Всички сортове домати имат разлики, а някои имат много необичаен цвят и вкус за домати. Това особено привлича любителите на всичко необикновено и екзотично. Tomato Amethyst Jewel е един от уникалните и оригинални сортове, които градинарите обичат. Доматите от този сорт имат сладко-кисел вкус, те са месести, с маслено-сочна каша.

Характеристики и описание на сорта домати Аметист бижу

Домати Аметист е създаден от селекционера Брад Гейтс. Това е средно ранен, средно голям и високодоходен домат. Неопределените храсти достигат височина от малко над 1,8 метра в оранжерията и около метър на открито. Доматите се нуждаят от прищипване и връзване за добри добиви.

Доматено виолетово бижу

Плодовете с плътна обвивка са плоско закръглени. Тъй като началните стадии узряват, те имат розово-лилав цвят, а до края на узряването са розови с тъмно лилав цвят на дръжката.

Забележка! Теглото на плодовете достига 210 грама.

Пулпът на аметистовото съкровище има деликатен червеникаво-розов цвят и подчертан изключителен аромат на домати с плодови нотки, които придават специална пикантност. Благодарение на своите гъвкави свойства, доматът е подходящ за много ястия. Плодовете могат да се използват както за нарязване на салати, така и за консервиране.

Интересно. Поради плътната обвивка плодовете не са склонни към напукване. Този домат има необичаен цвят не само отвън, но и отвътре: ярко наситено червено по краищата и розово в средата.

Поради своята плътност и еластичност, плодовете понасят транспортирането достатъчно добре и са предназначени за дългосрочно съхранение. Тези параметри го правят подходящ за изпълнение.

Спецификата на отглеждането на вида

Оригиналността на бижуто с аметист не е само в оригиналното име „доматен аметист бижу“. Аметистът е подходящ за отглеждане както на открито, така и в оранжерии. Но заслужава да се отбележи, че сортът Amethyst Jewel е по-подходящ за засаждане на открито - по-добра издръжливост, значително по-висок добив и вкус е много по-изискан.

Нарастващ

Храстите обикновено са разклонени, среднолистни. Те достигат височина от 2 метра в оранжерии и не повече от 1,5 метра на открито.

На бележка. В оранжериите началото на плододаването на домати Аметист започва на 111-115 дни след появата на първите кълнове, а на открито малко по-късно - 5-10 дни, в зависимост от времето.

Това е високодобивен сорт с добри, често образуващи яйчници, с гъсти гроздове до 6 плода. Продължителността на плододаването зависи и от това къде се отглежда. В оранжериите реколтата ще продължи до ноември, а на открито до септември.

Друга забележителна черта на този домат е неговата устойчивост на всякакви болести.

Оранжерийна реколта

Но въпреки многото положителни качества на сорта Amethyst Jewel, той е доста причудлив и капризен: не понася твърде горещо време и студ.

Важно! Най-благоприятната температура за пълно развитие и обилна реколта е от + 25C до + 28C.

При благоприятни метеорологични условия дори начинаещи градинари ще се справят с отглеждането на този вид. И необикновеното и екстравагантно оцветяване ще привлече вниманието на всички съседи и ще се превърне в истинска атракция на градинския парцел.