коприва;

Коренните и листните превръзки се редуват най-добре помежду си, така че ефектът от процедурата ще бъде максимален.

Стимуланти на растежа

По време на засаждането разсадът обикновено има много тънки стъбла и слаба коренова система, тъй като пространството в контейнера е силно ограничено. За да се ускори развитието на растенията, са разрешени стимуланти. Те са безопасни за здравето и не вредят на природата.

Агрикола

Екологичен сложен тор, който увеличава добива на домати с една трета. Агрикола съдържа фосфор, калий, желязо и много други важни компоненти. Това лекарство блокира проникването на нитрати в почвата и растенията, повишава устойчивостта към болести, подобрява вкуса на плодовете. Можете да се грижите за доматите с този инструмент през целия сезон: от пролетта до есента. Лекарството се представя в течна форма и в гранули. Опаковката винаги съдържа ясни инструкции за употреба.

Агрикола

Натриев хумат

Продукт, който има както органичен, така и минерален състав. Абсолютно безвредно лекарство. Образува се в резултат на живота на безгръбначните. Съставът съдържа повече от 20 аминокиселини, натриеви соли, протеини и въглехидрати. Използването на този продукт увеличава добивите с 20% и намалява наполовина необходимостта от допълнително приложение на азот. Натриевият хумат подобрява състава и структурата на почвата.

Натриев хумат

Болести и вредители

Доматите са склонни към гъбични инфекции, особено късна болест. Можете да спасите храстите от смърт с помощта на Фитоспорин. Пръскат се с разсад след гмуркане, в резултат на което върху стъблата и листата се образува защитен филм, през който спорите на гъбичките не могат да се разпространят. Лекарството се предлага под формата на паста и прах. Той трябва да се разрежда в съответствие с инструкциите и растението да се третира със спрей.

Разсадът от домати често страда от черен крак. Болестта засяга младите издънки през първите седмици на растеж, в резултат на което разсадът не може да се развие и умира. Лекарството Имуноцитофит се справя с това заболяване. Най-често семената се накисват в този инструмент преди сеитбата. Обработеното семе не само придобива имунитет от повечето гниения, но и попълва енергийните резерви, така че кълновете покълват по-бързо, а по-зрелите растения по-активно образуват яйчници.

Черен бут домат

Лекарството Epin има подобен ефект, но се прилага през спрей след гмуркане. Разсадът се адаптира и пуска корени по-бързо, а също така получава защита от инфекции.

Винаги е необходимо да се засаждат домати от контейнери на леглата с голямо внимание, защото нежните кълнове все още не са придобили необходимата сила. Можете да помогнете на растенията да се справят със стреса и да натрупат сила със своевременно хранене. Емпирично е възможно да се определят препарати и средства, подходящи за специфични условия на отглеждане. Използвайки ги, можете да разчитате на богата и вкусна реколта.