Гарантиран добив от домати в умерен климат може да се получи в оранжерии. Но растението, отглеждано на открито, е по-вкусно и здравословно. Градинарите предпочитат да засаждат висококачествени домати на открито, тъй като е невъзможно да се получат собствени семена от хибриди.

Накратко за културата

Южна Америка се счита за родина на това растение; нейните диви и полудиви представители все още се намират в Перу, Еквадор и Чили. Южноамериканските индианци, инките и ацтеките бяха първите, които опитомиха това растение. Дадоха му и името "tomatl", което означава "голямо зрънце".

След откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 г. от Новия свят в Европа са пренесени много странни растения, сред които има и домат.

Интересно!Първата държава, в която той успява да се установи, е Италия.

Това до голяма степен се дължи на италианския горещ климат, подобен на климата на родината на доматите. Италианският ботаник Паоло Матиоли е първият, който описва растението през 1554 г. в научната литература, а италианският pomo d'oro - златната ябълка, дава на домата ново име - домат.

Според външните си характеристики растението е приписвано на семейство пасльонови, виден представител на което е известната по това време беладона, а доматът веднага е обявен за отровно растение. Което до известна степен е вярно - неговите миризливи листа, стъбло и дори корен могат да причинят сериозно отравяне. Дълго време в Европа се отглежда в оранжерии като декоративно растение. Едва много по-късно вкусът му е оценен.

Солариум Ликоперсикон- „вълча праскова”.

Доматите са донесени в Русия в средата на 18-ти век и в началото те украсяват первазите на къщите като стайни растения. На обикновен език те бяха наричани псинки, от научното им наименование Solarium Lycopersicon, което означава „вълча праскова“. Малцина се осмелиха да опитат красивите му плодове. Един от тях беше известният руски агроном Андрей Тимофеевич Болотов, който хареса вкуса на плодовете. Впоследствие Болотов изигра голяма роля в популяризирането на домата, той описва в статиите си домата като средство за борба с скорбут. А руският самороден селекционер Ефим Андреевич Грачев отглежда първите сортове домати за Централна Русия, неговите необикновени градини се намират близо до Ростов, Санкт Петербург и в Московска област.

ТОП-5 домати за открит терен

Най-добрите сортове домати за открит терен са маломерни. Като правило те са рано узрели, узряват преди началото на епидемията от фитофтора, поради което избягват опасно заболяване. В допълнение, маломерните сортове често не изискват прищипване, прищипване и жартиери, тоест причиняват минимум проблеми. При избора на домати за регион Воронеж е препоръчително да се обмислят ранно узряващите сортове.

ТОП-5 включва 2 имена на маломерни сортове.

Санка. Той се радва на специалната любов на градинарите, тъй като е изключително непретенциозен и дава добив при всякакви метеорологични условия. Височината на стандартния храст е само 50 см, по-рядко расте до 60 см. Стъблото е дебело, не се нуждае от жартиера. Понякога образува пасинки, които трябва да бъдат премахнати.

Забележка! Сортът е ултраранно узряване, периодът му на узряване е 80 дни.

При благоприятни метеорологични условия първите домати могат да бъдат получени вече 70-75 дни след засаждането на семената. Плодове с тегло от 80 до 150 g, червени, кръгли, месести, с доматена киселинност, идеални за консервиране. За 1 кв.м, засадени от 4 до 6 храста, с добри грижи, можете да съберете до 5 кг от всеки храст.

Санка

Има разнообразие от сортове с жълти домати - Golden Sanka.

Явно невидим.Друг недостатъчен сорт, висок 60-90 см. Плътност на засаждане - 3 храста на 1 кв. М. Рано узрели, плодовете узряват за 85-100 дни, червени, кръгли, леко сплескани, с тегло 250-350g, не се напукват. Не изисква жартиера, но поради тежестта на плодовете храстите се нуждаят от опори за клоните под формата на прашка. Последните плодове са по-малки, служат за консервиране. Особеността на този сорт е, че може да се отглежда на балкона.

Видимо невидим

Високите сортове изискват повече внимание: те трябва да бъдат вързани, закрепени и повече хранене. Но в резултат плодовете са много големи, с отличен вкус. Най-добрите сортове домати за открит терен сред високите също са представени на две имена.

Розов мед. Това е най-сладкият, топ 5 сорт. От него се приготвя вкусен сок и дори се прави сладко. На открито поле може да достигне височина 60-100 см. За жартиерите са необходими силни колове или решетки. Доведените деца трябва да бъдат премахнати. На 1 кв. М. се засаждат 3-4 храста. Първите плодове се появяват след 110-115 дни. Известен е с първите си плодове с тегло до 1,5 кг, последващи плодове с тегло 600-800 g.

Розов мед

Те имат розова сочна, захарна плът, без киселина, присъща на доматите и практически без мирис. Недостатъците му включват напукване на плодовете. Ако изберете домати за регионите Воронеж или Волгоград, трябва да обърнете внимание на този сорт, тъй като расте добре в топлите райони на Русия.

Важно! В по-северните райони са необходими временни покривни филми.

Кьонигсберг. Също така е едроплоден сорт, който дава особено голяма реколта в района на Чернозем. Трябва да се прищипва, тъй като може да нарасне до 2 метра височина. И също така прищипете, без да отстранявате само първия доведен син, така че да се формира 2-рото стъбло. В долната част на растението се завързват плодове с тегло до 800 g, в горната - 150-300 g.

Кьонигсберг

Плодовете са продълговати и толкова вкусни, че животновъдите са отгледали още 2 сорта от този сорт: Златен Кьонигсберг, с жълти, по-сладки плодове (наричат ​​ги още „сладки кайсии“) и Сърцевиден Кьонигсберг, с по-големи плодове до 1 кг. Разсадът на Кьонигсберг изглежда бавен, но известна мудност е присъща на този сорт и е неговата отличителна черта. Но мощна коренова система позволява на растението да се чувства добре в горещите региони. Червеният Кьонигсберг е по-устойчив на възвратни студове и капризи на времето.

Животновъдите отглеждат всички нови сортове и сред тях си струва да се отбележи сорт, който е уникален по своите качества и вече е успял да се влюби в нашите градинари.

Целувка от здравец. Това е коктейлен сорт, отгледан от фермер от САЩ, където те също обичат да отглеждат домати на своите парцели. Компактен храст с височина 50 см. Не изисква закрепване. Образува огромни клъстери, всеки от които има от 60 до 100 плода. Овалните домати, с остър нос, с тегло 25-50 г, имат приятен десертен вкус. Устойчив на основни болести на нощника. В южните райони семената му могат да се засяват директно на открито, като преди това са ги покълнали. Може да се отглежда и на балкона.

Целувка от здравец

Болести на домати

Най-често срещаните заболявания, от които страда доматът, са късна болест (кафяво гниене), причинена от гъбички от късна болест и фузарий (сиво гниене). Борбата с болестите по доматите е трудна и доста често след заразяване е необходимо да се унищожи цялото растение, за да не се заразят други от него. Ето защо е много по-важно да се извършват превантивни мерки.

Късна болест

И те трябва да започнат със семена, тъй като причинителите на много заболявания зимуват добре на повърхността им. За целта преди засаждане те се поставят в разтвор на калиев перманганат с цвят на череша за четвърт час.

Важно! Получените собствени семена трябва да бъдат третирани с фунгициди преди съхранение.

Много е важно да подготвите почвата, в която ще бъдат засадени семената или разсадът. За дезинфекция се разлива с вряща вода или същия разтвор на калиев перманганат.

Не се препоръчва да се засаждат домати на едно и също място повече от три години. Необходимо е също така да се гарантира, че други зеленчуци от семейство пасленови (картофи, патладжани, чушки) не се отглеждат пред тях, тъй като всички те са склонни към едни и същи заболявания. Най-добрите предшественици на доматите са зеле, краставици и лук.

Най-малко два пъти преди цъфтежа и след образуването на плодове на втората четка, растенията се напръскват с 1% разтвор на течност от Бордо, който е фунгицид, който има вредно въздействие върху гъбичките, или инфузия на чесън с добавка на калиев перманганат.

Бордо течен разтвор

Фитофтора се развива през август, с рязка промяна в дневните и нощните температури. Основното условие за появата на гъбички е високата влажност, затова е толкова важно да се спазват условията за поливане. Растението се полива в корена, рядко, но много обилно. В даден момент можете да излеете до 4 литра вода под всеки храст. Много е важно при поливане капки да не падат върху стъблото, листата и плодовете. Долните листа обикновено се отстраняват, след като плодовете са залегнали, така че въздухът циркулира свободно между тях и проветрява растението от влажни изпарения.

Съвет! По-добре е да поливате растението сутрин - това драстично намалява риска от гъбички по доматите.

Забележително е, че новите сортове домати често имат по-висока устойчивост на болести от традиционните.

Следвайки тези прости правила, можете да отгледате здраво растение и да получите добра реколта от домати.