Бъдещето на цялата реколта зависи от качеството на разсад. Знаейки това, много градинари използват стимуланти за растеж, за да се грижат за младите растения. Особено важно е да ги използвате при отглеждане на домати. Нежните храсти са чувствителни към такива грижи и реагират на тях с интензивно развитие. Стимулаторът на растежа Epin за домати се използва особено често. Той е придобил популярност сред зеленчукопроизводителите благодарение на своята ефективност. За да научите как да използвате лекарството правилно и да разберете принципа му на действие, трябва да прочетете инструкциите за употреба и друга полезна информация за него.

Доматите са донесени в Русия от Западна Европа, където идват от далечната им родина, Южна Америка. Ботаниците ги приписват на семейство Solanaceae. Въпреки факта, че доматът е многогодишно растение, той се отглежда у дома предимно като едногодишен.

Доматите се открояват сред другите зеленчуци не само със своя вкус, но и със своите ползи за здравето.

Съставът на плодовете съдържа много вещества, необходими на организма:

 • Фолиева и никотинова киселини;
 • Сахара;
 • Целулоза;
 • Нишесте;
 • Витамини К, С, В.

Препоръчва се доматите да се включват в диетата за хора със сърдечни и стомашни заболявания.

Epin за разсад от домати

Особености на отглеждането на домати

Доматът е удобна култура за размножаване и отглеждане. Можете да получите нови растения от семена, доведени деца, резници. Има и няколко опции за място за кацане: открит терен, оранжерии, балкони, первази на прозореца. В зависимост от компетентната селскостопанска технология, растението със сигурност ще зарадва собствениците с реколтата.

Доматите са термофилни, взискателни към поливане, не понасят излишната влажност на въздуха и липсата на светлина. Те се възползват от разхлабване на почвата, навременно хранене. Растението расте и се развива доста бързо, но можете допълнително да ускорите този процес, като пръскате разсад от домати с Epin или друго подобно лекарство.

Какво е Epin

Основната активна съставка на лекарството е епибрасинолид. Изработен е на основата на естествения хормон брасинолид, произведен в малки дози от растенията.

Прониквайки в растителните клетки, хормонът инхибира производството на етилен и абсицизинова киселина, които забавят растежа на разсад. В същото време Epin не принуждава доматите да натрупват активно зелена маса, но им помага да се адаптират към метеорологичните условия, да укрепят имунитета и да издържат на стрес по време на трансплантация.

Поради появата на много фалшификати на пазара беше решено да се спре производството на биостимулант Epin. Сега вместо него се произвежда Epin Extra - подобрена версия на същото лекарство. За удобство често се споменава по стария начин - Epin.

Лекарството се предлага в ампули от 0,25 mg.

Забележка! Въпреки полезните си свойства, Epin не е тор за домати. За да нахраните разсад с хранителни вещества, трябва да използвате други лекарства.

Епин ефект

Биостимулантът има много положителни ефекти върху домати и други култури.

 • Процесът на покълване на семената се ускорява, разсадът изглежда силен и приятелски настроен;
 • Реколтата става по-обилна;
 • Увеличен е срокът на годност на събраните зеленчуци;
 • Негативният ефект на тежките метали и радионуклидите в почвата се неутрализира;
 • Растежът на стреля се активира;
 • Растенията стават устойчиви на стрес;
 • Процесът на вкореняване на разсад се ускорява.

Как да обработваме домати с Epin

Инструкциите за употреба на лекарството Epin за разсад от домати са подобни на инструкциите за подобни лекарства. Ако следвате нормите, описани в него, резултатът няма да закъснее. Струва си да започнете обработката само след като внимателно измислите как да напръскате доматите с Epin.

Този стимулант може да се използва на всеки етап от развитието на растенията:

 • Накисване на семена. Прави се преди засаждане в земята, за да активира процеса на покълване и допълнително да укрепи имунната система. За да обработите 15 g семена, ще ви трябва разтвор от 2 g Epin и 100 ml вода;
 • Появата на 2-3 истински листа. Обработката на насаждения от домати по това време избягва появата на черен крак, не позволява на разсад да се разтегне твърде много. Разтворът се приготвя в размер на 1 ампула от продукта на 1 литър вода;
 • Бране. Преди разделяне на разсад може да се извърши третиране, за да се позволи на растението да се справи по-добре със стреса от увреждане на корените. Разтворът се прави слаб: 3 капки от лекарството на 1 литър вода;
 • Кацане в земята. За да могат растенията да се вкоренят и да се аклиматизират възможно най-скоро, както и да се увеличи устойчивостта на късна болест, препоръчително е доматите да се третират с разтвор от 1 ml Epin на 5 литра вода;
 • Период на образуване на пъпки и цъфтеж. Третираните на този етап растения имат значително по-малко отделяне на яйчниците. Норма на разход на продукта: 1 ампула от 1 хектар вода;
 • Неблагоприятни условия... Ако се очакват възвратни слани, растенията се измъчват от топлина или нападат от вредители, допълнително пръскане може да се извършва не повече от 2 пъти седмично. Това ще помогне за укрепване на имунитета на доматите и ще стимулира ранното възстановяване на засегнатите части на растението. Разтворът се приготвя в размер на 1 ампула на 1 литър вода.

Epin не се абсорбира от кореновата система на доматите, той е предназначен само за пръскане на надземната част на растението.

Обработката трябва да се извършва сутрин или вечер, при спокойно време. Ако разсадът е бил болен или механично повреден, всички мъртви, изсушени и пожълтели части трябва да бъдат отстранени.

Epin може да се използва както за растения на открито, така и в оранжерии.

Epin за разсад от домати

Характеристики на приготвянето на разтвора

За да направите състава ефективен, трябва да се запознаете с нюансите и да разберете как да развъждате Epin за пръскане на домати.

За да приготвите работния разтвор, се нуждаете от вода с ниско съдържание на алкали. Можете да вземете филтрирана или да подкиселите обичайната, като добавите 0,2 g лимонена киселина на 1 литър. Препоръчително е да държите готовата смес за пръскане на засенчено място.

Тъй като готовият разтвор се съхранява не повече от един ден, той трябва да се приготви в такова количество, което е достатъчно за еднократна обработка на разсад.

Съвместимост с други лекарства

Epin е съвместим с повечето стимуланти на растежа, пестициди и фунгициди. Може да се използва заедно с хелатни торове за обработка върху листа.

Нежелателно е продуктът да се използва заедно с течност от Бордо. Има алкална реакция, която намалява ефективността на Epin.

Предпазни мерки при работа с разтвора

Подобно на други химикали, Epin трябва да се използва само по безопасен начин:

 • Не пушете, не яжте и не пийте по време на процедурата за пръскане;
 • При ветровито време работата с Epin не се извършва;
 • Не забравяйте да използвате лични предпазни средства (маска, очила, ръкавици), когато преработвате предприятия;
 • Не използвайте контейнери за храна за разтвора;
 • След приключване на работата трябва да измиете добре лицето и ръцете си със сапун.

Ако Epin влезе в контакт с кожата, избършете го с алкохол, след това изплакнете контактната зона с много вода.

Ако продуктът се погълне, е необходимо да се изпият 0,5 литра чиста вода, да се предизвика повръщане, да се вземат няколко таблетки активен въглен.

Не забравяйте да се обадите на линейка, да диктувате името на продукта, класа на опасност и активната съставка. След това следвайте инструкциите, получени от специалисти.

Условия за съхранение

Срокът на годност на Epin е 3 години от датата на производство. Съхранявайте лекарството на тъмно, хладно място, далеч от храна. Пазете от деца и животни. Не излагайте лекарството на отрицателни температури.

Ползи от Epin

Основното предимство на този биостимулант е способността му да мобилизира естествените сили на растението, без да го принуждава да расте. Epin изпълва растенията с енергия, ускорява регенеративните процеси и засилва способността да се противопоставят на болестите.

Други предимства на Epin включват:

 • Безвредност, предмет на правилата за употреба. Стимулантът не е вреден за хората, животните и опрашващите насекоми;
 • Екологичност. Epin не остава в почвата и подпочвените води, не вреди на околната среда;
 • Ефективност. Лекарството подмладява старите растения, стимулира младите да растат, като същевременно предпазва от нападения от вредители, появата на болести и негативните ефекти от температурните промени.

Когато се използва правилно, Epin за домати няма недостатъци и трудности при употреба.

Аналози

Биостимулаторът Epin няма пълни аналози, но има много лекарства с подобен ефект. Един от най-разпространените е Цирконът, който активира имунната система на растенията, ускорявайки процесите на вкореняване, покълване и растеж. Цирконът има по-мощен ефект, така че дозата му е много по-ниска от тази на Epin.

Vitalizer HB-101 също е популярен сред градинарите. Това лекарство не само активира растежа на растенията, но и ги насища с полезни вещества.

Други регулатори на растежа със сходни ефекти включват:

 • Байкал-MG;
 • Нарцис;
 • Ахат-25 К;
 • Biosil;
 • Ribav-Extra;
 • Имуноцитофит;
 • Кълновете.

Използването на Epin за разсад от домати не само ще ускори развитието на младо растение, но и ще му даде сила за цъфтеж и плод. Можем спокойно да кажем, че използването на ефективен стимулант на растежа е ключът към добрата реколта, към която се стреми всеки градинар.