Ключът към получаването на гарантиран висок добив на зеленчуци и домати не са изключение - силен посадъчен материал. Правилното приготвяне на семената и грижите за разсад ще ви позволят да видите резултатите от труда си без особени затруднения и неприятности. Доматите, отглеждани в оранжерия, дават около месец по-рано от тези, засадени на открито. Ето защо, вече през май, идва моментът за пресаждане на отглежданите разсад в защитена земя.

Най-добре е да засадите разсад в оранжерия на възраст 40-45 дни - те са набити, не обрасли, най-жизнеспособни. Затова през март е време да започнем да сеем семена у дома, така че в началото на май то да намери постоянно място. Оранжерията е подготвена предварително. Опитните зеленчукови градинари го подготвят за пролетно засаждане през есента.

Подготовка на семената

Изборът на разнообразие от домати е важен и интересен бизнес. Местоположението на обекта (климатичните условия на района) и желаните свойства на зеленчуците, които ще зарадват на масата, имат значение. Някои наблягат на консумацията на пресни плодове, други се фокусират върху прибирането на реколтата.

Изборът на семена се свежда до унищожаване на слаби, малки и повредени екземпляри.

Засаждане на домати

Първо се избират сухи големи, тежки и еднородни леки семена. Те се поставят в разтвор на сол (1 голяма лъжица на чаша вода), след известно време всички излезли се отстраняват. След това семената трябва да се затоплят в естествени условия за няколко дни (топла батерия ще свърши работа).

Следващият етап е дезинфекция в разтвор на калиев перманганат или в нагрят водороден прекис.

И последният етап преди сеитбата е накисване във вода със стайна температура (изсипете семената в марлена торбичка и леко я покрийте с вода в стъклен съд). Излюпените семена са готови за засаждане.

Подготовка на почвата

Най-качествените разсад ще растат в торфени саксии или малки саксии, направени от различен материал. Можете да посеете семена в контейнер (удобно е да го поставите на тесни первази), но когато пресаждате готови разсад в оранжерия, е лесно да повредите кореновата система. Ето защо най-добрият вариант е да го получите със затворени корени.

Оптимален състав на почвата:

 • градинска земя;
 • хумус;
 • торф.

Важно! Ако градинската почва е тежка глинеста почва, тя трябва да се смеси с пясък.

Подхранване

Ако по време на процеса на растеж младите разсад нямат интензивен зелен цвят, те трябва да се хранят със слаб разтвор на птичи тор или лопен.

Растежът се активира забележимо, когато се добавят калий и карбамид (те трябва да се добавят към разтвора с оборски тор). Повторете процедурата след една седмица.

Как да ускорим растежа на разсад от домати

Ако градинарят закъснява с отглеждането на разсад и времето за засаждане на открито или в оранжерия вече изтича, трябва да се вземат следните мерки:

 • нанесете тор върху всяка дупка (един килограм компост или щедро добавете хумус), полийте засадения храст с вода със смесен птичи тор (внимание! внимавайте с дозировката - 1 до 20);
 • образуват минимален брой стволове, за да се предотврати растежа на зелената маса.За неопределен сорт - един, тоест да отсече всички пасинки (оставете коноп), а за определящ - оставете два или дори три ствола. Унищожете всички доведени деца, с изключение на едно или две над долните листа.

На най-ранния етап е възможно да се „избутат“ семената, така че да покълнат по-бързо. За това те са закалени. Процедурата се извършва 3-4 пъти. Поставете семената във влажна кърпа в хладилника за един ден, след което ги върнете в стаята.

Как да подобрите растежа след бране на разсад от домати

Пикирането се извършва след образуването на 2 пълноценни листа. В контейнера или саксиите остават само силни растения.

Добър ефект идва от съкращаването на корените (стимулиране на страничния растеж на корените).

Седмица след пикирането се извършва първото подхранване - или с минерален комплексен тор (селитра, калиев сулфат, суперфосфат), или органичен (разтвор на лопен). Има няколко такива превръзки през периода на растеж на разсада. В началния етап растението бързо консумира хранителни вещества; за активен растеж е необходимо допълнително хранене.

Важно!Доматите са чувствителни към местообитанието им; освен хранителните вещества, те ценят топлината, светлината и влагата.

Саксиите с млади разсад се излагат на топло и много светло място. Растенията се развиват бързо след пикировка. Земята трябва постоянно да се навлажнява.

Ускорители на растежа на разсад

След като се замисли как да ускори растежа на разсад от домати, градинарят може да прибегне до специални стимуланти. Има определени правила за използване на ускорители на растежа на разсад, те не трябва да се пренебрегват:

 • първата процедура се извършва директно със семената - те се съхраняват в разтвора на Kornevin, което осигурява бързо поникване;
 • след излюпването на семената се използва циркон или епин за правилно развитие и укрепване на кореновата система;
 • непосредствено преди засаждането, малък разсад отново се обработва от Корневин - допингът ще помогне да се адаптира към новата почва;
 • вкорененият храст се напръсква с циркон за ранното формиране на цветни четки.

Резултатът от ускорителите на растежа

Народни съвети за ускоряване на растежа на домати

Противниците на използването на химикали за стимулиране на растежа на разсад използват техните рецепти, доказани в продължение на много години.

Ето някои от тях:

 • йод - стимулатор за узряване на домати и предпазва от късна болест (само 4-5 капки на кофа вода - и отлична превръзка е готова). Всеки храст ще се нуждае от два литра разтвор;
 • пепел - отличен фосфорен и азотен тор. В течна форма: чаша пепел в кофа с вода, изсипете половин литър под храста. Той също така ще предпази от вредители;
 • хлебна мая- отличен стимулатор за растежа на разсада, особено ако семената са засяти късно. Разредете опаковка мая в кофа с вода, добавете няколко супени лъжици гранулирана захар, за да ускорите ферментацията.

  Внимание! полива се веднага.

 • коприва- богато на микроелементи - желязо, калий, азот - също доказано средство за растеж на домати. Поливайте доматите с ферментирала инфузия, разредена във вода (1 до 10);
 • черупка от яйца - съдържа жизненоважни за разсада микроелементи: калций, магнезий, фосфор, сяра, желязо, те позволяват на разсад да се развива хармонично. Използва се във ферментирала форма, след разграждането на сероводорода, който напомня на специфична миризма. Използва се и под формата на прах за неутрализиране на киселинността на почвата;
 • бананова обелка - предназначен за увеличаване на количеството калий, поради което процесът на окисляване в клетките се подобрява, повишава се устойчивостта на патогенни фактори, растението може по-лесно да толерира липсата на влага. Разтворът се влива в продължение на няколко дни (кори от 9-10 банана на кофа вода).

При спазване на всички правила за покълване на семена, подготовка на почвата, бране и подхранване, разсадът ще се формира силен и неуязвим.

https://www.youtube.com/watch?v=2MsjY2oiDmo